mei 2022

Kinderen van rond de vier jaar hebben baat bij een voedingssupplement met vier actieve stoffen: vlierbesextract, bètaglucaan, zink en vitamine D. Dat blijkt uit Italiaanse onderzoek met bijna 300 kinderen die last hadden van terugkererende infectie aan de luchtwegen. Ze hadden minder vaak een infectie en als ze er een hadden, dan duurde die minder lang en was die volgens de ouder(s) minder ernstig.

Volgens Zuid-Koreaanse wetenschappers gaat ginseng veroudering tegen bij vrouwen in de postmenopauze. Ginseng doet namelijk het aantal DNA-kopijen afkomstig van de mitochondriën toenemen en verhoogt de totale antioxidantcapaciteit van het serum. Ook konden de onderzoekers een afname van vermoeidheid vaststellen.

Uit een recent gepubliceerde studie in Clinical Nutrition blijkt dat suppletie met krillolie de skeletspierfunctie en -omvang bij senioren verbetert.

Het is zinvol om methylcobalamine in een zeer hoge dosis in te zetten bij de zenuw- en spierziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS). Wetenschappers concluderen dat uit een fase-3-studie:1 een dubbelblind, placebogecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek onder 130 patiënten.

Trefwoorden

Leefstijlinterventies kunnen de ernst van het obstructief slaap­apneu­syndroom (OSAS) verminderen en de kwaliteit van leven verhogen. Dat concluderen Spaanse wetenschappers uit een open-label RCT, in Granada uitgevoerd tussen april 2019 en oktober 2020. Tot deze interventies behoort ook een gewicht­beheersings­programma omdat obesitas als belangrijkste oorzaak van OSAS wordt beschouwd.

Het transplanteren van fecale microbiota van jonge muizen naar oudere muizen keert tekenen van veroudering in de darmen, de hersenen en de ogen om. Het transplanteren van de fecale microbiota van oude naar jonge muizen heeft het omgekeerde effect.

Uit een recente review gepubliceerd in Advances in Nutrition blijkt dat alfalinoleenzuur (ALA) de gezondheid van het hart ten goede komt en het risico op hartaandoeningen kan verminderen bij mensen die geen vis eten. De belangrijkste voedingsbronnen van ALA zijn walnoten en lijnzaad.

Franse onderzoekers concluderen op basis van 30 verslagen dat omega-3-supplementen hun nut hebben in de behandeling van inflammatoire reumatoïde ziekten, te weten reumatoïde artritis, psoriasis-artritis en spondylitis ankylopoetica (bechterew). Verbetering was 'aanzienlijk' voor de VAS-activiteit, 'matig' voor pijn (VAS), ziekteactiviteit (VAS, DAS28) en niveau van levenskwaliteit (HAQ), en 'klein' voor duur van ochtendstijfheid.

Het klinkt gezond: bewerkt voedsel vermijden en het bij bereiding niet verhitten tot boven 42 °C. Maar aan deze door ‘raw-foodisten’ aangehangen opvatting kleeft volgens een Duits minionderzoek een reeks nadelen. Hun voedingspatroon bestaat vooral uit groente, fruit, noten, zaden, soms maar niet altijd aangevuld met rauw geconsumeerde dierlijke producten als melk, vlees, vis of eieren.

Een extract van groene mandarijnen kan door ultraviolette straling ontstane huidrimpels verminderen, zo wordt geconcludeerd uit een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT uit Zuid-Korea.

Trefwoorden

Het wordt in de medische literatuur wel de intention-behavior gap genoemd: het onvermogen om intenties om te zetten in daden. Zoals elke zorgverlener met leefstijlambities zal beamen, staat of valt het resultaat met de inzet van de patiënt om gezonder te (willen) gaan leven. Het is een zo fundamenteel probleem, dat ons congres er dit jaar aan gewijd is: Op eigen kracht.

