februari 2015

Britse onderzoekers zijn tot de vaststelling gekomen dat de richtlijnen voor vetinname uit 1977 en 1983 niet gebaseerd waren op goed onderzoek. Ze vonden zes klinische studies die voor 1983 gepubliceerd waren en waarin de relatie tussen vetinname en hartsterfte gemeten werd. De studies gaven geen indicatie dat hartsterfte vermeden kon worden door de vetinname de verminderen. Wel daalde het cholesterolgehalte in die studies.

Trefwoorden

Extract van groene thee kan helpen het urinezuur in het serum te verlagen. Vooral voor jichtpatiënten is dat een belangrijk wapenfeit, want verhoogd urinezuur in het serum is een risicofactor voor jicht. Groenethee-extract verhoogt ook de antioxidantcapaciteit van het bloed.

Frisdranken bevatten een ingrediënt die onnodig het risico op kanker verhoogt. Het gaat om 4-methylimidazol (4MEI), een stof die ontstaat tijdens de productie van karamelkleurstof. Onderzoekers hebben 11 verschillende frisdranken uit Amerika geanalyseerd en de inname van 4MEI op basis van epidemiologische gegevens geschat.

Een nutraceutical met zes voedingsstoffen kan de mentale capaciteit bij alzheimerpatiënten verbeteren. Artsen van de Framingham State University vonden dit opzienbarend resultaat in een studie met 106 alzheimerpatiënten. Vooral het geheugen ging erop vooruit, en dat had ook effect op stemming en gedrag. Zorgverleners noteerden een grotere gedragsverbetering dankzij het supplement, maar die score was niet significant.

Vele Britse voedingswetenschappers en gezondheidsexperten hebben financiële banden met de voedingsindustrie, met name de bedrijven die producten op de markt brengen die mee verantwoordelijk zijn voor de obesitascrisis. Dat heeft een onderzoek van The BMJ aan het licht gebracht. Niet dat wetenschappers persoonlijk geld ontvangen, de instituten waarvoor ze werken ontvangen wel grote bedragen.

Trefwoorden

Een supplement met resveratrol kan zwaarlijvige mannen met metabool syndroom beschermen tegen botverlies. Na vier maanden een supplement met 1 gram resveratrol genomen te hebben, nam de botdichtheid in de lendenwervels met 2,6 % zelfs toe (geen effect in de heup). De toename in botdichtheid ging statistisch gepaard met toename van BAP-enzym, een indicatie dat er meer botopbouw in het lichaam aan de gang is. Een indrukwekkend effect, omdat de mannen in feite niet aan osteoporose leden.

Supplementen met groene thee zijn een populair middel om af te vallen. Echter naarmate hogere dosissen genomen worden, kunnen ze de lever gaan belasten. Wetenschappers hebben gevonden dat de kans op levertoxiciteit sterk daalt wanneer de consument vooraf twee weken lang gewone kopjes met groene thee drinkt. Ze toonden dit aan bij muizen die door deze maatregel 75 % minder leverbelasting vertoonden.

Italiaanse artsen hebben glutathion uitgetest bij kinderen en volwassenen met cystic fibrose (CF, taaislijmziekte). Hoewel dit na drie maanden wel de longfunctie verbeterde, was het effect na een jaar niet meer significant sterker dan placebo. Glutathion werd via een vernevelaar rechtstreeks in de longen gebracht (10 mg/k b.w.). Wanneer enkel gekeken werd naar patiënten met een lage longfunctie, bv. door chronische infectie, dan werd het effect van glutathion wel significant.

Een nieuwe analyse van de Health Survey for England suggereert dat matige alcoholconsumptie niet gunstig is voor de gezondheid. Observationele studies hadden tot nu toe regelmatig aangetoond dat lage consumptie van alcohol kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en sterfte kan verlagen. Sommige onderzoekers denken dat dit resultaat veeleer een ‘artefact’ is, met andere woorden een gevolg van de studiemethodiek, en niet zozeer een reflectie van een werkelijk verband.

Trefwoorden

Ethiopische vrouwen die gedurende 17 dagen een zinksupplement nemen, hebben meer intact DNA. Dat stelde een groep van Amerikaanse, Zwitserse en Ethiopische wetenschappers vast bij Ethiopische vrouwen die in dorpen wonen. Deze vrouwen eten heel weinig vlees en hebben een hoge inname van fytinezuur uit granen. Ze hebben dus zowel een lage zinkinname als een lage zinkopname in de darmen. Ondanks de dagelijkse suppletie van 20 mg zink was het zink in het plasma niet toegenomen!

