september 2012

Uit in-vitrostudies met neutrofielen blijkt dat hoge glucose- en vrije vetzurenconcentraties de fagocytosecapaciteit van neutrofielen ernstig verminderen door inductie van een sterk verhoogde ROS- en RNS-productie.

Antibiotica, vaccinatie en hygiëne hebben sterfte door infectieziekten sterk kunnen herleiden. Kindersterfte door een infectie was vroeger niet ongebruikelijk, maar vandaag de dag komt dat bij ons nauwelijks nog voor. Een ontwikkeling die blijkbaar niet zonder nevenwerkingen gepaard gaat: wij, de geïndustrialiseerde landen, kennen een explosieve toename aan allergieën. Een vaststelling die een aantal onderzoekers in 1989 de hygiënehypothese deden formuleren.

Trefwoorden

De schandalen stapelen zich op ...
GlaxoSmithKline (GSK) heeft voor 3.000.000.000 dollar een schikking getroffen in een van de grootste fraudezaken in de Amerikaanse farmaceutische sector. Het bedrijf erkent schuld aan wat ‘de grootste farmafraude in de geschiedenis van de Verenigde Staten’ genoemd wordt.

Imbalans van de darmflora ligt aan de basis van gastrointestinale slijmvliesontsteking, en verhoogt het risico op poliepvorming en darmkanker.

Trefwoorden

Orale contraceptiva hebben tal van ongewenste neveneffecten. Een ervan is een verhoging van de oxidatieve stress en lipidperoxidatie, waardoor ook het cardiovasculaire risico stijgt.

Een overzichtsstudie, die de resultaten bundelt van ‘vijf grote prospectieve studies’, concludeert dat hogere plasmaniveaus van 25(OH)D geassocieerd zijn met een lager risico op pancreaskanker.

In een cross-sectionele studie werd bij 1219 cognitief gezonde 65-plussers het verband onderzocht tussen tien nutriënten en de amyloïd-concentraties in het plasma (Aβ40 en Aβ42).

Niet nieuw, maar wel interessant: een grondige studie bevestigt dat ‘vet’ nodig is om de fytonutriënten uit fruit en groenten te ‘ontsluiten’ en de opname mogelijk te maken, dus om ze ‘biobeschikbaar’ te maken.

Trefwoorden

Oxidatieve stress ontstaat door een onbalans tussen productie van vrije radicalen in de stofwisseling en de capaciteit van het lichaam om deze te neutraliseren met behulp van endogene en exogene antioxidanten.

Trefwoorden

Voor een diëtist moet het niet gemakkelijk zijn. Nog niet zolang geleden werd cholesterol uit de voeding totaal verguisd. De American Heart Association legde de consumptie ervan aan banden: maximum 300 mg/dag voor gezonde mensen, 200 mg/dag voor hartrisicopatiënten. Maar op suiker stond geen maat. Gevolg: Amerikanen zijn steeds meer suiker gaan eten. Pas recent heeft de AHA richtlijnen uitgevaardigd voor suiker – zes à negen theelepels suiker per dag –, al liggen die nog altijd te hoog. Zero tolerance ware beter geweest. Voor cholesterol en andere vetten ligt het anders, die hebben tenminste hun nut nog.

Massage met aromatherapie werkt beter dan massage, als het om vermindering van menopauzale ongemakken gaat. Dat was het resultaat van een Iraanse studie. De aromatherapie bestond uit een massage van een half uur met amandel-theunisbloemolie (90/10), waarin 3 % essentiële olie van lavendel, geranium, rozen en rozemarijn (4:2:1:1) vermengd was.

Er is sedert lang discussie over de veiligheid en de gevolgen van het DTP-vaccin, toegediend aan baby’s op jonge leeftijd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat het vaccin veilig is, en wil om ‘ethische redenen’ geen vergelijkende studies laten uitvoeren met het vaccin.

Trefwoorden