juli 2022

Vier voedingssupplementen - collageen, ceramiden, hyaluronzuur, en procyanidine - kunnen de hydratatie van de huid verhogen en een droge huid verbeteren, zo blijkt uit een review en meta-analyse in Frontiers in Nutrition.

In een recente meta-analyse wordt duidelijkheid geschapen omtrent de tot dan toe inconsistente resultaten van klinisch onderzoek naar de effecten van Panax ginseng bij diabetes: het reduceert de cardiovasculaire risico’s. Daartoe werden twintig RCT’s geanalyseerd, waaraan mensen deelnamen met pre-diabetes of diabetes.

Het dunne vliesje op een hard gekookt ei herbergt een mogelijk middel ter bestrijding van osteoartritis (artrose). Het heet eierschaalmembraan en is enigszins bekend geworden als ingrediënt van collageensupplementen. Uit studies kon worden afgeleid dat met name stijfheid en pijn erdoor verminderen. Dat is nu bevestigd in een Spaanse dubbelblinde RCT die bovendien verschillende doses op effectiviteit vergeleek. Van de 75 deelnemers die de studie voltooiden, kreeg ongeveer een derde elke dag 300 mg eierschaalmembraan, een derde 500 mg en de overigen een placebo. Het onderzoek duurde acht weken.

Trefwoorden

Chinese kinderen met overgewicht die de aanbevelingen van de Chinese overheid volgen verliezen wel gewicht, maar nog meer gewicht verliezen zij die daarbij ook suiker en ultraprocessed food mijden. Ook voor orgaanvet, insulineresistentie en urinezuur zagen de cijfers er gunstiger uit dankzij de aanpak van 'minimaal verwerkte voeding'.

Spaanse onderzoekers hebben bij vijftig postmenopauzale vrouwen een zinktekort waargenomen. Veertig procent van de vrouwen haalde onvoldoende zink uit de voeding en 60% had een te lage zinkstatus in de rode bloedcellen. Het tekort kon gemakkelijk gecorrigeerd worden met suppletie van 50 mg zink per dag, wat gepaard ging met een verbeterde antioxidantstatus.

Suppletie van cacao-flavanolen heeft na 3,6 jaar geen invloed op het 'totaal van cardiovasculaire gebeurtenissen'. Opvallend was dat cardiovasculaire sterfte wel significant verlaagd was: ze lag 27% lager dan in de placebogroep. Wanneer enkel gekeken werd naar deelnemers die getrouw hun supplement (of placebo) namen, dan werd wel een verlaging van cardiovasculaire gebeurtenissen uit de resultaten duidelijk.

Het ketogeen dieet heeft een streepje voor op een bariatrische ingreep of calorie­arme voeding als het gaat om verlaging van ontsteking en lipide-peroxidatie. Dat blijkt uit een Spaanse studie waarbij honderd deelnemers met obesitas of overgewicht op 27 immuun­stoffen gescreend werden. Naast gewichts­vermindering moet dus ook verlaging van ontsteking een criterium worden voor behandelsucces.