december 2023

Vitamine D-supplementen verhogen de botsterkte niet en voorkomen ook geen  botbreuken bij kinderen met een vitamine D-tekort. Dit bleek uit een recente studie bij Mongoolse schoolkinderen met een vitamine D-tekort.

Valeriaan biedt dertigers met milde slapeloosheid een betere nachtrust. Indiase onderzoekers kwamen tot die uitkomst in een gecontroleerde studie die 72 deelnemers uitdeden. Ook gevoelens van angst verminderden daardoor.

Trefwoorden

Suppletie van gammatocoferol voorkomt niet de toename in neutrofiele ontsteking in de longen van jonge deelnemers die blootgesteld worden aan een gecontroleerde dosis houtverbrandingsrook. Wel was er een daling in eosinofiele ontsteking.  

Het inzetten van cranberry om urineweginfecties tijdens de zwangerschap te vermijden, is dubieus. Klinische studies hebben te kampen met rekruteringsproblemen en de therapietrouw blijft erg laag. De vaststelling dat cranberry 30% van de urineweginfecties bij niet-zwangere volwassenen kan vermijden, kan dus niet zomaar toegepast worden op zwangere vrouwen.

In een recente studie stellen Finse onderzoekers dat wilgenbast mogelijk brede antivirale eigenschappen heeft. Dit biedt mogelijkheden voor het behandelen van  zowel coronavirussen als enterovirussen. De studie verscheen in  november in het tijdschrift Frontiers in Microbiology.

Trefwoorden

Volgens een meta-analyse, waarin gegevens van 8664 deelnemers uit 22 studies werden verwerkt, verlagen vitamine B3-supplementen de bloeddruk, C-reactief proteïne (CRP) en de dikte van de carotide-vaatwand. De vitamine B3-supplementen dienen om het NAD+-gehalte op te krikken en worden in deze publicatie daarom NAD+-precursors genoemd.

Geconcentreerd granaatappelsap kan een positieve invloed hebben op de regulatie van testosteron bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Phytotherapy Research. Een gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd in Iran heeft de aandacht gevestigd op de mogelijke therapeutische rol van granaatappelsap. Het onderzoek omvatte 44 vrouwen met een body mass index van ≥ 25 (overgewicht) en een leeftijd tussen 18 en 40 jaar. Zij gebruikten gedurende acht weken geconcentreerd granaatappelsap.

Ook kinderen kunnen hun cholesterol verlagen door meer volkorenproducten te eten. Dat blijkt uit een Deense gecontroleerde studie met kinderen uit de lagere school die overgewicht hadden. Een groep at gedurende acht weken producten met rogge of haver, een controlegroep kreeg de geraffineerde alternatieven.

Suppletie met vitamine E en selenium voorkomt de terugkeer van kanker niet bij patiënten in behandeling voor blaaskanker. Dat blijkt uit een Britse 2×2-studie, waarin 270 patiënten gedurende anderhalf jaar selenium of placebo, en vitamine E of placebo namen. Voor vitamine E werd zelfs een snellere terugkeer van blaaskanker waargenomen.

Behandeling met een preparaat van ginseng-saponinen binnen veertien dagen helpt patiënten die getroffen zijn door een beroerte. Dat blijkt uit een Chinese meta-analyse van 46 klinische studies en bijna 8000 patiënten. Toch noemen de onderzoekers de evidentie zwak door het te grote risico op bias.

Trefwoorden

Vezel uit guargom verlaagt de symptomen van prikkelbare darm sterker bij patiënten met een diverse dan die met een weinig diverse microbiota. Die vaststelling werd gedaan bij 42 Australische patiënten met het prikkelbare-darmsyndroom, die dagelijks 10 gram gehydrolyseerde guargom namen gedurende 90 dagen.

Bètaglucanen uit de paddenstoel, gekend onder de naam reishi (gesteelde lakzwam, Ganoderma lucidum), verhogen actoren van het immuunsysteem, zoals T-cellen, natural-killercellen en het IgA-niveau. Natural-killercellen gaan zelfs in vitro bijna dubbel zo efficiënt te werk.