Webartikelen archiefpagina

september 2020

Uit een analyse van observationele studies, die onlangs gepubliceerd werd in BMJ Evidence Based Medicine blijkt dat er sprake is van een associatie tussen cafeïneconsumptie door de aanstaande moeder en negatieve zwangerschapsuitkomsten. Gezondheidsprofessionals zouden vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben daarom moeten adviseren om cafeïne te vermijden.

september 2020

Volgens een systematische review door Italiaanse wetenschappers zou magnesium in de toekomst kunnen worden toegepast bij psychiatrische aandoeningen. De veelzijdigheid van dit mineraal bestaat onder meer uit de betekenis voor de hersenen, de stemming en het centraal zenuwstelsel. Er is alleen nog te weinig hoogwaardig onderzoek gedaan om precies te weten op welke manier van magnesium gebruik kan worden gemaakt.

september 2020

In officiële richtlijnen staat nog steeds geschreven dat patiënten met familiale hypercholesterolemie een vet- en cholesterolarm voedingspatroon moeten volgen. Een oude richtlijn, waarbij vooral de afwezigheid van evidence opvalt. Volgens een aantal experts moeten we van LDL-cholesterol afstappen en de focus verleggen naar andere risicofactoren.

september 2020

Het is intussen een gemeenplaats, maar wel een heel belangrijke: dat lichaamsbeweging een bepalende factor in onze gezondheid is. Het verband is sterker dan we misschien denken, zo blijkt uit een recente studie naar aerobe en spiertraining. Het onderzoek omvatte de gegevens van bijna een half miljoen mensen en werd uitgevoerd aan de hand van de in de Verenigde Staten geldende richtlijnen. Onderstreept wordt dat een actieve leefstijl de levensverwachting verhoogt.

september 2020

Vermoeide of droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem geworden nu zoveel tijd achter beeldschermen wordt doorgebracht. Micronutriënten, voornamelijk maar niet alleen luteïne, kunnen daartegen worden ingezet. Recent onderzoek laat zien dat met een combinatie van oogvriendelijke stoffen het gebruik van laptop, televisie of smartphone minder belastend is.

september 2020

Ouderen die een multivitaminen-mineralensupplement nemen, voelen zich minder lang ziek en hebben minder ernstige ziektesymptomen in vergelijking tot ouderen die dit niet gebruiken, zo blijkt uit een recente studie. Een effect op het immuunsysteem kon echter niet worden vastgesteld.

september 2020

Indiase onderzoekers hebben chemopreventieve eigenschappen van groene thee en curcumine weten te verzilveren bij patiënten met letsels in de mond die potentieel kunnen uitgroeien tot kwaadaardige tumoren. De combinatie van groene thee en curcumine was doeltreffender dan de behandelingen met groene thee en curcumine afzonderlijk, zowel volgens klinische als biochemische criteria.

september 2020

Suppletie met gamma-aminoboterzuur (GABA) kan diverse cognitieve parameters zoals geheugen en ruimtelijke cognitie in gunstige zin beïnvloeden, zo blijkt uit twee nieuwe studies uit Japan.

september 2020

Aan de reeks publicaties die het gezondheidsrisico van verzadigd vet relativeren, is nog eens een studie toegevoegd. Onderzocht is wat de gevolgen zijn wanneer kinderen magere door vette zuivel vervangen, wat in voedingsrichtlijnen wordt afgeraden. Het resultaat is kort gezegd: de kans op overgewicht neemt niet toe en de biomarkers voor cardiometabole aandoeningen verslechteren evenmin.

september 2020

Anderhalve meter afstand, binnen blijven of in zelfisolatie gaan: het zijn maatregelen die het sociale leven ingrijpend beperken om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Maar wat voor invloed hebben deze door de overheid opgelegde of gestimuleerde maatregelen op onze leefstijl en voedingsgewoonten? Gaat men bewuster om met bewegen en eten of worden juist ongezondere gewoontes aangenomen? Internationaal onderzoek laat zien dat deze laatste tendens het sterkste is.

Pagina's