september 2016

Het volgen van een algeheel gezond dieet met volwaardige voeding zoals walnoten, fruit en groente zorgt voor een lagere kans op het ontwikkelen van fysieke stoornissen bij oudere vrouwen, waardoor zij langer onafhankelijk kunnen blijven tijdens het verouderingsproces. Dat blijkt uit een onderzoek in samenwerking met Harvard Medical School gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Trefwoorden

Menstruatiepijn kan significant worden verminderd door in de eerste drie à vier dagen van de menstruatie een derde tot een volle theelepel gemberpoeder (Zingiber officinale) in te nemen. Dat concluderen onderzoekers van de afdeling Food and Nutrition aan de Hoseo Universiteit in Zuid-Korea in een publicatie van het tijdschrift Pain Medicine.

Trefwoorden

Een 'geactiveerd B-complex' kan depressie bij 42 % van de gevallen genezen na acht weken therapie. Dat schrijven twee wetenschappers in het vakblad Journal of clinical psychiatry. De studie telde meer dan 300 volwassenen die aan major depressive disorder leden en die een genetische afwijking voor een foliumzuurafhankelijk enzym hadden. Terwijl de score voor depressie (MADRS) in de placebogroep amper met 1 punt gezakt was, daalde de score in de B-groep van 27 naar 15 punten. In die laatste groep daalde ook de homocysteïne gevoelig bij 82 % van de deelnemers.

De kwaliteit van kruiden als voedingssupplement (R. rosea, G. biloba) staat ter discussie volgens Engelse onderzoekers van UCL School of Pharmacy in Londen. Wanneer een producent zijn kruid niet heeft laten registreren onder THMPD (Traditional Herbal Medicine Products Directive) is het niet te controleren voor zowel voorschrijver als gebruiker of het product de juiste samenstelling en kwaliteit heeft. Zit er in het potje wat er op het etiket staat? Dat blijkt voor een ongeregistreerd voedingssupplement dat alleen onder de warenwet valt moeilijk te garanderen.

Een meerderheid van de Nederlandse gezondheidsprofessionals en ouders geeft aan niks te zien in een invoering van een landelijke vaccinatie voor waterpokken (varicella). Dat blijkt uit een nationale studie die gedaan is om inzicht te krijgen in de bereidheid onder de bevolking om tegen waterpokken te vaccineren binnen het rijksvaccinatieprogramma (RVP). De resultaten werden gepubliceerd in BMC Infectious Diseases.

Trefwoorden

Vitamine C houdt de nierfunctie op peil bij patiënten met diabetes die hartkatheterisatie ondergaan (beeldvorming van de hartvaten). Op het aantal gevallen nefropathie konden de onderzoekers geen beduidend effect waarnemen. De groep die vitamine C kreeg, telde drie gevallen van contrastmiddel-geïnduceerde nefropathie; de controlegroep zeven. Wel beduidend was het lagere serumniveau van creatinine drie dagen na de procedure.

 

Voeding rijk aan olijfolie kan bij patiënten met brandwonden de wondheling versnellen en de duur van ziekenhuisopname verminderen. Dat concluderen onderzoekers van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran (Iran) in een publicatie in Burns. De antioxidatieve en anti-inflammatoire componenten van olijfolie, zoals koolwaterstoffen, polyfenolen, tocoferolen, sterolen en triterpenoïden zouden volgens deze Iraanse wetenschappers verantwoordelijk kunnen zijn voor het minimaliseren van schade bij patiënten met brandwonden.

Trefwoorden

Voeding arm aan AGE’s (geavanceerde glycosylering eindproducten) verbetert insulinerestistentie bij obese personen met metabool syndroom en verlaagt het risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van The Icahn School of Medicine in Mount Sinai (New York) gepubliceerd in Diabetologia. Daarom kan een verhoogd niveau van AGE’s gezien worden als marker voor metabool syndroom en als risicofactor voor diabetes. Een AGE-arm dieet kan bij obese personen diabetes voorkomen zonder noodzaak tot enorme gewichtsafname.

Boter zou toch niet erg ongezond zijn. Dat zal voor veel mensen verwarrende boodschap blijven, maar een nieuwe meta-analyse laat zien wat al lang vermoed wordt. Consumptie van boter verhoogt het sterfterisico lichtjes en verlaagt het risico op diabetes type 2 lichtjes. Voor hartziekte doet de consumptie van boter er niet toe. Deze meta-analyse is gebaseerd op gegevens van meer dan 600.000 deelnemers.

Trefwoorden

Veel tieners drinken dagelijks sportdrankjes onafhankelijk van sportactiviteiten en realiseren zich niet hoe slecht dit voor hun tanden en algehele gezondheid is. Dat stellen onderzoekers van Cardiff University in een publicatie in het British Dental Journal. Populariteit van sportdrank onder kinderen is exponentieel gegroeid, maar ze bevatten veel suiker en zuren, die schadelijk zijn voor het gebit.

