april 2015

Iedere dag zijn wereldwijd miljoenen vrouwen en
meisjes slachtoffer van geweld. Dit misbruik kan verschillende
vormen aannemen, niet alleen verkrachting, maar ook gedwongen
(kinder)huwelijken, genitale verminking, seksuele uitbuiting, maar
ook fysisch, psychisch en seksueel partnergeweld.

Trefwoorden

Een Britse studie onderzocht in epidemiologische
studies correlaties tussen cognitieve achteruitgang en tal van
'modifiable' factoren, dus waar je zelf iets aan kan doen.

De sterkste verbanden die met een sterk verhoogd
risico waren verbonden, zijn:

Het is bekend dat hormone replacement therapy
(HRT) het risico op borstkanker verhoogt. Ovariumkanker, een zeer
letale kanker, wordt gewoonlijk niet vermeld omdat de meeste
epidemiologische studies wegens te kleinschalig niet gepubliceerd
werden.

Trefwoorden

De EFSA, de 'European Food and Safety Authority, is
blijkbaar tot de conclusie gekomen dat BPA geen gezondheidsrisico
inhoudt voor de consument: ze besloten dat ‘het gezondheidsrisico
laag is, voor alle leeftijdsgroepen, inbegrepen ongeboren kinderen
en baby's.’ Ze stellen dat de geschatte blootstelling uit
gecombineerde bronnen (inbegrepen cosmetica, stof, enz.) 3 tot 5
maal lager ligt dan de norm. Volgens EFSA hebben
ze rekening gehouden met alle risico's op hormonaal, metabool,
reproductief en immunologisch gebied.

Ontbijtgranen of cereals is een zwaar vanuit
de VS gepromote ontbijtgewoonte geworden, en zeer veel merken
worden ook uit de VS geïmporteerd. Een recente studie onderzocht
205 stalen, gecollecteerd van over de hele VS en stelde vast dat
42 % besmet waren met ochratoxine A, in een dosis van 0,10 tot
9,3 ng/gram (de Europese norm ligt op 3 ng/g). De besmetting was
het hoogst in op haver-gebaseerde cereals (70 % boven de
norm), gevolgd door tarwe (32 %), maïs en rijst (15 %).
De onderzoekers waarschuwen voor gezondheidsrisico's vooral bij
haver-cereals (de zo gezonde havermout?).

Er zijn al meerdere gezondheidsbevorderende eigenschappen bekend van olijfolie. Maar blijkbaar beschermt(goede) olijfolie ook tegen kanker.

Trefwoorden

Etherische oliën zijn niet alleen vaak sterk antimicrobieel, ze hebben meestal diepgaande invloeden op stofwisseling en psyche. Er is nog veel onderzoek nodig op het hoe en waarom hiervan.

Een recent (economisch) rapport uit de VS stelt dat,
indien alle risicopersonen voor hart- en vaatziekten hooggedoseerde
omega-3-vetzuren en vitamine B-supplementen zouden nemen, dit de
jaarlijkse kost van de gezondheidszorg met 1,15 miljard dollar zou
verminderen. Het rapport maakt de berekeningen overigens ook voor
enkele andere zwaar financieel doorwegende ziekten:

Vrouwen die 's nachts langer vasten, hebben gemiddeld lagere HbA1c-waarden. HbA1c (geglycosyleerd hemoglobine) is een marker voor hyperglycemie: hoe hoger de waarde, hoe slechter de regeling van bloedsuiker. De betere regeling van bloedsuiker stond volledig los van de totale calorie-inname en body mass index van de onderzochte vrouwen. Nachtelijk vasten is ook geassocieerd met een lagere bloedsuikerspiegel na een maaltijd.

De combinatie van SAMe en betaïne bestrijdt depressieve symptomen beter dan suppletie van SAMe alleen. Een Italiaanse studie stelde dit vast bij 46 patiënten met milde tot matige depressie, die weinig baat hadden aan farmaceutische antidepressiva. Een tweede studie van dezelfde onderzoeksgroep zag bovendien dat de combinatie zelfs beter werkt dan amitriptyline (75 mg/d).

