Webartikelen archiefpagina

maart 2023

Onderzoekers hebben een mogelijke nieuwe oorzaak van depressie bij premenopauzale vrouwen ontdekt. Volgens een studie in het tijdschrift Cell Metabolism hebben vrouwen die kampen met depressie tijdens hun vruchtbare jaren lagere niveaus van oestradiol. Het darmmicrobioom lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.

maart 2023

Mensen die geïnfecteerd zijn met een parasitaire worm, hebben minder ontregelde bloedvetten, metabool syndroom, diabetes of atherosclerose. Omgekeerd, op behandeling met antihelminthica volgt vaak een toename in metabool syndroom en diabetes. Deze opmerkelijke bevindingen zijn afkomstig van een meta-analyse gedaan door Amerikaanse en Tanzaniaanse onderzoekers.

maart 2023

Volgens Nieuw-Zeelandse wetenschappers verliezen patiënten met type 2-diabetes meer vitamine C via de urine en kan dat bijdragen tot een ernstig gebrek aan vitamine C. Dat leidden ze af uit de bloed- en urineanalyse van 124 patiënten met type 1- of type 2-diabetes. Vitamine C-tekort is dus een gevolg van een te lage inname en van hun aandoening.

maart 2023

Een meta-analyse rond studies gevoerd rond een welomschreven extract van Lavandula angustifolia leert ons dat het de symptomen van angst kan terugdringen. De Oostenrijkse onderzoekers hadden hiertoe vijf klinische studies verzameld waarin een totaal van 1200 deelnemers met angstproblemen betrokken waren.

maart 2023

Uit de gegevens van de Shandong Intervention Trial hebben Chinese onderzoekers aanwijzingen gevonden dat het eten van knoflook beschermt tegen een veel voorkomende vorm van kanker in China. Knoflook zou goed zijn voor een 17% mindere kans op maagkanker. De resultaten zijn gehaald uit de opvolging van de interventiestudie, die 22 jaar liep. De trial vond plaats in een hoogrisicogebied voor maagkanker.

maart 2023

In een recente review stelden wetenschappers vast dat anthocyanen en hun in de darm geproduceerde metabolieten via de darm-hersenas het zenuwstelsel kunnen beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen.

maart 2023

Wie (ultra)bewerkte voeding vervangt door het gebruik van minder bewerkte voedingsmiddelen heeft minder kans op kanker. Dat maakte de Wereld­gezondheids­organisatie onlangs bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

maart 2023

Uit een Thaise studie blijkt dat suppletie van vitamine E de slaap bij postmenopauzale vrouwen met chronische slapeloosheid kan verbeteren. De onderzoekers noemen vitamine E een 'uitstekende alternatieve behandeling voor chronische slapeloosheid.' Het supplement dat uitgetest werd, bestond uit een mengsel van tocoferolen: 20% δ-tocoferol, 1% β-tocoferol, 62% γ-tocoferol en 10% α-tocoferol

maart 2023

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de online uitgave van het medische tijdschrift Neurology bleek dat regelmatig gebruik van vrij verkrijgbare laxeermiddelen geassocieerd is met een ruim 50% hoger risico op dementie. Mensen die meerdere soorten of alleen osmotische laxeermiddelen gebruiken, lopen een nog groter risico.

maart 2023

Zijn kinderen met autismespectrumstoornis toch niet gebaat met suppletie van sulforafaan? Tsjechische onderzoekers beschrijven in Nutrients de negatieve resultaten van een placebogecontroleerde trial rond suppletie van deze bioactieve stof uit broccoli. Slechts 28 van de 40 kinderen maakten het onderzoek af.

Pagina's