maart 2013

Fyto-oestrogenen helpen om de symptomen van droge ogen te verminderen bij vrouwen in de menopauze, dat schrijven Italiaanse artsen in een vakblad voor oogheelkunde. De verbetering van de symptomen (traanproductie, traankwaliteit, zicht, pijn ...) manifesteerden zich in vier verschillende tests.

Onderzoekers analyseerden alle gerandomiseerde klinische studies waarin multimineraal-vitaminensupplementen getest werden in de preventie van diverse ziektebeelden. Ze vonden globaal geen verband met sterfte, hartziekte of kanker. In het totaal zaten 91.000 deelnemers in hun selectie van 21 studies.

Venkelthee is een traditionele remedie tegen darmongemakken, zoals buikkrampen en overmatige gasvorming. Het gebruik van venkel werd al opgetekend door de oude Egyptenaren en in Turkije is het vandaag nog een erg populair middel. Het waren dan ook Turkse artsen die een opvallende bijwerking zagen geassocieerd met het gebruik van venkelthee.

Acupunctuur verlaagt de systolische en diastolische bloeddruk bij patiënten met hypertensie. De patiënten ondergingen hiervoor 10 acupunctuursessies gedurende tien weken. Zowel na de eerste sessie als na de tiende sessies was er een bloeddrukverlaging meetbaar, die telkens gepaard ging met een toename van stikstofmonoxide (toename van 180 % na de tiende sessie).

Trefwoorden

Egyptische wetenschappers namen toxische effecten van aspartaam waar in de hersenen van muizen in hun experimenten. De muizen kregen gedurende twee weken 5,6 mg/kg lichaamsgewicht (b.w.) onderhuids ingespoten, een dosis die een gemiddelde frisdrankconsument gemakkelijk binnenkrijgt.

Op basis van 13 relevante studies besluiten Amerikaanse wetenschappers dat supplementen met co-enzym Q10 (60 tot 300 mg) de hartfunctie verbetert bij patiënten met hartfalen. Ze vermelden erbij dat de grootste studie in deze meta-analyse niet opgenomen was (omdat bepaalde gegevens ontbraken).

Trefwoorden

Artrose, veel mannen en vrouwen lijden eraan, terwijl weinig of geen degelijke farmaceutische remedies ertegen bestaan. Ze geven wel symptomatische verlichting, maar ze doen weinig aan het herstel en ze hebben veel ongewenste effecten.

Trefwoorden