Trefwoorden

Zowel boswellia als olie uit bosbessenpit biedt ondersteuning bij psoriasis en eczeem. Een Italiaanse studie vond goede resultaten in een studie met patiënten met psoriasis of eczeem, die een van beide remedies namen. De scores voor psoriasis en eczeem gingen significant omlaag. Placebo daarentegen had geen enkel effect.

Enkele druppeltjes etherische olie uit de damastroos helpen seksuele disfunctie te behandelen die het gevolg is van serotonineopname-remmers (SSRI's). Dat bleek uit een studie met 60 mannen met majeure depressie, die door hun medicatie met seksuele problemen kampten. Ook verlaagde damastroos de depressieve symptomen meer dan het placebo.

Publication bias vormt nog steeds ernstige bedreiging voor de patiëntzorg, schrijft Ben Goldacre in PLOS Medicine. Publicatiebias is het achterhouden van ongunstige onderzoeksresultaten, waardoor enkel de positieve resultaten in de bekendheid geraken. Dat probleem kennen we al sinds de jaren tachtig. Nog altijd wordt de helft van Amerikaanse trials niet gepubliceerd, ondanks de boete van 10.000 dollar die de FDA tegen deze praktijk zou opleggen. Tot nu toe is geen enkele boete uitgeschreven geweest.

Cardiovasculaire risicofactoren, zoals inactiviteit en stress, werken niet onafhankelijk van elkaar. Zweedse onderzoekers vonden dat adolescenten met een zwakkere veerkracht tegen stress een groter hartrisico op middelbare leeftijd hebben. Lichaamsbeweging verlaagt normaal het hartrisico, maar gebrek aan veerkracht leek het effect van lichaamsbeweging bijna te elimineren!

Volgens een nieuwe hypothese is het gewriemel van kinderen geen onaangepast gedrag, dat hen hindert nieuwe dingen te leren. Integendeel, kinderen wriemelen omdat dit hun alertheid verhoogt. Trappelen met de voeten, benen laten slingeren en wiebelen op hun stoel: het helpt hen beter te onthouden en nieuwe vaardigheden aan te leren. Kinderen zonder ADHD zitten best gewoon stil.

Amerikaanse wetenschappers hebben 16 jaar lang het voedingspatroon van 120.000 vrouwen en mannen, en het effect op lichaamsgewicht, gevolgd. Hun eerste conclusie is dat voedingspatronen met een hoge glycemische lading het sterkst geassocieerd zijn met gewichtstoename. Wit brood, aardappelen en snoep dragen bij tot een hoge glycemische lading. Maar hoe is het met de andere macronutriënten gesteld?

Moeten we terugdeinzen voor 'overmatige' lichaamsbeweging? Neen, zegt een Europees-Amerikaanse studie, die de resultaten van zes studies rond lichaamsbeweging groepeerde. Hoewel hart- en hartritmeproblemen kunnen optreden tijdens intensieve inspanningen, zijn ze heel zeldzaam. Iemand die regelmatig beweegt, heeft hoe dan ook een laag hartrisico. De optimale dosering ligt tussen de 15 en 22 uur sport per week.

Trefwoorden

Inwoners van Londen die in straten met bomen wonen, hebben gemiddeld een lager verbruik van antidepressiva. Tot die vaststelling kwamen onderzoekers van de universiteit van Exeter. Mogelijk zijn de bomen wel degelijk verantwoordelijk voor minder voorkomen van depressie, want andere factoren zoals inkomen en werkeloosheid, konden dit verband niet volledig verklaren.

Fosfatidylcholine kan de symptomen van colitis ulcerosa verminderen. Suppletie zorgt ook voor een verdubbeling van het aantal patiënten in remissie ten opzichte van placebo. Onderzoekers zagen ook bevestiging aan de betere genezing van slijmvliezen in de dikke darm. Als preparaat hadden de patiënten sojalecithine genomen die vertraagd in de darmen wordt vrijgegeven.

Trefwoorden

Mannen die het vaakst sterk bespoten groenten en fruit eten, hebben een povere zaadkwaliteit dan mannen die andere groenten en fruit eten. Dat blijkt uit een studie met 150 mannen die met vruchtbaarheidsproblemen kampten. De eerste groep telde 49 % minder spermacellen en 32 % minder gezonde spermacellen.

