
Inname van creatinemonohydraat, de door sporters meest gebruikte vorm van creatine, is een effectieve manier om te herstellen van spierbeschadiging na intensieve training. Het effect werd aangetoond in een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT, waarbij de aandacht specifiek uitging naar sekse- en leeftijdverschillen. De voordelen blijken verder te reiken dan alleen van die bij traditionele gebruikers: de voornamelijk mannelijke en jonge krachtsporters.
Creatine wordt door ons lichaam aangemaakt, maar deels moeten we het via de voeding (met name vlees, vis en gevogelte) binnenkrijgen. Het is belangrijk voor het energiemetabolisme van de cellen en dan vooral voor lichaamsweefsels die veel energie verbruiken, waaronder de skeletspieren en de hartspier. Creatine zorgt voor tijdelijke opslag en transport van energie en kan relatief snel adenosinetrifosfaat (ATP) vrijmaken. Dat is precies wat nodig is bij intensieve krachtsinspanning. Daarbij is creatinemonohydraat de vorm met de hoogste biologische beschikbaarheid.
Aan het onderzoek namen 19 mannen en 21 vrouwen deel, met een leeftijd tussen begin twintig en midden veertig. Gedurende 33 dagen (28 dagen vóór en 5 dagen na de uit te voeren training) kreeg de helft een placebo en de andere helft 3 gram creatine. Direct na de training, na 48 en na 96 uur werden markers voor herstel van spierbeschadiging (Exercise-induced muscle damage – EIMD) gemeten.
Degenen in de suppletiegroep herstelden significant sneller van spiercontracties dan degenen die een placebo kregen. Daarnaast was ook de spiervermoeidheid en spierstijfheid minder bij gebruik van creatine. Verder speelde hormonale interactie een rol doordat bij personen uit de wat oudere leeftijdsgroep inflammatie en oedeemvorming beter werden onderdrukt wanneer creatine werd gebruikt. Bij vrouwen lijkt vermindering van spieroedeem op te treden door de anti-inflammatoire eigenschappen van oestrogeen.