december 2022

Uit een Zweedse studie van de Chalmers University of Technology blijkt dat producenten van vleesvervangers een hoog gehalte aan mineralen claimen, maar in een vorm die niet beschikbaar is voor het lichaam. De geschatte opname van ijzer en zink uit de producten was extreem laag. Alleen tempeh vormde hierop een uitzondering.

Sommige gezondheidsprofessionals adviseren vitamine D-suppletie om spierpijn door statinegebruik te verlichten, maar uit een nieuwe studie van de Northwestern University, Harvard University en Stanford University blijkt dat deze vitamine geen wezenlijk effect heeft.

In een nieuwe studie in Nature hebben onderzoekers van het Children's Hospital in Philadelphia ontdekt dat enterococcus, een antibiotica-resistente opportunistische ziekteverwekker, samenwerkt met C. difficile, waardoor deze beter kan gedijen.

Consumptie van proteïne en vitamine E hoger dan gemiddeld werd in een Canadese studie geassocieerd met minder fysiologische ontregeling, terwijl markers voor biologische leeftijd verminderd werden door een relatief hoge koolhydraatinname (met proteïne-inname aan de gemiddelde, zelfs lagere kant). Verhoudingen van macronutriënten lijken dus specifieke voor- en nadelen te hebben, afhankelijk van de fysiologisch parameter die de onderzoekers gebruiken. Een enkel voedingspatroon lijkt onmogelijk alle ontregelings- en verouderingsscores te kunnen minimaliseren.

Duursporten verhoogt vitamine D in het serum bij vitamine D-deficiënte mannen en vrouwen maar heeft geen invloed wanneer het serumniveau op peil is. Dat is een voorlopige conclusie van een Chinese overzichtsstudie. Krachttraining heeft dat effect niet. De relatie tussen vitamine D en beweging is bovendien complex.

Trefwoorden

Uit een recente studie, gepubliceerd in Nutrients, blijkt dat inname van carnitine door zeer premature baby’s in de eerste postnatale weken geassocieerd is met een betere groei en een grotere hersenomvang op de uitgerekende datum. Vooral de inname van carnitine uit moedermelk lijkt gelinkt aan een betere groei.

Trefwoorden

Uit meerdere studies blijkt dat artisjokextract het leverenzym in het bloed verlaagt. Iraanse onderzoekers vonden zeven klinische studies geschikt en verwerkte ze in een meta-analyse. Uit die meta-analyse volgde ook de suggestie dat dosissen van meer dan 500 mg per dag een beter effect hebben.

Trefwoorden

Een team onderzoekers van het King's College in Londen onderzocht de impact van hele en gemalen amandelen op de samenstelling van de darmmicrobiota. Ze concludeerden dat de dagelijkse consumptie van een handvol amandelen de butyraatproductie in de darm bevordert. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Tussendoortjes hebben de naam niet zo gezond te zijn, maar noten zijn dat wel en hebben opvallend positieve effecten. Dat komt nog eens helder naar voren in een meta-analyse van studies naar de invloed van pistachenoten op het metabool syndroom.

De tijd dat aan koffie zowel voor- als nadelen werden toegeschreven, lijkt goeddeels voorbij. Althans, wanneer we afgaan op recente publicaties waarin het genotmiddel vrijwel uitsluitend aan gezondheidswinst wordt gekoppeld. En is dat ook te danken aan de bekendste component, cafeïne?

Tot de mogelijke stoffen ter behandeling van (knie)artrose behoort ook krillolie, zo blijkt uit een dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT1 uit Australië. De olie, bron van astaxanthine en met omega-3-vetzuren in de vorm van fosfolipiden, kan onder meer pijn en stijfheid verminderen. De uitkomsten zijn welkom omdat, gangbare symptoombestrijders als NSAID’s hun bijwerkingen kennen. Intussen blijkt uit een andere studie2 dat het populaire anti-artrosemiddel glucosamine bepaald nadelen heeft.

De citraatmedicamenten polycitra-K en bicitra zijn beide aannemelijke behandelopties om nierstenen bij kinderen te behandelen. Volgens Iraans onderzoek geldt dit ook voor nierstenen waarvan de oorzaak niet gekend is. Er werden niettemin verschillen gevonden tussen de twee behandelingen.