Webartikelen archiefpagina

december 2021

Volgens recent onderzoek is het hebben van een vitamine D-spiegel van ten minste 75 nmol/L geassocieerd met een significant lager risico op een hartinfarct en op sterfte door alle oorzaken. Dit geldt voor volwassenen zonder voorgeschiedenis van een hartinfarct.

december 2021

De resultaten van een nieuwe studie gepubliceerd in Cell doen vermoeden dat de verschillen in het darmmicrobioom die geassocieerd zijn met autisme, het gevolg zijn van kieskeurig eten. Kieskeurig eten is een veel voorkomend kenmerk van autisme. Het zou dus niet de oorzaak zijn van de autismesymptomen.

december 2021

Een gezonde leefstijl, zoals niet roken en drinken, een lage body mass index en lichaamsbeweging, correleren met een verminderde incidentie van kanker, ook bij personen met een hoog genetisch risico. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de American Association for Cancer Research.

december 2021

Opnieuw is een studie verschenen die de veelbelovende mogelijkheden van kurkuma laat zien. Dit keer betrof het een dubbelblind en placebogecontroleerde RCT onder zestig patiënten met mondkanker die, na radicale chirurgie, chemoradiotherapie ondergingen. Een aantal klachten door deze therapie bleek opvallend af te nemen door gebruik van een speciale kurkuma-formule.

november 2021

Luteïne is vooral bekend van de beschermende werking op de ogen, maar een Japanse studie laat zien dat ook de cognitie er gunstig door wordt beïnvloed. Er werd gekeken naar inname via de voeding, waarbij vooral groene bladgroenten en sommige vruchten een belangrijke bron zijn. De positieve effecten werken via beïnvloeding van zowel activiteit als structuur van het brein.

november 2021

Het blijft onzeker of voedingssuppletie voor de algemene gezonde bevolking nuttig kan zijn bij de preventie van luchtweginfecties zoals COVID-19. Dat is de conclusie van een review en meta-analyse die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Allergy.

november 2021

Een Japanse klinische studie toont aan dat inname van een ashwagandha-wortelextract een veilige en effectieve manier is om symptomen die horen bij de overgang, te verlichten. Dit ging gepaard met significante veranderingen in hormonale bloedparameters.

november 2021

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een genetisch verband tussen drie metabolieten in het bloed en migraine. De ontdekking is een grote stap richting nieuwe preventieve middelen en therapieën bij migraine. De bevindingen werden gepubliceerd in The American Journal of Human Genetics.

november 2021

Recent onderzoek aan de Universiteit van Kent en de Universiteit van Reading heeft uitgewezen dat zowel de consumptie van groenten en fruit als lichaamsbeweging het geluksniveau kunnen verhogen. Voor de analyse maakten de onderzoekers gebruik van de UK Understanding Society Data, die in in het totaal 40.000 Britse huishoudens omvatten.

november 2021

Om symptomen te verbeteren van het chronisch vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CVS/ME) kan een combinatie worden ingezet van co-enzym Q10 en NADH. Spaanse wetenschappers, die hierover in 2014 een eerste studie1 publiceerden, tonen dat nu aan in een dubbelblinde RCT.2 Vermindering van klachten is van groot belang voor patiënten, want er is geen bewezen effectieve behandeling voorhanden.

Pagina's