juli 2014

De nieuwe Europese richtlijnen voor voedingssupplementen, fytotherapeutica enzovoort, die nu stilaan geïmplementeerd worden, hebben vreemde gevolgen.

Trefwoorden

In een ‘minireview’ onderzochten twee Gentse hormoonspecialisten welke fytospecialiteiten mogelijkheden bieden bij menopauzale klachten, waarbij verder gezocht werd dan de gebruikelijke isoflavonen en black cohosh. Een overzichtje van de fytopreparaten met bewezen veiligheid en effectiviteit:

Een grote studie uit Ierland toonde aan dat er een verband is tussen de blootstelling aan childhood trauma (zowel fysische en psychische bedreigingen als misbruik) en psychotische episodes en belevenissen (zoals het horen van stemmen). Het onderzoek omvatte 1112 tieners tussen 13 en 16 jaar, en onderzocht en volgde hen over een jaar.

Trefwoorden

N-acetylcysteïne kan ook bij autisme goed ingezet worden als glutamaterge modulator. Een deel van de pathofysiologie van autisme berust op een imbalans van de excitatoir-inhibitoire systemen, en dit is o.a. verantwoordelijk voor de prikkelbaarheid en gedragsstoornissen bij deze kinderen. Glutamaat speelt als excitatoire neurotransmitter hierin een grote rol. Meestal probeert men dit gedrag in de hand te houden met antipsychotica, die echter zware neveneffecten hebben.

Trefwoorden

Enkele recente studies weerleggen het wijdverspreide – en stevig gepromote – geloof dat HPV dodelijk is en dat enkel vaccinatie en ‘watchfull waiting’ enige bescherming kunnen bieden. Zowel de fytogeneeskunde als het lichaamseigen immuunsysteem blijken veel effectiever te zijn.

N-acetylcysteïne wordt al decennialang klinisch gebruikt voor de behandeling van de meest diverse pathologieën: bij paracetamolintoxicatie en andere toxiciteit (farmaca en zware metalen), maar ook bij ischemie-referfusieschade, ARDS, enz. De recentste toepassing is deze in de psychiatrie, waar NAC superieure therapeutische effecten blijkt te hebben bij diverse stoornissen zoals autisme, schizofrenie, bipolaire en compulsieve stoornissen, en zelfs alzheimer en parkinson. Nu blijkt NAC ook met succes inzetbaar in de behandeling van drugsverslaving.

Probiotica zijn efficiënte ontstekingsremmers die moeiteloos te combineren zijn met andere soorten van ontstekingsremmers. Een test met Lactobacillus casei 01 toonde een sterke daling van hsCRP aan bij 22 reumapatiënten die een probioticumkuur van acht weken volgden. Darmen hebben een grote impact op ontstekingen in andere delen van het lichaam, zelfs de gewrichten. L. casei is een melkzuurbacterie die in vele gefermenteerde melkdranken terug te vinden is.

Het eten van curcumine, het heilzame ingrediënt van kurkuma of de geelwortel, komt de levenskwaliteit van kankerpatiënten ten goede. Een Iraanse studie vergeleek het effect van een preparaat met 180 mg curcumine per dag met placebo bij 80 patiënten die voor een 'vaste' tumor behandeld werden. De artsen stelden daarbij ook een daling van een aantal ontstekingsmerkers vast: TNFα, TGFβ, IL6, substance P, hsCRP, CGRP en MCP1. Enkel IL8 was niet gedaald (maar wel in de placebogroep).

Amandelen helpt het cardiovasculaire risico laag te houden door de gezondheid van de bloedvaten te onderhouden. Klinisch onderzoek toont dat het eten van amandelen de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogt. Het verlaagt de bloeddruk en het bevordert de bloedcirculatie. Deze bevindingen bevestigen weeral het nut van het mediterraan dieet, waarvan noten een kenmerkend onderdeel zijn.

Vrouwen die minstens tien jaar statinen hebben gebruikt, hebben een 83 % hoger risico op 'invasief ductaal carcinoom' en dubbel zo hoog risico op 'invasief lobulair carcinoom', in vergelijking met vrouwen die nooit statines hebben genomen. Dat beweert een recente studie gedaan bij vrouwen ouder dan 55 jaar.

Sinds enkele jaren voeren onderzoekers experimenten uit met een voedingssupplement dat de ziekte van Alzheimer moet tegengaan. Het supplement bevat voedingsstoffen die ondersteuning bieden aan de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen (synapsen). Geheugen, herinneren en leren zijn allemaal processen die afhangen van de aanmaak van nieuwe synapsen. Het netwerk van synapsen bij alzheimerpatiënten is gemiddeld 40 % armer dan bij gezonde personen.

Patiënten met milde knieklachten die een concentraat nemen van rode biet, hebben na tien dagen minder last van pijn. Hun knieën functioneren een kwart beter dan van diegenen die een placebo-capsule met haverzemelen hadden genomen.

Trefwoorden

Chocolade hoeft geen zonde te zijn: studies hebben bewezen dat cacao de bloeddruk verlaagt, de bloedvaten versoepelt, de werking van insuline herstelt en de LDL-cholesterol verlaagt. Maar zijn deze studies wel betrouwbaar? Want een aantal werden gesponsord door organisaties die nauwe betrekkingen hebben met chocoladeproducenten.

De plaques van arteriën zijn verre van steriel: ze huisvesten een vijftigtal soorten bacteriën. Wat de impact van die bacteriën is op onze gezondheid, is nog onduidelijk. Houden zij ontstekingen in stand en stimuleren ze de vorming van plaques? Of maken zij plaques onstabiel zodat ze gaan afscheuren? In theorie behoort dat allemaal tot de mogelijkheden.

Naar schatting krijgen meer dan Amerikaanse 10.000 peuters van twee en drie jaar medicatie tegen ADHD. Dat blijkt uit statistieken die de Centers for Disease Control and Prevention hebben vrijgegeven. Het gebruik van medicatie op die leeftijd wordt ten zeerste afgeraden door kinderartsen, waaronder die van het Carter Center van Atlanta.