februari 2022

Een recent onderzoek laat zien dat koffie en thee beide een preventief effect kunnen hebben op het krijgen van een beroerte of de ontwikkeling van dementie. De prospectieve cohortstudie werd tussen 2006 tot 2010 uitgevoerd door Chinese wetenschappers op basis van gegevens uit de Britse Biobank. Koffie komt er nog iets beter af omdat het gunstige effect ook meetbaar was bij dementie die soms ná een beroerte ontstaat.

Een voldoende serumniveau selenium verlaagt de kans op hartfalen en sterfte, althans bij niet-rokers. Dat wijst een Nederlandse cohortstudie1 uit, die eind 2021 verscheen in het European Journal of Heart Failure. Het belang van het sporenelement blijkt ook uit resultaten van een Chinees onderzoek,2 in januari 2022 gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Want ook diabetici lijken hun overlijdensrisico, al dan niet als gevolg van hartaandoeningen, te kunnen beperken door een goede serumconcentratie selenium.

Een combinatie-extract van Amerikaanse en Koreaanse ginseng kan de bloeddruk verder verlagen bij diabetespatiënten die reeds medicatie voor hun bloeddruk nemen. Daarnaast noteerden de Canadese onderzoekers een betere controle over de suikerspiegel en een reductie in bloedvetten.

Een ecologisch duurzame voeding kan de impact op het milieu aanzienlijk verminderen zonder de beschikbaarheid van belangrijke nutriënten in gevaar te brengen, zo blijkt uit recent onderzoek bij zwangere vrouwen.

Hibiscus sabdariffa, de meest gebruikte hibiscus-soort om thee van te zetten, heeft een gunstige invloed op de bloeddruk en andere cardiovasculaire markers. Dat toont een review/meta-analyse aan, gebaseerd op zeventien RCT's die deels dubbelblind werden uitgevoerd en/of vergeleken waren met placebo of een regulier medicijn.

De diversiteit in de darmmicrobiota tussen mannen met erectiestoornis en gezonde mannen is significant verschillend, zo blijkt uit deze studie. De auteurs zien de status van het darmmicrobioom dan ook als belangrijke en veelbelovende maatstaf voor preventie en behandeling van erectiele disfunctie (ED) bij mannen in de toekomst.

Uit recent onderzoek blijkt dat choline-suppletie tijdens de zwangerschap cognitieve prestaties bij kinderen verbetert. De cognitieve en neuroprotectieve voordelen van choline zijn eerder ook in diermodellen gevonden.

Een recent onderzoek wijst uit dat slaapverlenging de energie-inname vermindert en resulteert in een negatieve energiebalans bij volwassenen met overgewicht. Onderzoekers adviseren dat het verbeteren en behouden van een gezonde slaapduur over een langere periode onderdeel wordt van programma's voor preventie van obesitas en voor gewichtsverlies.

Trefwoorden

In een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT laten wetenschappers zien dat ketamine suïcidale gedachten tempert. Het middel is bekend als recreatieve drug en wordt in de reguliere geneeskunde en de diergeneeskunde ingezet als verdovingsmiddel. In eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat ketamine een antidepressieve werking heeft. Voordelig is dat gewenste effecten opvallend snel optreden.

De ernst van door chemotherapie veroorzaakte perifere neuropathie kan afnemen door gebruik van saffraan. Dat blijkt uit een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT onder Iraanse kankerpatiënten. Van de specerij was al bekend dat ze verlichting geeft bij pijnklachten door fibromyalgie en uit dierstudies bleek dat symptomen van perifere neuropathie erdoor kunnen afnemen. In deze humane studie werd specifiek het effect getest van de in saffraan voorkomende carotenoïde crocine.

Trefwoorden

Een caloriebeperkte ‘extra groene mediterrane voeding’ verrijkt met specifieke polyfenolen en zonder rood en bewerkt vlees is nog effectiever in het remmen van leeftijdsgerelateerde hersenatrofie dan een traditionele mediterrane voeding. Zeker wanneer je het combineert met fysieke activiteit, zo blijkt uit een recente publicatie in The American Journal of Clinical Nutrition.

Als redactieteam willen we de doelgroep zo goed mogelijk bedienen. Maar wie is de doelgroep precies? Waar liggen de interesses van de lezers en hoe laten ze zich informeren? Om daar beter zicht op te krijgen hebben we onze lezers een enquête voorgelegd en zijn we in gesprek gegaan met een aantal van hen.

Gebruik van supplementen met jodium vóór de conceptie en tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een verbeterde schildklierfunctie, zo blijkt uit een Noorse studie. Daarom zouden vrouwen met een zwangerschapswens al vóór de zwangerschap met jodiumsuppletie moeten starten.

Magnesiumoxide-monohydraat kan na twee maanden het aantal krampaanvallen die 's nachts de benen treffen, verminderen. Dat bewijst Oekraïens onderzoek bij 180 mannen en vrouwen. Opvallend was dat na een maand suppletie er nog nauwelijks verschil te zien was. Krampaanvallen werden ook van kortere duur en slaapkwaliteit ging erop vooruit.

Het voorzien van voldoende zuivel in de menu's van zorgtehuizen kan het aantal botbreuken en valpartijen beduidend terugdringen. Dat blijkt uit een Australische studie bij 7000 bewoners, gemiddeld 86 jaar oud en met een suboptimale inname van proteïne en calcium. Verwerking van zuivel in gerechten is daaom een eenvoudige interventie voor oudere mensen met een voelbaar effect op gemeenschapsniveau, besluiten de onderzoekers.

De pigmentdensiteit in de ogen neemt toe bij proefpersonen die dagelijks twee bijzondere eieren eten. De eieren waren afkomstig van kippen die gevoederd worden met algen (Schizochitrium sp.) en alfalfa, voedingsbronnen van DHA en luteïne.

Moet je als behandelaar de patiënt zelf aan het werk zetten? Het antwoord is ja als we studies over empowerment mogen geloven. Empowerment betekent dat de patiënt meer verantwoordelijkheid krijgt in zijn eigen behandeling en meer samenwerkt met de behandelaar. In geval van diabetes blijkt een goede samenwerking vruchten af te werpen.1