juli 2021

In de zoektocht naar volwaardige alternatieven weet men in het laboratorium geen equivalent van natuurlijk vlees te produceren. Amerikaanse wetenschappers stelden dat vast na een vergelijking van metabolieten in achttien plantaardige vleesvervangers met die in achttien rundvleesproducten. De voedingswaarde blijft verschillen, maar dat hoeft nog niet ten nadele van plantaardige voeding te spreken.

Trefwoorden

Er is weinig bekend over de relatie tussen de vitamine A-status en de herstelkansen bij COVID-19. Een Duitse studie laat nu zien dat een laag plasmaniveau van deze voor het immuunsysteem en de longfunctie belangrijke vitamine geassocieerd is met een ernstiger verloop van de ziekte.

Trefwoorden

Een transplantatie van gezonde darmbacteriën (FMT) gevolgd door vezelsuppletie is gunstig voor patiënten met ernstige obesitas en metabool syndroom, volgens een klinisch studie gepubliceerd in Nature Medicine.1

Dat een ernstig verloop van COVID-19 vaak samenhangt met al aanwezige zwaktes in de gezondheid, geldt ook voor kinderen en jongeren tot achttien jaar. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers, werkzaam bij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Zij onderzochten op basis van gegevens van achthonderd ziekenhuizen de mogelijk al bestaande gezondheidsproblemen van ruim 43.000 kinderen met COVID.

Trefwoorden

Een ongezonde voeding en leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van pancreaskanker. Wetenschappers vonden dat met name roken, overgewicht, diabetes type 2 en alcoholconsumptie een significante invloed hebben op het ontstaan van de ziekte.

Voedingspatronen die als gezond bekendstaan, kunnen grote betekenis hebben bij zowel de preventie als behandeling van diabetes type 2. Volgens een systematische review1 uit Italië geldt dat ook voor veganistische voeding. Maar een waarschuwing is op zijn plaats vanwege een mogelijk tekort aan belangrijke voedingsstoffen door het mijden van dierlijke producten.

Trefwoorden

Door een lage antioxidantstatus kan oxidatieve stress zich opstapelen en kan systemische laaggradige ontsteking onvoldoende worden verholpen. Dit resulteert in een verhoogde sterftekans, met name aan een hartziekte.

Volgens een Amerikaanse meta-analyse uitgevoerd door Penn State-onderzoekers gaat een gemiddelde consumptie van 18 gram paddenstoelen per dag gepaard met een 45% lager risico op kanker. Om tot dat resultaat te komen hadden ze gegevens van 17 kankerstudies geanalyseerd die een totaal van bijna 20.000 personen betrof.

Trefwoorden

Een vermageringskuur zonder dieet? Ierse onderzoekers hebben met succes een niet-oordelende en gepersonaliseerde leefstijlaanpak uitgetest bij volwassenen met een body mass index hoger dan 45 kg/m², genaamd 'Croí CLANN': Changing Lifestyle with Activity and Nutrition. De redenering van de onderzoekers is dat een dieet een averechts effect kan hebben wanneer het emotionele aspect van eten niet aangepakt wordt.

De combinatie van boswellia, dennenschors, curcumine en methylsulfonylmethaan helpt patiënten met artrose aan de handen niet om hun pijn beter onder controle te krijgen. Dat blijkt uit de Australische placebogecontroleerde studie 'RADIANT' waar 106 patiënten aan deelnamen.

Volgens een Amerikaanse onderzoeksgroep vormen de omega-6-vetzuren uit een gangbaar westers voedingspatroon een risicofactor voor chronische-pijnaandoeningen. Ze toonden dit aan met experimenten met muizen die een percentage omega-6-vetzuren innamen vergelijkbaar met een standaard Amerikaans voedingspatroon. Voeding rijk aan omega-3-vetzuren gaan de effecten van omega-6 tegen.

Psoriasis uit zich in een chronische ontsteking van de huid met schilfervorming, maar wordt gezien als een systemische pro-inflammatoire aandoening. De aard van de ontsteking maakt dat mensen met psoriasis een verhoogd risico hebben op hart– en vaatziekten en in het bijzonder een grotere kans op trombose.

Gojibessen staan te boek als ‘superfood’, maar worden de hooggespannen verwachtingen ook wetenschappelijk waargemaakt? Voor een deel wel, want een vier maanden durende RCT laat zien dat ze zinvol zijn als toevoeging aan een gezond voedingspatroon. De vrucht, ook bekend als wolfsbes en afkomstig van de plant Lycium barbarum, draagt bij aan de preventie van hart- en vaatziekten.

