Webartikelen archiefpagina

mei 2024

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat nutraceuticals helpen bij de behandeling van erectiestoornis. In een gecontroleerde studie werden de nutraceuticals vergeleken met tadalafil en met de combinatie van beide. De klinische doeltreffendheid was het hoogst in de combinatiegroep, maar voor patiënten die te veel bijwerkingen hebben door medicatie, kunnen de nutraceuticals nog een interessant alternatief zijn.

mei 2024

Vrouwen met overgewicht hebben baat bij een supplement van microalgen rijk aan fucoxanthine. Het supplement hield de botmassa beter in stand, verbeterde de lichamelijke conditie en het niveau van de bloedvetten, en hielp de deelnemers hun gewichtsverlies­programma te volgen. Het enige dat het supplement echter niet deed, was gewichtsverlies bevorderen.

mei 2024

Suppletie met het superoxidase-enzym werkt als antioxidant-therapie even goed als co-enzym Q10 om de slaagkansen van een voorspoedig lopende zwangerschap te verhogen. Dat blijkt uit een Koreaanse studie, waaraan 65 vrouwen deelnamen. Als bijwerking was er een daling in LDL-cholesterol.

mei 2024

Je kunt dit in overzichtsstudies erop na lezen: supplementen met extract van rodegistrijst geven niet meer bijwerkingen op de spieren dan placebo, en minder dan statinen. Ook rond bijwerkingen op de leverfunctie valt weinig onrustwekkends te melden. Twee onderzoekers uit Italië en Polen hebben de bevindingen samengevat in Nutrients.

mei 2024

Kortdurende suppletie met cranberry-extract veroorzaakt een sterke toename van bifidogene activiteit, wat gepaard gaat met een verhoging van de aanwezigheid van boterzuur-producerende bacteriën in de darm.

mei 2024

Een recente publicatie in Cell Reports presenteert overtuigend bewijs voor het potentieel van het moduleren van de darmmicrobiota als een innovatieve therapeutische strategie voor alzheimer.

mei 2024

Een combinatie van nutriënten en natuurlijke extracten verlaagt ontsteking bij patiënten met long covid en vermindert de symptomen van vermoeidheid. Dat stelden Italiaanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 33 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Zij namen placebo of twee capsules met echinacea, rozenbottel, propolis, koninginnenbrij en zink.

mei 2024

De metabole status van mannen en vrouwen met het metabool syndroom gaat erop vooruit wanneer ze essentiële nutriënten erbij nemen. Dat blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waarvan de focus op vitamine C lag. Aan het ontstekingsniveau veranderde het supplement niets, metabole parameters wijzigden wel.

mei 2024

Een gefermenteerd drankje op basis van een extract van Cordyceps militaris verbetert de immuniteit bij gezonde mannen en vrouwen. Volgens een veertig deelnemers tellende studie verhoogt het drankje de activiteit van natural killercellen en verlaagt het de niveaus IL1β en IL6. Cordyceps-extract lijkt dus de immuniteit te versterken en het ontstekingsniveau te verlagen.

mei 2024

Pleisters met capsaïcine zijn ook geschikt voor patiënten met perifere zenuwpijn die ouder dan 75 zijn. Dat kwamen Franse onderzoekers te weten door de resultaten van 18 studies te analyseren. Deze informatie is belangrijk, want artsen zijn nog vaak te voorzichtig om capsaïcine-pleisters voor te schrijven bij ouderen. Bij hen is de huid gevoeliger en verschijnt er een sneller een rode vlek op de huid.

Pagina's