Webartikelen archiefpagina

juli 2024

Een supplement met nitraat als centraal nutriënt kan ontsteking na een sportieve inspanning verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij twintig fietsers, die na twee weken suppletie gevraagd werd 2,25 uren lang stevig door te fietsen. De onderzoekers voerden vervolgens een proteonoom-analyse bij hen uit.

juli 2024

Griekse onderzoekers hebben de effecten van ketogene en mediterrane voeding met elkaar vergeleken bij patiënten met psoriasis of psoriatische artritis, die ook obesitas hadden. Beide diëten deden het even goed als het op vermindering van lichaamsgewicht aankwam, maar ketogene voeding verlaagde de ziekteactiviteit van psoriasis beter.

juli 2024

Een Japanse studie heeft een verband aangetoond tussen de darmmicrobiota, B-vitaminen en de ziekte van Parkinson. De onderzoekers ontdekten een vermindering van darmbacteriën die verantwoordelijk zijn voor de synthese van riboflavine en biotine.

juli 2024

Shatavari, een aspergeachtig kruid uit de ayurvedische geneeskunde, onderdrukt symptomen die met de menopauze gepaard gaan, zoals opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, angst, zenuwachtigheid, vaginadroogheid en libidoverlies. Indiase onderzoekers noteerden die effecten in een RCT met 70 deelnemers.

juli 2024

Indiase artsen vonden dat intermitterende laagglykemische voeding bij kinderen even doeltreffend is als continue laagglykemische voeding. Die bevinding deden ze op basis van een 24 weken durende gecontroleerde studie met 122 kinderen van één tot vijftien jaar. De frequentie van epileptische aanvallen halveerde in beide groepen.

juli 2024

De resistente zetmeel uit Canna edulis verlaagt het niveau van totaal, LDL- en niet-HDL-cholesterol bij patiënten die matig verhoogde bloedwaarden voor triglyceriden hebben. Aansluitend vonden de Chinese onderzoekers die de vezel bij 115 deelnemers getest hadden, ook verschuivingen in de microbiota. Resistent zetmeel wordt ingedeeld als een 'onoplosbare vezel', in deze studie ging het om een supplement met enzymatisch behandeld zetmeel.

juli 2024

Vooral vrouwen in de postmenopauze met lage botdichtheid en met specifieke darmbacteriën zien hun botdichtheid toenemen door het eten van pruimen. Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers na een analyse van de resultaten van de Prune Study, waarin vrouwen twaalf maanden lang geen, 50 of 100 gram pruimen per dag aten.

juli 2024

Het toevoegen van mariadistelextract aan een prebioticum-mineraalcomplex geeft gezondheidsvoordelen bij mannen en vrouwen met overgewicht. Dat vonden Braziliaanse onderzoekers in een gecontroleerde studie waarin een half jaar lang een supplement met of zonder mariadistel vergeleken werd. FOS, GOS, bètaglucaan, magnesium, selenium en zink waren de andere ingrediënten.

juni 2024

Uit de Malmö Diet and Cancer-cohort leidden Zweedse onderzoekers af dat hoe meer iemands voeding op 'paleo' lijkt, hoe lager het risico op sterfte 'alle oorzaken' is. Ook voor sterfte door kanker, hartziekte, longziekte en neurologische aandoening waren er opvallende associaties in het voordeel van paleo. De cohort omvatte medische en nutritionele informatie van 24.000 deelnemers.

juni 2024

Veranderingen in de ijzerstatus of het darmmicrobioom zijn sterk geassocieerd met het ontstaan van leververvetting door metabole disfunctie. Amerikaanse onderzoekers hebben een puzzelstukje van het werkingsmechanisme gevonden. IJzertekort leidt via het microbioom tot problemen in het vetstofwisseling en insulinegevoeligheid. Zo publiceerden zij in het vakblad Nutrients.

Pagina's