Trefwoorden

Een gebrekkige voedingsstatus van ziekenhuispatiënten heeft grote invloed op hun kans op herstel of de termijn waarop dat herstel plaatsvindt. Dit verband is vaker vastgesteld, maar kende door uiteenlopende opzet en populatie van het onderzoek wisselende uitkomsten. Wetenschappers uit België bevestigen dat dat verband er is, zij het niet tussen voedingsstatus en ziekenhuisduur.

Trefwoorden

Chlorella is een voedzame zoetwateralg die invloed heeft op de vetstofwisseling, ontstekingsremmend werkt en verschillende risicofactoren op hart- en vaatziekten kan verminderen. De effecten lijken echter beïnvloed te worden door het microbioom en de darmwerking. Dat blijkt uit een Japanse gerandomiseerde cross-overstudie.

Regelmatige consumptie van soja kan het risico op overlijden door een hartinfarct significant verminderen, zo blijkt uit een prospectief onderzoek onder bijna een half miljoen mensen.

Trefwoorden

Een nieuwe studie gepubliceerd in The BMJ laat zien dat een verandering in de voeding kan leiden tot minder migraine en hoofdpijn. Een hoge inname van omega-3-vetzuren en een lage inname van omega-6-vetzuren heeft de grootste impact.

Een eiwitrijke voeding met een lage glycemische index onderdrukt hongergevoelens, maar veroorzaakt geen gewichtstoename na gewichtsverlies. Dat is de conclusie van een grote, drie jaar durende gerandomiseerde studie.

De vrees dat een hoge inname van folaat kankervorming in de darmen stimuleert, is ongegrond. Dat leren gegevens van Amerikaanse vrouwen uit een recente prospectieve studie. Folaat wordt gezien als een voedingsstof die kan helpen darmkanker te voorkomen. Twijfels rezen echter of er geen averechts effect zou zijn als men de stof behalve via de voeding ook zou binnenkrijgen door verrijking van voedingsmiddelen en het gebruik van supplementen.

Trefwoorden

Kwetsbare ouderen behoren tot de risicogroepen voor een te laag niveau van vitamine C, de stof die in Voedingsgeneeskunde nr. 4 (2021) centraal staat. Omgekeerd wordt hun kwetsbaarheid weer vergroot door dit lage niveau. Zo zouden we een recente, Australische studie kunnen samenvatten, uitgevoerd onder honderdzestig mensen van 75 jaar en ouder die in het ziekenhuis waren opgenomen.

Trefwoorden

Saffraan verbetert de slaapduur en de slaapkwaliteit, zo concluderen Belgische en Spaanse onderzoekers in een dubbelblinde RCT. Eerder was deze specerij al in relatie gebracht met een vermindering van angst en depressie. Gunstige effecten op de slaap waren ook bekend, maar deze studie geeft er een objectievere basis aan.

Trefwoorden

Tot de positieve gezondheidseffecten van melatonine behoort een vermindering van chronische inflammatie, zo leert een in 2021 verschenen meta-analyse. Daarmee zijn voor dit hormoon ook indirect gunstige associaties waarschijnlijk met ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals cardiovasculaire, metabole, psychiatrische en auto-immuunziekten.

Trefwoorden

Is het voor het nageslacht veilig dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren tegen griep? Een retrospectieve cohortstudie geeft daarop een bevestigend antwoord. De vraag werd dit jaar regelmatig opgeworpen in relatie tot COVID-19. Een griepepidemie bleef uit, maar wellicht is dat het volgende seizoen anders. Dan is het alvast goed te weten dat in deze studie geen schade bij de kinderen werd vastgesteld.

Gebruik van een nano-formulering met curcumine resulteerde in een sneller herstel van gehospitaliseerde COVID-19-patiënten. Symptomen verdwenen sneller, maar ook de zuurstofsaturatie was hoger, waardoor het toedienen van zuurstof en de opnameduur significant verminderden.

Trefwoorden

Eerder werd aan aangetoond dat 67% van een cohort mensen die de diagnose coeliakie kreeg, last heeft van bijkomende neurologische problemen, zoals hoofdpijn en een verminderde coördinatie. De onderzoekers hebben daarom gekeken naar neurologische functies op de langere termijn bij het volgen van een glutenvrij dieet.