juli 2024

Een team van Australische wetenschappers stelde vast dat een gezonde, overwegend plantaardige voeding geassocieerd is met een verminderd risico op slaapapneu, terwijl een ongezonde, overwegend plantaardige voeding een positieve associatie heeft. De omvang van deze associaties verschilt tussen mannen en vrouwen.

Trefwoorden

Een recente studie gepubliceerd in Nature Microbiology heeft aangetoond dat kinderen met autisme een uniek darmmicrobioom hebben, wat als diagnostisch hulpmiddel kan dienen.

Een Japanse studie heeft een verband aangetoond tussen de darmmicrobiota, B-vitaminen en de ziekte van Parkinson. De onderzoekers ontdekten een vermindering van darmbacteriën die verantwoordelijk zijn voor de synthese van riboflavine en biotine.

Een supplement met nitraat als centraal nutriënt kan ontsteking na een sportieve inspanning verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij twintig fietsers, die na twee weken suppletie gevraagd werd 2,25 uren lang stevig door te fietsen. De onderzoekers voerden vervolgens een proteonoom-analyse bij hen uit.

Griekse onderzoekers hebben de effecten van ketogene en mediterrane voeding met elkaar vergeleken bij patiënten met psoriasis of psoriatische artritis, die ook obesitas hadden. Beide diëten deden het even goed als het op vermindering van lichaamsgewicht aankwam, maar ketogene voeding verlaagde de ziekteactiviteit van psoriasis beter.

Shatavari, een aspergeachtig kruid uit de ayurvedische geneeskunde, onderdrukt symptomen die met de menopauze gepaard gaan, zoals opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, angst, zenuwachtigheid, vaginadroogheid en libidoverlies. Indiase onderzoekers noteerden die effecten in een RCT met 70 deelnemers.

Trefwoorden

Inname van prebiotica beïnvloedt de samenstelling van de darmmicrobiota en leidt tot een verbetering van de cognitie en niet van de fysieke functie bij tweelingparen van 60 jaar en ouder. Dit blijkt uit een klinische studie die onlangs in Nature Communications verscheen.

Een voedingssupplement met astaxanthine, vitamine E en druivensapextract verbetert  cognitie bij volwassenen met zelfgerapporteerde geheugenproblemen. Het verbetert het episodisch geheugen en verschillende biologische markers die gerelateerd zijn aan cognitieve gezondheid.

Extract van de gesteelde lakzwam (Gandoderma lucidum, reishi, lingzhi) beïnvloedt de genexpressie van immuuncellen bij oudere vrouwen, maar leidt niet tot een toename van het totale aantal T-cellen. De onderzoekers interpreteren de verschuivingen in genexpressie als anti-inflammatoir.

Het toevoegen van mariadistelextract aan een prebioticum-mineraalcomplex geeft gezondheidsvoordelen bij mannen en vrouwen met overgewicht. Dat vonden Braziliaanse onderzoekers in een gecontroleerde studie waarin een half jaar lang een supplement met of zonder mariadistel vergeleken werd. FOS, GOS, bètaglucaan, magnesium, selenium en zink waren de andere ingrediënten.

Drie keer per dag de knieën inwrijven met olie van sint-janskruid vermindert artroseklachten. Dat hebben Turkse onderzoekers vastgesteld bij zestig deelnemers die hun knieën drie weken lang behandelden met sint-janskruid- of olijfolie.

De resistente zetmeel uit Canna edulis verlaagt het niveau van totaal, LDL- en niet-HDL-cholesterol bij patiënten die matig verhoogde bloedwaarden voor triglyceriden hebben. Aansluitend vonden de Chinese onderzoekers die de vezel bij 115 deelnemers getest hadden, ook verschuivingen in de microbiota. Resistent zetmeel wordt ingedeeld als een 'onoplosbare vezel', in deze studie ging het om een supplement met enzymatisch behandeld zetmeel.

Indiase artsen vonden dat intermitterende laagglykemische voeding bij kinderen even doeltreffend is als continue laagglykemische voeding. Die bevinding deden ze op basis van een 24 weken durende gecontroleerde studie met 122 kinderen van één tot vijftien jaar. De frequentie van epileptische aanvallen halveerde in beide groepen.

Vooral vrouwen in de postmenopauze met lage botdichtheid en met specifieke darmbacteriën zien hun botdichtheid toenemen door het eten van pruimen. Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers na een analyse van de resultaten van de Prune Study, waarin vrouwen twaalf maanden lang geen, 50 of 100 gram pruimen per dag aten.