april 2022

In een nieuwe studie hebben onderzoekers helder bewijs gevonden dat een Scandinavische voeding de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, zelfs zonder gewichtsverlies.

Wanneer patiënten met hartfalen de basisregel volgen om hun zoutinname te reduceren, leidt dat niet tot een verminderde kans op cardiovasculaire voorvallen. Dat blijkt uit de Study of Dietary Intervention under 100 mmol in Heart Failure (SODIUM-HF), een internationaal onderzoek in de vorm van een open-label RCT. De uitkomst is opmerkelijk omdat immers meer vocht wordt vastgehouden bij een hogere zoutinname en het hart daardoor extra wordt belast.

Trefwoorden

De in onderzoek gevonden negatieve associaties tussen consumptie van soja en de kans op hart- en vaatziekten is in een recente meta-analyse1 bevestigd. Daarin zijn alleen RCT’s opgenomen waarin de effecten zijn nagegaan voor de belangrijke risicogroep van diabetici. Verschillende parameters voor deze ziekten verbeterden, andere deden dat niet.

Een boswellia-siroop kan de duur van een ziekenhuisverblijf verkorten bij COVID-19-patiënten met middelmatig ernstige symptomen. Dat hebben Iraanse onderzoekers aangetoond in een placebogecontroleerde studie met 74 deelnemers. Ook het profiel van immuuncellen wees op een efficiëntere immuunrespons.

Inname van een gestandaardiseerd citroenverbena-extract gedurende ten minste twee maanden vermindert gevoelens van stress en verbetert de slaapkwaliteit, zo blijkt uit een Spaanse studie.

De linkerventrikel-ejectiefractie (LVEF), het percentage dat de pompkracht van het hart aangeeft, gaat omhoog door toediening van vitamine C. Deze conclusie uit een meta-analyse kan een hoopvol teken zijn voor mensen met hartfalen, bij wie de LVEF tot een gevaarlijk laag niveau kan dalen. Het effect op de pompkracht was ook aanwezig bij mensen zonder hartklachten, maar was sterker voor hartpatiënten.

Trefwoorden

Onder de vitaminen zijn het vooral foliumzuur en in mindere mate andere B-vitaminen die het risico op dementie kunnen verlagen. Dat wordt geconcludeerd in een Duits-Spaanse meta-analyse van de rol die vitaminen spelen bij preventie c.q. uitstel van (milde of ernstige) cognitieve achteruitgang. Voor de analyse werden studies gebruikt die de laatste tien jaar zijn verschenen.

De kans op een chronische leverziekte is kleiner bij een hogere seleniumstatus en een daarop afgestemde inname, mits deze beneden de veilige bovengrens blijven. Dat wijst een systematische review en meta-analyse uit van studies die het verband onderzochten met de verschillende vormen van hepatitis, cirrose en kanker van de lever. Voor leververvetting kon deze conclusie niet worden getrokken.

Interventies gericht op empowerment van patiënten doet meer voor de gezondheid van diabetici dan interventies gericht op gezondheidsprofessionals. Dat hebben Spaanse onderzoekers vastgesteld in een 2000 deelnemers tellende studie, die zich op de Canarische eilanden afspeelde. De interventie bestond uit meerdere luiken, waaronder het sturen van sms'jes om patiënten blijvend te activeren. Als extraatje stopten een ongezien aantal patiënten met roken.

Het zegt meer dan het simpele getal van de chronologische leeftijd en bepaalt onder jonge mensen deels ook de latere gezondheid: de biologische leeftijd. In Jama Pediatrics lezen we dat een aantal gezondheidsproblemen al tijdens de adolescentie de basis legt voor versnelde veroudering. Anders gezegd: de biologische leeftijd stijgt uit boven de chronologische.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft de resultaten van de grootschalige interventiestudie SELECT vanuit een andere invalshoek bekeken. Bij deelnemers van die studie bij wie de vitamine E-status gevoelig verbeterde dankzij suppletie, kon een verminderde aftakeling van de longfuctie vastgesteld worden. Een kwart van de aftakeling bepaald door leeftijd zou door vitamine E-suppletie tegengehouden kunnen worden. Tegen de verwachtingen in ging dit niet op voor de groepen 'voormalige rokers' en 'huidige rokers'. De studie bevestigt bovendien de invloed van een genetische variant op de vitamine E-status.

Urolithine A, een metaboliet van het darmmicrobioom, toegediend in de vorm van een voedingssupplement is gunstig voor het spieruithoudingsvermogen en de mitochondriale gezondheid bij oudere volwassenen.

Een gemodificeerd citruspectine-extract helpt het PSA-verloop om te buigen bij patiënten die behandeld zijn voor prostaatkanker, maar die een biochemische terugval doormaken. Dat blijkt uit een niet-gecontroleerde studie met 60 mannen die drie kee per dag 4,8 gram pectine namen. Bij 58% daalde of stabiliseerde het PSA-gehalte en bij 75% steeg de verdubbelingstijd van PSA.

Inuline faciliteert de effecten van beweging op de microbiota en het metabolisme bij obese volwassenen. Dat melden Belgische onderzoekers in BMC Medicine. Inuline vermindert de BMI met 1,6 kg/m², verbetert de glucosetolerantie, en verlaagt het leverenzym en het plasma-cholesterol. Lichaamsbeweging verhoogt ook de spijsverteringstolerantie voor het snel fermenteerbare inuline.