april 2024

Volgens Chinees onderzoek verminderen omega-3-vetzuren de symptomen van depressie bij adolescenten die aan depressie lijden. Daarbij verbeteren ze ook hun cognitie. De gecontroleerde studie betrof 71 jongeren van 13 tot 24 die met de serotonine-opnameremmer paroxetine behandeld werden.

Als mannen met een verhoogd PSA-niveau ontstekingsremmende kruiden nemen, kunnen ze hun diagnose zodanig gunstig maken dat een prostaatbiopsie niet meer aan de orde is. Dat blijkt uit een Italiaanse studie waarin 66 deelnemers kurkuma, boswellia, zeeden en brandnetel hadden genomen. Opmerkelijk, de controlegroep met 76 deelnemers nam dagelijks 320 mg Serenoa repens, een kruid dat geboekstaafd staat als 'prostaatkruid'.

Boor aan een gel toevoegd versnelt de heling van hemorroïden, zorgt voor minder pijn, jeuk en bloeding, en verlaagt de ernst van hemorroïden. Dat blijkt uit Iraans-Turks, placebo-gecontroleerd onderzoek met meer dan 200 patiënten.

Trefwoorden

Op basis van tien RCT's besluiten Chinese onderzoekers dat berberine leverenzym, bloedvetten en insulineresistentie vermindert bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting. Berberine bracht bovendien een minimum aan bijwerkingen met zich mee. In totaal ging het om meer dan 800 patiënten.

Volgens Japanse onderzoekers is zoethout het actieve ingrediënt uit shakuyakukanzoto om een overmatige darmbeweging te onderdrukken bij patiënten die lijden aan een diarree-dominante prikkelbare darm. In dierexperimenten had pioenextract geen invloed op de darmbeweging, maar zoethoutextract wel. Twee bioactieve stoffen hiervoor verantwoordelijk werden geïdentificeerd.

Lycopeen hoog gedoseerd lijkt chemotherapie met docetaxel plus androgeendeprivatie te versterken. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld bij 24 patiënten met prostaatkanker in metastase-fase. Lycopeen verhoogde bij hen plasma-docetaxel met 9-15% en verlaagde de activiteit van de insuline-groeifactor-as. De dosis lycopeen blijkt een gevoelig punt te zijn.

Antioxidanten in cosmetica en voeding verbeteren de kwaliteit van leven bij patiënten met rosacea. Dat blijkt uit een Poolse studie met 160 patiënten die een antioxidantrijke crème gebruikten. Ondertussen werd ook het voedingspatroon van de deelnemers opgevolgd om de relatie met antioxidanten uit de voeding te bepalen.

Volgens een meta-analyse van tien bevolkingsstudies die meer dan 100.000 deelnemers tellen, verhoogt voeding met een hoge glykemische index het risico op diabetes en hartziekte. Tot die slotsom kwam een internationeel onderzoekersteam in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Mogelijk is de samenstelling van de darmmicrobiota een biomarker voor zoutinname. Recent onderzoek laat zien dat het eten van veel zout effect heeft op de samenstelling en functie van het menselijke darmmicrobioom.

Trefwoorden

Israëlische onderzoekers hebben ontdekt dat bacteriën die vezels kunnen verteren minder voorkomen in de darmen van mensen in moderne stedelijke samenlevingen.

Trefwoorden

Volgens een kleine studie kunnen training en 15 gram walnoten per dag de kracht in de knieën versterken, de slaapkwaliteit verhogen en het geheugen aanscherpen. Aan de test deden 20 gezonde 65-plussers deel die allen krachttraining en uithoudingsoefeningen deden.

Trefwoorden

Een review in het tijdschrift Nutrients bespreekt hoe een ketogene leefstijl van invloed is op gewichtsverlies en insulinegevoeligheid. De belangrijkste conclusie is dat ketogene voeding insulinegevoeligheid direct beïnvloedt en niet als gevolg van gewichtsverlies.

Omega-3-vetzuren, zuivere olijfolie, vertakte-ketenaminozuren en bètaglucaan toegevoegd aan een eiwitsupplement verbeteren de voedingsstatus van kankerpatiënten. Dat blijkt uit een Spaanse gecontroleerde studie met 37 kankerpatiënten. De toevoegingen slaagden erin de calorie-inname met 800 kcal te verhogen, en de eiwitinname met 20 gram per dag.

Suppletie van myo-inositol vroeg in de zwangerschap zou de glykemische controle verslechteren. Met die vaststelling hebben Japanse onderzoekers de teleurstellende resultaten van de NiPPeR-studies willen verklaren. Ze onderzochten het verschil in effect van suppletie op week 7 versus week 28 van de zwangerschap.

Een recent onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat het combineren van mediterrane voeding met regelmatige lichaamsbeweging aanzienlijke voordelen biedt bij het beheersen van het gewicht en het verbeteren van de darmgezondheid.

Volgens een Indiase netwerk-meta-analyse hebben enkele voedingsstoffen troeven om preventief een beroerte tegen te gaan. Het zou gaan om vitamine A, B-complex, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en D. De onderzoekers distilleerden hun uitkomsten uit een selectie van 17 interventiestudies en 39 cohortstudies.

Poeder van geroosterde fluweelbonen zou beter werken dan levodopa/carbidopa, de medicatie die parkinsonpatiënten standaard voorgeschreven krijgen. Dat beweren Japanse onderzoekers in een kleine trial met zeven patiënten. De fluweelbonen verdubbelden de on-tijd, vergeleken met klassieke medicatie.

Zweedse onderzoekers hebben bij gezonde proefpersonen vastgesteld dat zoethoutzuur de bloeddruk verhoogt al vanaf 100 mg per dag. Tot nu toe werd gedacht dat zo'n lage dosis geen bijwerkingen zou hebben. In Zweden zou 5% van de bevolking dagelijks meer dan 100 mg zoethoutzuur per dag eten.

Trefwoorden

Periodiek vasten kan de samenstelling van het darmmicrobioom beïnvloeden, zo luidt de conclusie in een recent gepubliceerde review in Frontiers in Nutrition. Het lijkt mogelijk dat periodiek vasten de rijkdom en alfa-diversiteit kan verbeteren.