september 2020

Het functioneren van de lever wordt in gunstige zin beïnvloed door de vertakte keten aminozuren, de Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s). Dat laten Zuid-Koreaanse wetenschappers zien bij patiënten met ernstige leverziekte. Een aantal criteria voor de leverfunctie liet verbetering zien wanneer hen deze aminozuren - leucine, isoleucine en valine - werden gegeven. Bovendien verminderde het aantal ernstige complicaties.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van astma in de kindertijd, maar luchtverontreiniging is er daar zeker één van. Een Deense studie onder kinderen tussen één en 15 jaar laat zien dat zij daardoor meer kans hebben op astmatische klachten en een piepende ademhaling. Fijnstof geeft de meeste schade.

Trefwoorden

Onderzoekers uit China, de VS en Frankrijk leggen 19 richtlijnen voor die mannen en vrouwen moeten helpen de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Het gaat om 19 'klinische suggesties' waarvan er negen geloofwaardig zijn (level A evidence). Alle zijn leefstijlsuggesties, terwijl twee adviezen rond medicatie door de onderzoekers verworpen worden als 'niet aanbevelenswaardig'.

Maakt het iets uit welk voedingspatroon wordt gekozen als van meerdere is aangetoond dat ze de gezondheid ten goede komen? Dat lijkt niet het geval als het gaat om de preventie van hart- en vaatziekten. Uit een omvangrijk onderzoek in de Verenigde Staten kan niet worden geconcludeerd dat een speciaal patroon van voeden op nummer één staat. Bevestigd wordt wel weer hoe belangrijk gezonde voeding is om de kans op vaatproblemen te minimaliseren.

Onderzoekers van het Noorse Institute of Marine Research stelden vast dat de jodiumstatus van zwangere vrouwen en tot 18 maanden na de bevalling te laag is. Inname van melk en jodiumbevattende supplementen verhoogden de jodiumstatus significant.

In officiële richtlijnen staat nog steeds geschreven dat patiënten met familiale hypercholesterolemie een vet- en cholesterolarm voedingspatroon moeten volgen. Een oude richtlijn, waarbij vooral de afwezigheid van evidence opvalt. Volgens een aantal experts moeten we van LDL-cholesterol afstappen en de focus verleggen naar andere risicofactoren.

Uit een analyse van observationele studies, die onlangs gepubliceerd werd in BMJ Evidence Based Medicine blijkt dat er sprake is van een associatie tussen cafeïneconsumptie door de aanstaande moeder en negatieve zwangerschapsuitkomsten. Gezondheidsprofessionals zouden vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben daarom moeten adviseren om cafeïne te vermijden.

Vermoeide of droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem geworden nu zoveel tijd achter beeldschermen wordt doorgebracht. Micronutriënten, voornamelijk maar niet alleen luteïne, kunnen daartegen worden ingezet. Recent onderzoek laat zien dat met een combinatie van oogvriendelijke stoffen het gebruik van laptop, televisie of smartphone minder belastend is.

Volgens een systematische review door Italiaanse wetenschappers zou magnesium in de toekomst kunnen worden toegepast bij psychiatrische aandoeningen. De veelzijdigheid van dit mineraal bestaat onder meer uit de betekenis voor de hersenen, de stemming en het centraal zenuwstelsel. Er is alleen nog te weinig hoogwaardig onderzoek gedaan om precies te weten op welke manier van magnesium gebruik kan worden gemaakt.

Trefwoorden

Het is intussen een gemeenplaats, maar wel een heel belangrijke: dat lichaamsbeweging een bepalende factor in onze gezondheid is. Het verband is sterker dan we misschien denken, zo blijkt uit een recente studie naar aerobe en spiertraining. Het onderzoek omvatte de gegevens van bijna een half miljoen mensen en werd uitgevoerd aan de hand van de in de Verenigde Staten geldende richtlijnen. Onderstreept wordt dat een actieve leefstijl de levensverwachting verhoogt.

Suppletie met gamma-aminoboterzuur (GABA) kan diverse cognitieve parameters zoals geheugen en ruimtelijke cognitie in gunstige zin beïnvloeden, zo blijkt uit twee nieuwe studies uit Japan.

Trefwoorden

Ouderen die een multivitaminen-mineralensupplement nemen, voelen zich minder lang ziek en hebben minder ernstige ziektesymptomen in vergelijking tot ouderen die dit niet gebruiken, zo blijkt uit een recente studie. Een effect op het immuunsysteem kon echter niet worden vastgesteld.

Aan de reeks publicaties die het gezondheidsrisico van verzadigd vet relativeren, is nog eens een studie toegevoegd. Onderzocht is wat de gevolgen zijn wanneer kinderen magere door vette zuivel vervangen, wat in voedingsrichtlijnen wordt afgeraden. Het resultaat is kort gezegd: de kans op overgewicht neemt niet toe en de biomarkers voor cardiometabole aandoeningen verslechteren evenmin.

Indiase onderzoekers hebben chemopreventieve eigenschappen van groene thee en curcumine weten te verzilveren bij patiënten met letsels in de mond die potentieel kunnen uitgroeien tot kwaadaardige tumoren. De combinatie van groene thee en curcumine was doeltreffender dan de behandelingen met groene thee en curcumine afzonderlijk, zowel volgens klinische als biochemische criteria.

Anderhalve meter afstand, binnen blijven of in zelfisolatie gaan: het zijn maatregelen die het sociale leven ingrijpend beperken om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Maar wat voor invloed hebben deze door de overheid opgelegde of gestimuleerde maatregelen op onze leefstijl en voedingsgewoonten? Gaat men bewuster om met bewegen en eten of worden juist ongezondere gewoontes aangenomen? Internationaal onderzoek laat zien dat deze laatste tendens het sterkste is.

Trefwoorden

Liponzuur kan obese vrouwen helpen om gewichtsverlies te realiseren, maar bij mannen is het effect nagenoeg afwezig. Dat schrijven onderzoekers van het Linus Pauling Institute in een paper verschenen in The Journal of Nutrition. Bijzonder aan de studie was de lange studieduur (24 weken) en het feit dat deelnemers een supplement namen zonder bijkomende begeleiding of raadgeving.