februari 2009

Een grootschalige studie bij bijna tweeduizend 65-plussers wees uit dat vitamine D-suppletie een ernstige mogelijkheid is om de dementie-incidentie bij ouderen te verlagen: de mensen met een goede cognitieve functie hadden een hoger vitamine D-niveau in het bloed dan deze met problemen.

Trefwoorden

Proanthocyanidines (OPC) komen zeer geconcentreerd voor vruchten, vooral in bessen, en hebben een significant preventief effect tegen kanker. Deze CAM-studie onderzocht de effecten van OPC en veenbessenextract op orale carcinomacellen.

Trefwoorden

Een kleine studie (19 vrouwen) vergeleek de effecten van een lowcarb-dieet (LC-type Atkins) met het hypocalorisch dieet van de American Dietetic Association (ADA). Cognitieve testen werden afgelegd tijdens de dieetperiode, en na herintroductie van koolhydraten.

In een kleine, 4 weken durende studie werd de reguliere anti-inflammatoire medicatie mesalamine (2.4 g/d) gecombineerd met NAC (N-acetyl-L-cysteine - 0.8 g/d) of placebo.

Enkele jaren geleden werd op basis van de Women's Health Initiative Memory Study (WHIMS) de conclusie getrokken dat HRT (hormone replacement therapy) niet beschermt tegen cognitieve aftakeling, in tegenstelling tot wat de farmindustrie ons decennialang liet geloven.

Wie denkt dat het vermijden van roken in hun aanwezigheid voldoende is om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak, heeft het mis. De schadelijkheid van secundaire rook, die niet-rokers inademen in aanwezigheid van rokers, is wetenschappelijk reeds lang aangetoond. Daarmee is de kous echter niet af.

Trefwoorden