oktober 2024

Japanse 65-plussers met diabetes of hoge bloeddruk zien hun cognitieve vaardigheden toenemen na een leefstijlinterventie waarin lichaamsbeweging, cognitieve training, voedingsadviezen en vasculair-risicobeheer inbegrepen was. Dat bleek uit de 18 maanden durende J-MINT PRIME Tamba-studie met 203 deelnemers waarvan er 178 de studie uitdeden. Vernieuwend waren de taken om specifiek de hersenen te trainen.

Zelfs een jaar na de Plants for Joints-interventie zien onderzoekers dat de verbetering in ziekteactiviteit zich aanhoudt bij deelnemers met reumatische artritis ('reuma') of artrose. Eenzelfde positief resultaat was er voor C-reactief proteïne, buikomtrek, LDL-cholesterol, HbA1c, bloeddruk en medicatiegebruik.

Een steekproef in Nieuw-Zeeland levert nieuwe aanwijzingen dat diabetici en deelnemers met prediabetes een lagere vitamine C-status hebben. De vitamine C-status stond in sterke verhouding met de mate van metabole ontregeling, wat betekent dat het een metabool gevolg is, en niet zozeer omdat deelnemers obees waren. Bovendien was de vitamine C-inname niet significant anders dan die van de gezonde deelnemers.

Uit een nieuwe studie met 200 deelnemers blijkt dat drie maanden suppletie met een prebioticamix van inuline en oligofructose significante fysieke verbeteringen kan opleveren bij kwetsbare ouderen.