Webartikelen archiefpagina

juni 2019

De serumspiegel van het carotenoïde luteïne houdt verband met een verbeterde geheugenfunctie bij volwassenen met overgewicht (BMI ≥ 25 kg/m2). Andere carotenoïden laten dit effect niet zien, zo blijkt uit een recente studie die uitgevoerd werd aan de Universiteit van Illinois.

juni 2019

Een ingrediënt van bakpoeder kan het glutathiongehalte van rode bloedcellen met 5% doen verhogen bij volwassenen die zich experimenteel bedlegerig hielden. Kaliumbicarbonaat verbeterde ook de omega-3- en omega-6-verhouding en leek ook de  proteïnebalans in het lichaam beter te bewaren. De resultaten van deze studie suggereren dat een 'alkalisch dieet' nuttig kan zijn voor ouderen en chronische-nierpatiënten.

juni 2019

Het veel gebruikte aminozuur bèta-alanine heeft een bewezen effect op de prestaties van zowel duursporters als krachtsporters. Maar is het ook veilig? Een recent verschenen studie kan de gebruikers geruststellen: negatieve bijeffecten zijn vrijwel niet te vinden. De Britse en Braziliaanse wetenschappers kwamen tot deze conclusie na analyse van 151 studies uit medische databases.

juni 2019

Onderzoekers van de de Universiteit van East Anglia Groot Brittannië hebben vastgesteld dat het eten van een kop verse bosbessen per dag gunstig is voor de hartgezondheid van mensen met het metabool syndroom. Gedurende zes maanden kregen 115 deelnemers (78 mannen en 37 vrouwen) tussen 50 en 75 jaar met metabool syndroom een van de volgende drie behandelingen: 26 gram gevriesdroogde bosbessen (het equivalent van 1 US cup), 13 gram gevriesdroogde bosbessen of een placebo-poeder. De deelnemers moesten de inname van andere rijke bronnen van anthocyanen (belangrijkste flavonoïde in bosbessen) en voedsel dat de vasculaire functie beïnvloedt beperken tot een portie per week. 

juni 2019

Een mediterraan voedingspatroon verhoogt het aantal voorlopercellen in de bloedsomloop, terwijl een vegetarisch voedingspatroon dat aantal doet dalen. Het gaat om voorlopercellen die zich kunnen omvormen tot herstelcellen die de binnenlaag van bloedvaten onderhouden. Volgens recent onderzoek kan een gedaald niveau van die voorlopercellen beschouwd worden als een cardiovasculaire risicofactor.

juni 2019

Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen boven de dertig jaar er last van: gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Wetenschappers uit Brazilië zien in resveratrol een mogelijkheid om de progressie ervan af te remmen. Deze tot de polyfenolen behorende stof wordt al snel geassocieerd met rode wijn, maar komt behalve in rode druiven ook in andere voedingsmiddelen voor, zoals pinda’s, bessen, appels en tomaten.

juni 2019

Een internationaal team van archeologen heeft de toe nu toe oudste resten van knollen ontdekt in overblijfsels van paleolithische kampvuren. Daarbij dragen ze een nieuw argument aan in de hypothese die het belang van koolhydraatbronnen voor de ontwikkeling van de Homo sapiens benadrukt. De sporen van koolhydraatrijke voedingsbronnen werden op archeologische sites in Zuid-Afrika gevonden van oermensen die tussen 120.000 en 65.000 jaar geleden hebben geleefd.

juni 2019

Uit een studie onder hardlopers blijkt dat er geen verschil is in inspanningscapaciteit tussen omnivoren, lacto-ovo vegetariërs en veganisten. Het is de eerste keer dat deze drie voedingspatronen in een studie zijn vergeleken in relatie tot sportprestaties.

juni 2019

Twee grootschalige Europese bevolkingsstudies hebben nieuwe verbanden gevonden tussen (industrieel) ultra-processed voeding en gezondheid. Per 10% toename in aandeel van industrieel voedsel van iemands voedingspatroon nemen hart- en vaatziekte, hartinfarct en herseninfarct met 11-13% toe. Die bevindingen komen van een bevolkingsstudie op 100.000 Fransen. Een steekproef bij 20.000 Spaanse studenten geeft aan dat vier porties industrieel voedsel per dag geassocieerd is met een 62% verhoogd risico op sterfte. Een klinische studie uit de VS laat nog weinig ruimte over voor twijfel: industrieel voedsel maakt dikker.

juni 2019

Er is opnieuw een voedingsstof onderzocht op de vraag of een hoge dosis nierstenen kan veroorzaken, namelijk vitamine D. Er blijkt geen bewijs voor te zijn. Verondersteld wordt wel dat hoge doses de opname van calcium te veel stimuleren en zo kunnen leiden tot hypercalciëmie, wat de kans op niersteenvorming verhoogt. Maar voor deze verhoogde calciumbloedspiegel vond men evenmin bewijs.

Pagina's