Dankzij vitamine C, intraveneus toegediend, hoeven patiënten na een zware hartingreep minder lang in het ziekenhuis te blijven. Volgens een Iraans onderzoek bij 290 patiënten daalde het ziekenverblijf van 12 naar 10 dagen. Het aantal dagen op intensieve zorg bleef evenwel onveranderd ten opzichte van placebo. De behandeling bestond uit 2 gram i.v. vitamine C, die vlak voor de ingreep toegediend werd en die na de ingreep aangevuld werd met 1 gram oraal vitamine C gedurende vier dagen.

Niet de psychotherapie zelf, maar de relatie met de therapeut helpt patiënten met psychose vooruit. Dat kwamen Britse wetenschappers te weten na een analyse van een vroegere studie die de effecten van cognitieve gedragstherapie en supportive counselling op schizofrenie mat. Dit zou verklaren waarom vele vormen van psychotherapie werkzaam zijn, ook diegene niet specifiek op psychose gericht. En waarom psychotherapie soms schadelijk kan zijn.

Trefwoorden

Een rozenbottelextract verlaagt het lichaamsgewicht bij 'preobese' volwassenen, schrijven Japanse wetenschappers. De daling van lichaamsgewicht kwam het sterkst tot uiting in de daling van onderhuids buikvet en orgaanvet. De wetenschappers zien in rozenbottel dus vooral een remedie tegen het metabool syndroom ('dysbolisme'), waarin zwaarlijvigheid sterk verweven is met hypertensie, ontregeld glucosemetabolisme en verhoogde bloedvetten.

Een vloeibaar extract uit cannabis toont zich veelbelovend om onbehandelbare epilepsie aan te pakken. In een studie waarin 213 epilepsiepatiënten zich ingeschreven hadden, met vooral kinderen, zorgde het extract voor een spectaculaire daling van het aantal crises. De studie was niet-gecontroleerd, maar alle deelnemers leden wel aan ernstige, onbehandelbare vormen van epilepsie.

Trefwoorden

De examens zijn een stressvolle periode voor studenten. Tijdens die periode zijn ze ook vatbaarder voor virale infecties. Een probioticum kan het aantal gezonde dagen bij studenten verhogen. Dat bleek uit een Amerikaanse studie die drie verschillende probiotica uittestte bij studenten onder stress. Maar niet alle probiotica werkten even goed.

Een Amerikaanse onderzoeksgroep stelde vast dat de medicinale paddenstoel 'maitake' de immuniteit stimuleert bij patiënten met myelodysplasie. Hun eerste bevinding was dat monocyten van patiënten inderdaad een zwakke immuunrespons vertonen tegen de bacterie E. coli. Maitake-extract (tweemaal 3 mg/kg per dag, 12 dagen) kan deze respons herstellen. Ze vonden ook dat de capaciteit van monocyten om ROS op te wekken, sterk verbeterd was.

In bot- en bindweefsel zit inderdaad vier tot vijf keer meer silicium dan in andere weefsels, schrijven Britse onderzoekers na experimenten met ratten gedaan te hebben. De totale hoeveelheid aan silicium in het lichaam is echter veel lager dan voordien geschat werd. De Britse onderzoekers gebruikten hiervoor veel betere analysemethoden dan vroegere experimenten. Indien er al zoiets bestaat als siliciumtekort, dan moet 1 gram voeding minder dan 2 microgram silicium bevatten.

Een grootschalige studie toont dat de combinatie van chondroïtine en glucosamine niet moet onderdoen voor celecoxib als artrosebehandeling. Na vier maanden was celecoxib wel nog doeltreffender dan suppletie, maar metingen op 6 maanden toonden dat de pijn in beide groepen gehalveerd was. Het behandelregime bestond uit 500 mg glucosamine-hydrochloride en 400 mg chondroïtinesulfaat driemaal daags.

De Environmental working group heeft een brochure uitgegeven waarin verdedigd wordt dat GGO's geen antwoord bieden op de huidige voedselproblematiek. De landbouw staat inderdaad voor enorme uitdagingen. Steeds meer mensen moeten gevoed worden, met een zo min mogelijke impact op het milieu. De biotechsector schuift genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) naar voren als (deel van de) oplossing. Tot nog toe hebben GGO's geen enkele belofte waargemaakt.

Trefwoorden