Onderzoek bij konijnen toont aan dat extract van gele kornoelje (Cornus mas) de intraoculaire druk verlaagt. Oogdruk is een belangrijke risicofactor voor glaucoom, een oogaandoening die op termijn het zicht beschadigt en blindheid kan veroorzaken. Een oplossing van 0,7 % loganzuur zou even goed werken als timolol, een bètablokker die veel voorgeschreven wordt om de oogdruk te doen dalen. Met loganzuur kan na drie uur een daling van de oogdruk van 25 % bereikt worden.

Trefwoorden

Het gebruik van vitamine D suppletie naast de standaard astmamedicatie verlaagt de kans op een astma-aanval significant. Dat blijkt een review van onderzoekers van het Asthma UK Centre for Applied Research van de Queen Mary University of London (Engeland), die gepubliceerd werd in Cochrane Library. De review omvatte zeven trials met 435 kinderen en twee studies met 658 volwassenen. Alle studies vergeleken vitamine D met een placebo en hadden een duur van zes tot twaalf maanden. Deelnemers hadden een milde tot gemiddelde vorm van astma, een minderheid had een ernstige vorm van astma.

Trefwoorden

Acupunctuurbehandelingen kunnen het aantal opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze met maar liefst 36 procent verminderen volgens Amerikaanse onderzoekers aan de Wake Forest Baptist Medical Center. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Menopause. Acupunctuur bleek niet voor elke vrouw te werken, maar gemiddeld was acupunctuur effectief in het verlagen van het aantal opvliegers. Dit effect hield nog zes maanden aan nadat de behandelingen gestopt waren.

Trefwoorden

Dagelijkse consumptie van olijfbladextract (OLE) verbetert de bloeddruk en het cholesterolgehalte en verlaagt mogelijk het risico op een hartaanval of beroerte. Onderzoekers van de universiteit van Reading (UK) en Massey University (Auckland, Nieuw-Zeeland) voerden een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde, cross-over studie uit naar de effecten van een fenolrijk olijfbladextract op de bloeddruk en een aantal geassocieerde vasculaire en metabolische markers.

Griekse wetenschappers van de Aristotle University of Thessaloniki hebben bewijs gevonden voor de werkzaamheid van saffraan (Crocus sativus) bij cognitieve achteruitgang. Mild Cognitive Impairment (MCI) is een heterogeen ziektebeeld dat geriaters en neurologen de laatste jaren geregeld diagnosticeren en waarnaar veel onderzoek wordt gedaan. MCI betreft een lichte cognitieve achteruitgang die erger is dan je op basis van leeftijd mag verwachten, maar die niet aan de diagnose dementie voldoet.

Trefwoorden

Moeten ouders hun kinderen wel leren om hun bord leeg te eten? Britse onderzoekers van de Universiteit van Liverpool vinden van niet. De gewoonte om je bord leeg te eten kan namelijk zorgen voor overgewicht, omdat je daardoor wellicht meer eet dan je lichaam nodig heeft. De onderzoekers deden een studie naar eetgewoonten onder studenten en publiceerden daarover in het European Journal of Clinical Nutrition.

De meeste voedingsmiddelen in de supermarkt worden verpakt in plastic verpakkingen, die niet alleen niet-recyclebaar en niet-biologisch afbreekbaar, maar ook niet geweldig zijn in het voorkomen van bederf. Sommige plastics worden zelfs verdacht van het lekken van schadelijke stoffen (weekmakers/ftalaten) in ons voedsel. Om deze issues aan te pakken ontwikkelen Amerikaanse wetenschappers momenteel een verpakkingsfilm uit melkeiwitten die zelfs eetbaar is.

Zink kan de duur van een doorsnee verkoudheid van een week verkorten met gemiddeld drie dagen bij een brede patiëntengroep volgens onderzoekers van universiteiten in Helsinki (Finland) en Detroit (Amerika) in een publicatie in het British Journal of Clinical Pharmacology. Zinkacetaat zuigtabletten bleken in vergelijking met zinkgluconaat als beste vorm uit het onderzoek te komen, omdat acetaat de zinkionen minder sterk bindt dan gluconaat en deze makkelijker in de mond laat vrijkomen. Zinkacetaat is daarnaast ook bekend als E650, een smaakversterker in kauwgom.

Trefwoorden

Soja-isoflavonen kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren bij vrouwen die aan polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) lijden. Dat is wederom een aanwijzing dat isoflavonen als fyto-oestrogenen werken in het lichaam. Iranese onderzoekers voerden een studie uit bij 70 vrouwen die gedurende 12 weken 50 mg isoflavonen uit soja of placebo namen. De isoflavonen gaven bij hen ook een lichte verbetering in testosteron, LDL-cholesterol, triglyceriden en oxidatieve stress. Deze laatste bleek uit een toename in glutathion en daling van malondialdehyde.

Is granaatappel echt een ′superfood′ dat het verouderingsproces tegengaat? Zwitserse onderzoekers hebben een molecuul in de granaatappel nader bestudeerd die omgezet door darmbacteriën onze spiercellen in staat stelt zich te beschermen tegen aftakeling: urolithine A. In studies met dieren (wormen, muizen en ratten) bleken de resultaten spectaculair. Humane klinische studies zijn momenteel aan de gang, maar deze eerste bevindingen zijn al gepubliceerd in Nature Medicine.