Webartikelen archiefpagina

juni 2022

Probiotica verbeteren depressieve symptomen als aanvulling op het gebruik van antidepressiva. Bovendien hebben ze een gunstige invloed op de darmmicrobiota. Dat is de conclusie uit een onderzoek dat recent gepubliceerd is in Translational Psychiatry

juni 2022

Uit een nieuwe analyse van de ARED2-studie blijkt dat bètacaroteen het risico op longkanker verhoogt, terwijl luteïne en zeaxhanthine dat effect niet hebben. Vijf jaar bètacaroteen verdubbelde het longkankerrisico, maar tien jaar suppletie met de twee andere carotenoïden dus niet. Bovendien verlagen luteïne en zeaxanthine de progressie van maculadegeneratie met 20%.

juni 2022

Vitamine K2 en D kunnen de voortgang van verkalking aan de aortaklep bij oudere mannen niet vertragen. Dat is de conclusie van een placebo-gecontroleerde studie waaraan 360 65-plussers deelnamen, die gedurende twee jaar placebo of 720 mcg menaquinon-7 plus 25 mcg vitamine D  namen. Alle mannen leden aan aorta-sclerose. Vitamine K2 had wel invloed op dp-ucMGP, een teken dat er wel sprake was van vitamine K2-tekort in deze deelnemersgroep.

juni 2022

In een Spaanse studie kon geen effect van bladeren van Moringa oleifera genoteerd worden bij deelnemers met prediabetes. Parameters die opgevolgd werden waren serum-lipiden, plasma-antioxidantcapaciteit, bloeddruk en ontstekingsmarkers. Toch was er een positieve noot te vinden in de resultaten. Een bepaalde ontstekingsmarker leek te voorspellen welke deelnemers toch iets aan de behandeling hadden.

juni 2022

Uit een recente studie blijkt dat epigallocatechinegallaat (EGCG) als profylaxe kan dienen bij patiënten die na een operatie wegens borstkanker radiotherapie moeten ondergaan. De kans op dermatitis of huidontsteking, een bijwerking van deze behandeling, neemt dan significant af. EGCG komt voor in verschillende voedingsmiddelen, vooral in thee. Het heeft potentie om ingezet te worden bij verzorging van de huid na radiotherapie.

juni 2022

Chinees onderzoek brengt opnieuw een voedingsstof onder de aandacht die mogelijk deel kan uitmaken van de behandeling van COVID-19: alfaliponzuur. Dit zwavelhoudende vetzuur, met een antioxidante en anti-inflammatoire werking, werd beoordeeld op effecten bij patiënten die met ernstige klachten in het ziekenhuis waren opgenomen. Die effecten waren gunstig, maar zijn vanwege de kleine onderzoeksgroep vooral een oproep tot gedegen studies.

juni 2022

Welke houden het hart het gezondst, krieken of blauwe bessen? Volgens een Britse studie kunnen enkel blauwe bessen significant het cholesterolprofiel verbeteren. Krieken leken een stapje voor op blauwe bessen te hebben wanneer het ging om daling van triglyceriden, maar significantie werd niet bereikt. Geen van beide vruchten had invloed op bloeddruk.

juni 2022

In een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift PeerJ, stelden onderzoekers vast dat voedsel geteeld op regeneratieve boerderijen gemiddeld meer voedingsstoffen en meer fytochemicaliën bevat. Rund- en varkensvlees van regeneratieve boerderijen is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees uit lokale supermarkten.

juni 2022

Door oesterzwampoeder aan een smoothie toe te voegen, ervaart iemand met impaired glucose tolerance (IGT) minder hongergevoel. Oesterzwam ‑ vooral de bètaglucanen ervan ‑ heeft ook een positieve uitwerking op niet-veresterde vetzuren in het serum en GLP1. Echter een verbetering van glycemische parameters kon niet vastgesteld worden door de onderzoekers.

juni 2022

Uit een drie maanden durende RCT1 komt naar voren dat het voor de gezondheid van hart en vaten niet voldoende is om alleen aan de bewegingsnormen te voldoen. Want genoeg lichte tot matige lichaams­beweging kan evengoed betekenen dat men buiten de daaraan bestede tijd een zittend bestaan leidt. Door ook dan meer in beweging te komen, verbeteren cardio­vasculaire markers. In andere studies is teveel zitten ook al een risico­factor voor kanker gebleken.2

Pagina's