mei 2023

Natriumwaterstofcarbonaat ('baksoda') maakt de bloedvaten van nierpatiënten niet soepeler wanneer het serumniveau ervan normaal is. Dat blijkt uit een gecontroleerde studie met 109 patiënten met chronische nierziekte. Na een maand was er een effect maar na zes en twaalf maanden was er geen verschil meer te zien met de controlegroep.

De vitamine E-variant gammatocoferol verlicht fysische en mentale symptomen die gelinkt worden met vochtophouding vanwege het premenstrueel syndroom. Volgens Japanse onderzoekers die deze bevindingen beschreven, is een metaboliet van gammatocoferol hiervoor verantwoordelijk: γCEHC. γCEHC heeft - in tegenstelling tot αCEHC uit alfatocoferol - diuretische activiteit.

Calciumantagonisten verhogen de sterftekans bij patiënten met angina pectoris, behalve wanneer ze B-vitamine erbij nemen. Dat hebben Noorse onderzoekers vastgesteld in een cohort van bijna 4000 patiënten, waarvan er 900 calciumantagonisten namen en 1650 B-vitaminen. In het American Journal of Clinical Nutrition geven ze vier mogelijke verklaringen hiervoor.

Na het uitdoven van de COVID-19-epidemie leveren Italiaanse wetenschappers bewijs dat bij deze ziekte optimale vitamine D-niveaus gerelateerd zijn aan een lagere infectiekans, betere herstelvooruitzichten en minder sterfte. Bovendien is suppletie gecorreleerd met deze gunstige uitkomsten. De positieve rol van vitamine D was al uit veel afzonderlijke studies gebleken. Dit onderzoek was een ‘umbrella review’, waarin de reviews en meta-analyses van deze studies werden opgenomen.

Trefwoorden

Glaucoom is wereldwijd de tweede oorzaak van irreversibele blindheid. Waar een gezonde vitamine B12-bloedconcentratie mogelijk kan beschermen tegen het ontstaan van de oogaandoening, kan een te hoge concentratie kobalt (uit cobalamine, vitamine B12) in het bloed het ontstaan van neurologische schade mogelijk bevorderen.

Verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden een succesvolle kolonisatie van lactobacillen in de darmen. Voeding bepaalt mogelijk niet alleen hoeveel lactobacillen we hebben in de darmen, maar ook hoe effectief suppletie met de bacteriën zal zijn. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Trefwoorden

Dagelijks wordt de mens blootgesteld aan aluminium via voedselbereiding, voedingsadditieven, cosmetica en huidverzorgingsproducten. Ook medicijnen waaronder maagzuurbinders en vaccinaties bevatten de stof. Verschillende studies hebben aangetoond dat het voor onze gezondheid beter is om de blootstelling aan aluminium zo laag mogelijk te houden. Zo is aluminium in verband gebracht met het ontstaan van hypertensie en cognitieve achteruitgang.

Trefwoorden

Spelt en emmertarwe zijn doorgaans voedzamer dan broodtarwe als het op voedingsstoffen aankomt. Toch is er veel variatie binnenin een graansoort waardoor de voedzaamheid snel kan overlappen. Dat besluiten Nederlandse en Britse onderzoekers nadat ze het graan van vijf tarwerassen, vijf speltrassen en drie emmertarwerassen, telkens na teelt met twee bemestingsregimes, geanalyseerd hadden. 

Trefwoorden

Kinderen en volwassenen die extra vitamine D innemen, hebben minder ernstige symptomen van allergische astma en hebben minder inhalatiesteroïden nodig. Dat is het resultaat van een recent onderzoek van de afdeling Moleculaire Pneumologie van de Universitätsklinikum Erlangen in Duitsland.

Trefwoorden

Uit een recente review van Australische en Britse auteurs blijkt dat vitaminen en mineralen mogelijk gunstig zijn bij het verminderen van vermoeid­heids­symptomen. Deze positieve effecten gelden zowel bij gezonde mensen als bij mensen met een chronische ziekte.

