Webartikelen archiefpagina

januari 2021

Marketing van alcohol terugdringen is nodig om het gebruik ervan af te remmen, vooral onder jongeren. En preventie kan niet worden overgelaten aan de industrie zelf. Dat is te lezen in Nederlands onderzoek van de Universiteit Twente, de Universiteit van Amsterdam en Tactus Verslavingszorg, in opdracht van ZonMw. Het sluit aan bij de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

januari 2021

Van de argumenten voor veganisme zijn gezondheidsredenen niet de sterkste omdat er tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Een hoger risico op botbreuken kan het gevolg zijn, zo laat een Britse studie onder bijna 55.000 mensen zien. Daarin worden vlees- en viseters, vegetariërs en veganisten vergeleken.

januari 2021

Volgens een Maleisische studie verbetert Persicaria minor ofwel kleine duizendknoop het visuele geheugen en de stemming bij ouderen met een milde cognitieve stoornis.

december 2020

Een zeer omvangrijke RCT laat zien dat suppletie van vitamine D bijdraagt aan preventie van voortgeschreden kanker. Daarbij gaat het om de invloed op metastasering en fatale afloop. Complicerende factor is dat na correctie voor de factor overgewicht het effect er alleen was voor degenen met een gezond BMI.

december 2020

Nederlanders eten relatief veel gefermenteerde voedingsmiddelen. Ongeveer een vijfde van de voeding is gefermenteerd. Voedingsmiddelen die het meest geconsumeerd worden zijn koffie, yoghurt, bier, volkorenbrood, wijn en kaas.

december 2020

Een histamine-intolerantie en een stijging van de histamineconcentratie in plasma kunnen astmatische klachten verergeren. Een histaminearm mediterraan voedingspatroon kan mogelijk astmasymptomen bij kinderen verminderen.

december 2020

Overgewicht is als risicofactor gekoppeld aan veel ziektes, waaronder ook jicht. Een recent Amerikaans onderzoek geeft echter aan dat deze reumatische ontsteking in een groot aantal gevallen vermijdbaar is, althans bij mannen. Gewichtsbeheersing en voedingsmaatregelen spelen daarbij een belangrijke rol.

december 2020

Gebruik van kaneel kan de ernst en frequentie van migraine verminderen en de productie van verschillende stoffen die geassocieerd zijn met de hoofdpijnklachten remmen.

december 2020

In een recente studie hebben onderzoekers voor het eerst in rode bloedcellen van zwangere vrouwen normaalwaarden voor omega-3-vetzuren kunnen vaststellen. De onderzoekers vonden een directe relatie tussen de omega-3-vetzuren in de rode bloedcellen (RBC's) en de inname van vis en omega-3-voedingssupplementen.

december 2020

Een nieuwe landelijke cohortstudie laat het verband zien tussen de inflammatoire score van voeding en de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. Hoe hoger de inflammatoire score, hoe groter de kans op deze darmaandoening.

Pagina's