januari 2017

Heb je een gaatje in je gebit? Dat zou in de toekomst weleens
op een natuurlijke manier hersteld kunnen worden en niet meer
gevuld met een kunstmatige vulling, zoals amalgaam, composiet of
keramiek. Dat suggereren Engelse onderzoekers van King’s College
London. Een gaatje ontstaat wanneer door bacteriën het buitenste
laagje tandbeen aangetast raakt. De pulpa, het levende deel van
de tand, komt bloot te liggen en moet worden beschermd om
ontsteking te voorkomen. Kunstmatige vullingen geven geen 100 %
garantie op afdichting van de pulpa.

Trefwoorden

Eieren van kippen die overdag buiten lopen bevatten 30 % meer vitamine D dan zij die in schuren binnen worden gehouden, aldus een studie van de Universiteit van Reading in een publicatie in het Engelse tijdschrift Food Chemistry. De wetenschappers analyseerden gedurende vijf maanden de inhoud van 270 eieren (schuur, vrije uitloop en biologische) verkocht door Britse supermarkten en toonden tussen de type eieren verschillende vitamine D-niveaus aan.

Trefwoorden

Suppletie van thiamine verlaagt de melkzuurniveaus niet bij patiënten die een bypassoperatie ondergaan. Evenmin vermindert thiamine het optreden van klinische complicaties, zoals hartritmestoornis, infectie, delirium, nierfalen of respiratoir syndroom. Wel zagen de onderzoekers een toename van zuurstofgebruik na de operatie. Dit Amerikaans-Deense onderzoek werd in de VS uitgevoerd en in Critical Care gepubliceerd.

Onderzoekers van het Nizam's Institute of Medical Sciences
(NIMS) in India hebben een nieuw toepassingsgebied voor het
veelzijdige kruid ashwagandha (Withania somnifera)
gevonden: behoud van gezonde gewrichten. Ashwagandha staat als
wortelextract bekend als een krachtig adaptogeen dat helpt om een
gezonde homeostase in het lichaam te behouden. Een extract van
zowel de bladeren als de wortels van de plant blijkt nog meer
withanolide glycosiden te bevatten en heeft betere pijnstillende,
anti-inflammatoire en kraakbeenbeschermende eigenschappen dan
extract van alleen de wortels.

Probiotica hebben een positief effect op de psychologische symptomen van depressie, angst en het ervaren van stress bij gezonde personen. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse van Griffith University in Australië gepubliceerd in het internationale tijdschrift Journal of Alternative and Complementary Medicine. Hoewel er steeds meer klinische onderzoeken zijn gedaan naar de darm-hersen-as, blijken de resultaten tegenstrijdig.

Supplementen met vitamine D bieden weinig bescherming tegen infecties aan de luchtwegen, zoals verkoudheid en griep. Dat is de conclusie van een nieuwe meta-analyse gedaan door onderzoekers uit Ontario, Canada. De resultaten waren veel minder positief dan twee eerdere meta-analysen die wel gunstige effecten van vitamine D hadden getoond.

De meeste vrouwen zullen de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen wel kennen. Je kunt er dik van worden, acne van krijgen of rug- en hoofdpijn en vermoeidheid. Maar dat is niet het enige volgens een in JAMA Psychiatry gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers toonden aan dat het slikken van een anticonceptiepil de kans op depressie kan verhogen.

Het drinken van groene thee is nuttig bij overgevoeligheid voor kou. Dat blijkt uit een Koreaanse studie gepubliceerd in het internationale Tijdschrift voor Cosmetische Dermatologie. Het is het eerste klinische onderzoek waarin de werkzaamheid van gefermenteerde groene thee op de perifere huid is geëvalueerd bij patiënten, die snel koude handen en voeten hebben bij lage temperaturen; één van de meest voorkomende klachten bij Aziatische vrouwen.

Sinds de jaren zestig heeft de wereld over het algemeen maar
één vorm van drugsbeleid gekend: verbod en criminalisering. Het
is verboden drugs te produceren, drugs te verhandelen of drugs te
nemen. De laatste jaren is daar een kentering in gekomen. Want de
oorlog tegen drugs zijn we niet aan het winnen, eerder hebben we
te kampen met de vele onsmakelijke consequenties van deze oorlog.
Fiona Godlee, hoofdredactie van The BMJ, en Richard Hurley
sommen in een opiniestuk van The BMJ de nadelen op die
verbonden zijn aan het huidige drugsbeleid, the war on
drugs
.

Een Palestijnse studie vond dat inhalatie van de essentiële olie van zowel munt als van sinaasappelbloesem de longstatus verbetert bij studenten. Er was een toename van het uitgeademde volume in 1 seconde (FEV1) en de longcapaciteit (FVC). Ze legden ook een sprint sneller af. Een vergelijking tussen de twee essentiële oliën werd niet gemaakt.

Overmaat aan ijzer is een risicofactor voor diabetes, zoals onderzoek dat bij erfelijke hemochromatose al heeft aangetoond. Echter, terwijl bij hemochromatose er sprake is van een uitgesproken verhoging van ijzer in het bloed, blijkt dat nu ook het geval te zijn voor mild verhoogde ijzerwaarden. Dat vond een Finse onderzoekster die er een doctoraatsthesis over schreef.

Trefwoorden

Iraanse onderzoekers vonden dat zinksuppletie de gemiddelde genezing van maagzweren niet bevordert. Echter, patiënten met een normale zinkstatus hadden een betere respons op standaardtherapie: 77 % zinkgroep versus 22 % controlegroep. Zink verlaagde bovendien de gemiddelde groote van de zweer en twee pijnscores: pijn vlak na een maaltijd en pijn na een maaltijd in intervallen.

Trefwoorden