Volgens een in China gedane studie verlagen zoutvervangers de bloeddruk en zelfs het aantal cardiovasculaire voorvallen bij bewoners van zorgtehuizen. Zoutrestrictie had effect op geen enkele van de studie-uitkomsten, aldus de onderzoekers in Nature Medicine. De 'zoutvervanger' bestond nog altijd voor 62% uit natriumchloride, de rest was vervangen door kaliumchloride.

Wat bekend staat als het ‘goede cholesterol’ zou wel eens wat minder goed kunnen zijn dan wordt aangenomen. Onderzoekers trekken de conclusie dat een hoger HDL-C, beschouwd als preventief werkend op hart- en vaatziekten, ook gecorreleerd is met een verhoogde kans op fracturen. Middels een cohortstudie haken zij in op aanwijzingen uit preklinische studies dat er een samenhang bestaat tussen hoger HDL-C en teruglopende botmineraaldichtheid.

Trefwoorden

Tarwebrood waaraan hydroxytyrosol is toegevoegd helpt patiënten met type 2-diabetes gewicht te verliezen, en meer. Dat schrijven Griekse onderzoekers in het European Journal of Nutrition nadat ze zestig volwassenen brood met of zonder het fytonutriënt lieten eten. Hydroxytyrosol is een krachtig polyfenol uit olijfolie, een van de 'sterspelers' van het mediterrane voedingspatroon.

Het alfalinoleenzuurrijke perillaolie gaat botontkalking tegen bij vijftigers. Dat bewezen Japanse onderzoekers in een 52 deelnemers tellende studie waarbij deelnemers dagelijks 7 ml olijfolie of 7 ml perilla-olie tot zich namen. Na 12 maanden had dit een gunstige invloed op botdichtheid en botmetabolisme.

Een hogere inname van vitamine C is geassocieerd met langere telomeren, zo stellen Chinese wetenschappers op basis van gegevens (1999-2002) uit het Amerikaanse NHANES-onderzoeksprogramma. Aangenomen wordt dat wanneer deze uiteinden van onze chromosomen een grotere lengte hebben, de cellulaire veroudering trager verloopt en leeftijdsgebonden ziekten minder kans krijgen. Vitamine C zou daar aan kunnen bijdragen.

Trefwoorden

Wetenschappers ontdekten dat bloedmarkers van specifieke vetzuren geassocieerd zijn met betere scores op geheugentests. Ook zagen ze relaties met structuren in specifieke hersengebieden. Het Journal of Nutrition publiceerde onlangs de resultaten.

Een voeding met veel fruit, groenten, zeevruchten, zuivel, eieren en granen kan het risico op een miskraam verlagen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Negentig procent van een groep van patiënten met de ziekte van Parkinson geeft aan minstens een supplement gebruikt te hebben gedurende de laatste zes maanden.  Gemiddeld neemt een gebruiker dan vijf verschillende supplementen. Dat berekenden Amerikaanse onderzoekers nadat ze 2900 patiënten bevraagd hadden. Ze probeerden daarbij ook de werkzaamheid van de supplementen in te schatten.

Op basis van een meta-analyse ziet een Duitse onderzoeksgroep enkele voordelen en een groot nadeel aan de consumptie van zuivel, die losstaat van het vetgehalte. De invloed van melk op de suikerspiegel krijgt het label 'ongunstig'. De groep vond negentien RCT's met een totaal van bijna 1500 volwassenen zonder chronische ziekte. Op tien gezondheidsuitkomsten werd er geëvalueerd.

Bariatrische of metabole chirurgie verlaagt in sterke mate de kans op overlijden bij mensen met ernstig overgewicht. Dat blijkt uit een vergelijkende, retrospectieve studie1 onder bijna 22.000 personen die al dan niet geopereerd werden om met obesitas verbonden gezondheidsproblemen vóór te zijn. Tevens komt uit een gerandomiseerde studie2 naar voren dat metabole chirurgie in geval van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) méér effect heeft dan verandering van leefstijl.