Trefwoorden

Carnitine ondersteunt de effecten van vastentherapie, zoals die in de behandeling van metabool syndroom (metS) gebruikt wordt. Een studie met 15 metS-patiënten toonde dat met carnitine al na één vastenkuur meer kilo's kwijtgespeeld kon worden. Er waren ook gunstige effecten op tailleomtrek, insulineconcentratie en bloeddruk. De score voor hongergevoel en vermoeidheid daalde significant. Bovendien kan carnitine de schadelijke effecten van vasten beperken, zoals dat bleek uit analyse van levermarkers en bloedvetten.

Experimenteel onderzoek en de weinige klinische studies met psychiatrische patiënten suggereren dat theanine veilig en nuttig kan zijn in de behandeling van psychiatrische stoornissen. Anne Lardner, onderzoekster aan het St Vincent's University Hospital van Dublin, geraakte in de ban van theanine en schreef er een review over. Als het van haar zou afhangen, startte ze trials op om theanine te testen bij angststoornis, depressie, (beginnende) alzheimer, ADHD en zelfs parkinson. Theanine zit in groene thee en is volgens haar de Assepoester onder de gezondmakende componenten van groene thee, denk maar aan de catechinen.

Als we ouder worden, zullen onze hersenen onvermijdelijk mee verouderen. Meditatie lijkt hersenveroudering sterk te vertragen. Onderzoekers deden hersenscans bij vijftig mannen en vrouwen van diverse leeftijd die al 4 tot 40 jaar lang meditatie beoefenden. Ze deden ook hersenscans bij vijftig andere personen die niet mediteerden.

Koken op hoge temperatuur is geassocieerd met een hoger risico op de ziekte van Alzheimer. Dat hebben New Yorkse onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine kunnen afleiden uit gegevens van bevolkingsstudies afkomstig uit verschillende landen. In het bijzonder hebben de onderzoekers hun aandacht gericht op advanced glycation endproducts (AGE's), een groep van toxische stoffen die uit chemische reacties tussen suiker en eiwitten (glycatie) ontstaan. Deze reacties vinden spontaan plaats in het lichaam, maar door hitte ontstaan ze ook massaal in voedingsmiddelen die we op hoge temperatuur klaarmaken.

Trefwoorden

Genen zijn te kneden, ook met lichaamsbeweging. Dat blijkt nu ook uit een studie van het Zweedse Karolinkska Institutet. De gezonde effecten van lichaamsbeweging hebben we voor een deel te danken aan haar effecten op het DNA, het molecule waarin de genetische code opgeslagen is. Niet de code verandert, wel de wijze waarop de code afgeschreven wordt (transcriptie). De wetenschappers konden dit vaststellen aan epigenetische veranderingen die op het DNA optraden via methylering.

Een supplement waarin vijf gram extract met membranen van groene bladgroenten zit, helpt zwaarlijvige vrouwen gewicht te verliezen. Daling van totaal cholesterol en LDL-cholestarol, en toename van leptine en het GLP-1-hormonen zijn andere effecten van dit voedingssupplement. Het supplement bestrijdt in het bijzonder het hongergevoel en de drang naar zoetigheid.

Experimenten met muizen hebben een interessante link tussen hersenontstekingen, obesitas en diabetes onthuld. Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben obese muizen een vetrijk dieet laten eten, waardoor ontstekingen zich in de hersenen ontsponnen. Door de ontstekingen enkel in de hersenen te blokkeren, slaagden ze erin de glucosespiegel en insulineresistentie terug te dringen.

De bijensterfte kan bepaalde voedingsstoftekorten in ontwikkelingslanden verder in de hand werken. Dat hebben academische onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Vermont en Harvard nu bevestigd in het wetenschappelijk vakblad PlosOne. De relatie tussen bijen en voedingsstoffen was tot nu toe vooral onderwerp van berichten in de populaire media. Op een formele studie was het echter lang wachten.

Een internationale samenwerking tussen verschillende universiteiten heeft een opmerkelijke publicatie in The Lancet Psychiatry tot stand gebracht. In 'Nutritional Medicine as Mainstream in Psychiatry' erkennen de auteurs dat voeding een doorslaggevende rol speelt in het behoud van een goede mentale gezondheid. De psychiatrie staat nu voor een cruciale stap, want de huidige medicinale aanpak heeft relatief weinig uitgehaald, schrijven ze.

Trefwoorden