Webartikelen archiefpagina

november 2020

Fructose uit fructosestroop heeft een negatieve invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom. Een hoge consumptie is een risicofactor voor het ontstaan van overgewicht en niet-alcoholische leververvetting. Een hoge fructose-inname uit fruit en groente gaat echter niet gepaard met een negatief effect op het microbioom en kan zelfs gunstig zijn voor de gezondheid.

november 2020

Een systematische review en meta-analyse wees uit dat vasten en een energiebeperkte voeding leidt tot een significante reductie in serum-leptineconcentraties. Beperking van de energie-inname tot 50% kan een verhoging van adiponectinespiegels tot stand brengen.

november 2020

Wat doen vitamine D en calcium tegen vertigo of draaiduizeligheid? Zuid-Koreaanse wetenschappers menen dat deze stoffen van nut zijn bij terugkerende aanvallen van benigne paroxismale positie-duizeligheid (BPPD), een vorm die optreedt na bepaalde hoofdbewegingen. De conclusie is gebaseerd op een in ziekenhuizen uitgevoerde RCT.

november 2020

Een team van Spaanse onderzoekers heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van omega-3-rijke voeding de membranen van de hartspiercellen versterkt en de prognose na een hartinfarct verbetert. De resultaten van deze studie zijn zojuist gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology.

november 2020

Mensen met diabetische neuropathie hebben vaker een hoge ijzerinname via de voeding. Daarnaast worden de aanwezigheid van neuropathie én de ernst van de klachten geassocieerd met een hoge ijzerinname en de inname-ratio ijzer versus meervoudig onverzadigde vetzuur.

oktober 2020

Bekend is dat levensduur en levenskwaliteit sterk verschillen per sociale klasse, maar dat blijkt ook te gelden voor de status van een aantal voor de gezondheid belangrijke micronutriënten. In een Nederlands onderzoek, onderdeel van de Lifelines - Micronutrients and Health inequalities in Elderly studie (MINUTHE), is dat aangetoond middels een vergelijking tussen ouderen die hoog of laag op de sociaaleconomische ladder staan.

oktober 2020

In een Italiaans onderzoek van kleine omvang is een opvallend positieve invloed vastgesteld van abscisinezuur op bloedwaarden die van belang zijn bij prediabetes. Dit fytohormoon of plantenhormoon komt voor in groente en fruit maar ook in het lichaam zelf, waar het de vrijmaking van insuline door de alvleesklier stimuleert. Mogelijk kan het de overgang naar het diabetes-stadium tegengaan.

oktober 2020

Klinisch onderzoek laat zien dat 70-plussers die dagelijks 100 mg aspirine gebruikten, 60% meer kans hadden op intestinale bloedingen. Leeftijd en andere risicofactoren verhoogden de kans op een bloeding verder.

oktober 2020

Flavanolen in het bloed gaan samen met een lagere bloeddruk. Dat blijkt uit een nieuwe Engelse studie, uitgevoerd onder meer dan 25.000 deelnemers. Uniek aan deze studie is dat de flavanol-inname werd geschat op basis van biomarkers in het bloed.

oktober 2020

In de aanhoudende discussie over voor- en nadelen van antioxidanten benadrukken Canadese wetenschappers de bijzondere betekenis van selenium. Zij laten dat zien voor hart- en vaatziekten en sterfte. Uit hun studie blijkt dat gunstige effecten van een antioxidantcombinatie uitblijven als het sporenelement er geen deel van uit maakt.

Pagina's