februari 2013

Chroom blijkt geen essentiële voedingsstof (meer) te zijn. Of chroom al dan niet essentieel is voor ons lichaam, is al vijftig jaar onderwerp van discussie. Chroom stond 30 jaar geboekstaafd als een vermoedelijk essentieel element, maar recent onderzoek van o.a. John B. Vincent weerlegt dit.

Trefwoorden

Een combinatie van alfaliponzuur (600 mg/dag) en gamma-linoleenzuur (360 mg/dag dag) werkt beter bij het carpaletunnelsyndroom dan een B-vitaminenpreparaat, dat blijkt uit een studie. Terwijl aan het begin van de studie nog 84 % van de patiënten pijn hadden, was dit slechts 39 % na een behandeling van negentig dagen.

Een supplement met 150 mg pycnogenol® leidt tot een gunstiger gezondheidsprofiel bij mensen die lijden aan het zogenaamde 'metabool syndroom' (metS). Na zes maanden suppletie daalde de middelomtrek, triglyceridenwaarden, bloeddruk en glucosespiegel (nuchter), en steeg de HDL-cholesterol bij 66 personen tussen 45 en 55 jaar.

Een pilotstudie toont dat het drinken van alcoholvrij bier (330 ml San Miguel 0,0 % alcohol) de slaap verbetert bij verpleegsters. Die vielen bij het slapengaan sneller in slaap en de slaapkwaliteit ging erop vooruit. Verpleegsters hadden een erg hoge werkdruk, dat bleek uit een analyse die vooraf gedaan werd.

Trefwoorden

Een enkele sessie van een negatieve-ionenbehandeling (high-density negative ion treatment, HDNI) verhoogt de 'positieve emotionele vertekening' van informatieverwerking in de hersenen bij mannen en vrouwen met seizoensdepressie. De negatieve ionen werden geleverd door een SphereOne Fresh AIR Negative Ionizer apparaat.

Trefwoorden