Trefwoorden

Patiënten met ernstige obesitas hebben een lagere biotinestatus, die samenvalt met een verminderde beschikbaarheid van biotine in de darmen. Die verminderde beschikbaarheid zou te wijten zijn aan een ongunstige samenstelling van de microbiota, ontsteking en/of ontregeld metabolisme. Wellicht nemen darmbacteriën een deel van het biotine voor hun eigen rekening, want aan de inname van biotine uit voeding leek het niet te liggen.

Het is extra magnesium en niet extra thiamine (vitamine B1) dat helpt om de ontwennings­verschijnselen na alcohol­verslaving sneller terug te dringen. Dat hebben Schotse artsen vastgesteld bij 115 patiënten die thiamine, magnesium of beide intraveneus toegediend kregen. Magnesium normaliseert ook het melkzuur­niveau bij patiënten die aanvankelijk magnesium­gebrekkig waren, maar dus niet in de groep die enkel thiamine nam.

Luchtcirculerende muren met levende planten kunnen het menselijke microbioom veranderen en het immuunsysteem moduleren. Dit biedt mogelijkheden voor het bevorderen van de gezondheid van mensen die dagelijks in gebouwen vertoeven.

Uit een onderzoek onder bijna 9.000 kinderen, onlangs gepubliceerd in Pediatrics, blijkt dat vegetarische kinderen een vergelijkbare groei en voedingsstatus laten zien in vergelijking met kinderen die vlees eten. De studie toonde wel aan dat vegetarische kinderen een hogere kans hebben op ondergewicht.

Trefwoorden

Volgens een drie maanden durende studie geeft het eten van pruimen een duwtje in de rug van het botmetabolisme bij mannen. Pruimen verlagen het botafbrekende osteocalcine en houden de daling van osteoprotegerine tegen, een marker voor botvorming. Al bij al bleken de effecten van pruimen erg bescheiden.

Liponzuur verlaagt serum-melkzuur bij vrouwen met niet-chronische migraine. Dat stelden Iraanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 92 vrouwen, die ad random toegewezen werden tot een groep die twee keer 300 mg alfaliponzuur per dag innam, of tot een placebogroep. Ook het VCAM1-niveau ging omlaag. Onderzoekers zien hierin een bewijs dat liponzuur de werking van de mitochondriën bijstaat.

Vergeleken met jongvolwassenen hebben ouderen glutathiontekort, hogere oxidatieve last, gebrekkige mitochondriële verbranding, meer ontsteking, endotheeldisfunctie, insuline­resistentie, spierafbraak, verlies van verstandelijke scherpte, tragere wandelpas, minder spierkracht en een minder uithoudingsvermogen. Die waslijst van ouderdomsverschijnselen verbetert significant door 24 weken lang GlyNAC te nemen, een supplement met glycine en cysteïne. Dit ter ondersteuning van glutathion.

Volwassenen met reumatoïde artritis die een veganistische voeding volgen, ervaren minder gewrichtspijn en hebben een lager cholesterolgehalte, zo blijkt uit een kleine, gerandomiseerde studie gepubliceerd in het American Journal of Lifestyle Medicine.

Uit een recent gepubliceerde review blijkt dat het gewichtsverlies na periodiek vasten vergelijkbaar is met het gewichtsverlies na een energiebeperkt dieet. Periodiek vasten is over het algemeen veilig en veroorzaakt weinig gastro-intestinale, neurologische, hormonale of metabole bijwerkingen.

De menopauze heeft een nadelige invloed op de metabole gezondheid. Een actieve leefstijl heeft hierop een positief effect, zo blijkt uit een Finse studie. Vooral de systolische bloeddruk werd gunstig beïnvloed door bewegen.

"Gezondheid bevorderen in plaats van ziekte behandelen, dat is de weg voorwaarts," schrijven twee Londense artsen in een opiniestuk in het European Heart Journal. Daarvoor is patiënteducatie, empowerment en ondersteuning dringend nodig. Zij zetten hun stelling uiteen met aangeboren hartaandoeningen als casus.