Webartikelen archiefpagina

september 2021

In een review, onlangs gepubliceerd in het vakblad Nutrients, wordt de rol van vitamine K2 verdedigd bij de preventie van de ziekte van Alzheimer. De auteurs bekeken een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal en concluderen dat vitamine K2 de progressie van alzheimer kan vertragen en bijdraagt aan de preventie ervan.

september 2021

Het eten van een lagere hoeveelheid eiwit bij het ontbijt is effectiever om de spiermassa te vergroten dan het eten van een hogere hoeveelheid eiwit tijdens het avondeten. Dat is de conclusie van een studie die onlangs gepubliceerd werd in Cell Reports.

september 2021

Een vergelijking tussen twee groepen patiënten laat zien dat kurkuma een effectief middel is om klachten door knieartrose te verminderen. Aan de hand van de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) stelden Indiase wetenschappers vast dat de specerij niet onderdoet voor paracetamol en zelfs beter scoort bij het verlagen van ontstekingsmarkers.

augustus 2021

Uit een Oostenrijkse studie blijkt dat gezonde volwassenen die weinig sporten, nog steeds veel baat hebben met lichaamsbeweging. Onder andere C-reactief proteïne daalde bij 102 deelnemers die drie tot vijf keer per week te voet een afdaling van 540 meter hoogteverschil aflegden. Bergaf wandelen is een excentrische oefening, die 70% minder inspanning vergt dan bergop, en die verrassend genoeg het metabolisme duidelijk gunstig beïnvloedt.

augustus 2021

Wanneer in plaats van de standaardaanpak van ernstig overgewicht gekozen wordt voor bariatrische chirurgie, stijgt de levensverwachting aanzienlijk. Dat blijkt uit een meta-analyse van publicaties over deze chirurgische oplossing voor mensen die (veel) te zwaar zijn en daardoor gezondheidsrisico’s lopen. Vooral diabetici blijken er veel baat bij te hebben.

juli 2021

In de zoektocht naar volwaardige alternatieven weet men in het laboratorium geen equivalent van natuurlijk vlees te produceren. Amerikaanse wetenschappers stelden dat vast na een vergelijking van metabolieten in achttien plantaardige vleesvervangers met die in achttien rundvleesproducten. De voedingswaarde blijft verschillen, maar dat hoeft nog niet ten nadele van plantaardige voeding te spreken.

juli 2021

Er is weinig bekend over de relatie tussen de vitamine A-status en de herstelkansen bij COVID-19. Een Duitse studie laat nu zien dat een laag plasmaniveau van deze voor het immuunsysteem en de longfunctie belangrijke vitamine geassocieerd is met een ernstiger verloop van de ziekte.

juli 2021

Een transplantatie van gezonde darmbacteriën (FMT) gevolgd door vezelsuppletie is gunstig voor patiënten met ernstige obesitas en metabool syndroom, volgens een klinisch studie gepubliceerd in Nature Medicine.1

juli 2021

Een ongezonde voeding en leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van pancreaskanker. Wetenschappers vonden dat met name roken, overgewicht, diabetes type 2 en alcoholconsumptie een significante invloed hebben op het ontstaan van de ziekte.

juli 2021

Voedingspatronen die als gezond bekendstaan, kunnen grote betekenis hebben bij zowel de preventie als behandeling van diabetes type 2. Volgens een systematische review1 uit Italië geldt dat ook voor veganistische voeding. Maar een waarschuwing is op zijn plaats vanwege een mogelijk tekort aan belangrijke voedingsstoffen door het mijden van dierlijke producten.

Pagina's