Webartikelen archiefpagina

mei 2022

Volgens een drie maanden durende studie geeft het eten van pruimen een duwtje in de rug van het botmetabolisme bij mannen. Pruimen verlagen het botafbrekende osteocalcine en houden de daling van osteoprotegerine tegen, een marker voor botvorming. Al bij al bleken de effecten van pruimen erg bescheiden.

mei 2022

Liponzuur verlaagt serum-melkzuur bij vrouwen met niet-chronische migraine. Dat stelden Iraanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 92 vrouwen, die ad random toegewezen werden tot een groep die twee keer 300 mg alfaliponzuur per dag innam, of tot een placebogroep. Ook het VCAM1-niveau ging omlaag. Onderzoekers zien hierin een bewijs dat liponzuur de werking van de mitochondriën bijstaat.

mei 2022

Uit een onderzoek onder bijna 9.000 kinderen, onlangs gepubliceerd in Pediatrics, blijkt dat vegetarische kinderen een vergelijkbare groei en voedingsstatus laten zien in vergelijking met kinderen die vlees eten. De studie toonde wel aan dat vegetarische kinderen een hogere kans hebben op ondergewicht.

mei 2022

Vergeleken met jongvolwassenen hebben ouderen glutathiontekort, hogere oxidatieve last, gebrekkige mitochondriële verbranding, meer ontsteking, endotheeldisfunctie, insuline­resistentie, spierafbraak, verlies van verstandelijke scherpte, tragere wandelpas, minder spierkracht en een minder uithoudingsvermogen. Die waslijst van ouderdomsverschijnselen verbetert significant door 24 weken lang GlyNAC te nemen, een supplement met glycine en cysteïne. Dit ter ondersteuning van glutathion.

mei 2022

Uit een recent gepubliceerde review blijkt dat het gewichtsverlies na periodiek vasten vergelijkbaar is met het gewichtsverlies na een energiebeperkt dieet. Periodiek vasten is over het algemeen veilig en veroorzaakt weinig gastro-intestinale, neurologische, hormonale of metabole bijwerkingen.

mei 2022

Volwassenen met reumatoïde artritis die een veganistische voeding volgen, ervaren minder gewrichtspijn en hebben een lager cholesterolgehalte, zo blijkt uit een kleine, gerandomiseerde studie gepubliceerd in het American Journal of Lifestyle Medicine.

mei 2022

De menopauze heeft een nadelige invloed op de metabole gezondheid. Een actieve leefstijl heeft hierop een positief effect, zo blijkt uit een Finse studie. Vooral de systolische bloeddruk werd gunstig beïnvloed door bewegen.

mei 2022

"Gezondheid bevorderen in plaats van ziekte behandelen, dat is de weg voorwaarts," schrijven twee Londense artsen in een opiniestuk in het European Heart Journal. Daarvoor is patiënteducatie, empowerment en ondersteuning dringend nodig. Zij zetten hun stelling uiteen met aangeboren hartaandoeningen als casus.

april 2022

De in onderzoek gevonden negatieve associaties tussen consumptie van soja en de kans op hart- en vaatziekten is in een recente meta-analyse1 bevestigd. Daarin zijn alleen RCT’s opgenomen waarin de effecten zijn nagegaan voor de belangrijke risicogroep van diabetici. Verschillende parameters voor deze ziekten verbeterden, andere deden dat niet.

april 2022

Wanneer patiënten met hartfalen de basisregel volgen om hun zoutinname te reduceren, leidt dat niet tot een verminderde kans op cardiovasculaire voorvallen. Dat blijkt uit de Study of Dietary Intervention under 100 mmol in Heart Failure (SODIUM-HF), een internationaal onderzoek in de vorm van een open-label RCT. De uitkomst is opmerkelijk omdat immers meer vocht wordt vastgehouden bij een hogere zoutinname en het hart daardoor extra wordt belast.

Pagina's