Webartikelen archiefpagina

november 2022

Geldt de controversiële rol van cholesterol bij hart- en vaatziekten ook voor het cognitief functioneren? Dat kan men zich afvragen na het lezen van een Chinese studie, die een verband vindt tussen een hoger cholesterol en een betere cognitie. Althans bij vrouwen in hun latere leven, voorzover ze niet eerder door een beroerte waren getroffen. De conclusie volgde uit gegevens van ruim 2.500 mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder uit het Amerikaanse onderzoeksprogramma National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

november 2022

Liponzuur brengt beterschap in de negatieve symptomen van schizofrenie. Dat is de conclusie van een pilot gedaan door Indiase onderzoekers. Op andere parameters kon dit twintig patiënten tellend onderzoek geen effect waarnemen.

november 2022

Het cholesterolverlagende effect van xuezhikang, een Chinees preparaat vervaardigd uit rodegistrijst, is even groot als dat van 10 mg atorvastatine. Dat blijkt uit een klinische studie met 90 vrouwen in de vroege postmenopauze bij wie hypercholesterolemie vastgesteld werden. Xuezhikang had bovendien ook effect op andere cholesterolgerelateerde stoffen.

november 2022

Gevriesdroogde vlierbessen hebben impact op de microbiota die gunstig te noemen is. Dat is de conclusie van een Oostenrijks onderzoek, de 'eldergut trial'. De polyfenolen uit vlierbes worden verantwoordelijk gehouden voor het mogelijk prebiotische effect.

november 2022

Een voedingspatroon met weinig koolhydraten, dat blijkens onderzoek het hemoglobine A1c bij diabetici verlaagt, doet dat ook in de voorfase: prediabetes. Dat blijkt uit een zes maanden durende RCT, uitgevoerd in een medisch centrum van New Orleans, Louisiana. De voor de studie in twee even grote groepen verdeelde honderdvijftig personen hadden verhoogde HbA1c-waarden waarvoor ze (nog) niet met medicijnen werden behandeld.

november 2022

Een enkele dosis van 25 mg psilocybine in combinatie met psychotherapie lijkt de symptomen van behandelingsresistente depressie (BRD) effectief te verlichten - althans op korte termijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De studie werd onlangs online gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

november 2022

Studies uit de eerste helft van 2020 naar effectiviteit en veiligheid van mRNA-vaccins tegen COVID-19 tonen meer ernstige bijwerkingen dan oorspronkelijk is gebleken. Dat stellen wetenschappers na heranalyse1 van de destijds gepubliceerde RCT’s door Pfizer2 en Moderna3 op basis waarvan fiat werd gegeven voor vaccinatie. De kans op een ernstige bijwerking was volgens de heranalyse groter dan de verlaging van de kans op ziekenhuisopname door COVID-19.

november 2022

Zwemmen in koud water kan 'slecht' lichaamsvet bij mannen verminderen en de kans op het ontwikkelen van diabetes verkleinen. Dat bleek uit een omvangrijk onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Circumpolar Health.

november 2022

Een korte slaapduur hangt samen met het ontstaan van chronische ziekte en multimorbiditeit, maar niet met sterfte bij degenen met chronische ziekte(n). Dat blijkt uit gegevens van meer dan 7.000 mannen en vrouwen uit de Britse Whitehall II-cohortstudie. 

november 2022

Resultaten van een meta-analyse bevestigen de botversterkende impact van soja-isoflavonen bij vrouwen in de postmenopauze. Poolse onderzoekers vonden 18 studies op dit onderwerp waar in totaal 2350 vrouwen bij betrokken waren. Uit de meta-analyse kunnen ook een aantal factoren afgeleid worden die de doeltreffendheid beïnvloeden.

Pagina's