Webartikelen archiefpagina

juni 2021

Suppletie van selenium en co-enzym Q10 bij ouderen met een lage seleniumstatus kan het overlijdensrisico aan hart- en vaatziekten significant verlagen. De werking komt tot stand via de verlaging van D-dimeer, een afbraakproduct van fibrine dat betrokken is bij de bloedstolling.

juni 2021

Afzonderlijke inname van choline verhoogt mogelijk indirect de kans op hart- en vaatziekten, maar dat geldt niet als deze B-vitamine wordt geconsumeerd als ingrediënt van eieren. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat eieren een cardiovasculair risico met zich meebrengen. Dat blijkt uit een RCT naar de relatie tussen choline en risicofactor trimethylamine-N-oxide (TMAO).

juni 2021

Een divers darmmicrobioom kan je helpen om wijsheid te verwerven en eenzaamheid af te weren. Of is het juist andersom? Onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine toonden een verband aan, maar deze vraag kunnen ze (nog) niet beantwoorden.

mei 2021

Een verstoorde arginine-stikstofmonoxide-balans speelt een rol bij verschillende longziekten waaronder astma en COPD. Het herstellen van de balans door middel van suppletie met l-arginine of l-citrulline kan zinvol zijn.

mei 2021

Vitamine B6 is geassocieerd met meer fysieke kracht van ouderen, vooral wanneer zij toch al weinig lichamelijke activiteit ontplooien. Dat blijkt uit een deelstudie van NU-AGE, een internationaal onderzoek naar ‘New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe’. Een dergelijk effect was er niet voor vitamine B3, B12 en folaat.

mei 2021

Hoge dosis thiamine is in staat om vermoeidheid terug te dringen bij patiënten met een inflammatoir darmsyndroom (IBS). Dat blijkt uit een Deense studie uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Aarhus. De studie was placebo-gecontroleerd en er namen 40 patiënten aan deel.

mei 2021

Voor hen die menen dat diagnoses van ADHD deels foutief zijn en tot overbodige of schadelijke behandelingen leiden, is er nu een wetenschappelijke onderbouwing. Die is gegeven in een zogeheten scoping review door wetenschappers uit Australië. Zij zochten in de Engelstalige literatuur naar antwoorden op vijf vragen naar overdiagnostiek en overbehandeling.

mei 2021

Een kleinschalige studie met veertien mensen die nierdialyse ontvingen, laat zien dat gebruik van carnitine de witte stof van de hersenen beschermt en cognitieve achteruitgang door nierdialyse remt.

mei 2021

Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe bij te dragen.

mei 2021

Analyse van data verkregen uit de UK Biobank, een prospectief populatiecohort, laat zien dat vrouwen met diabetes een hoger risico hebben op hartfalen dan mannen.

Pagina's