januari 2020

Maaltijden beperken tot een tijdspanne van tien uur is een handige manier om lichaamsvet kwijt te geraken. Dat hebben onderzoekers van de US San Diego vastgesteld in een pilotstudie met 19 deelnemers die aan het metabool syndroom leden. Deze eenvoudige leefstijlregel vermindert buikvet, verlaagt bloeddruk en verbetert het cholesterolprofiel.

In recent onderzoek is een verband aangetoond tussen de microbiota-samenstelling van kinderen die via een keizersnede geboren worden en de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat baby’s die met een keizersnede geboren zijn een darmmicrobiota ontwikkelen met de kenmerken van een volwassen huid en van de ziekenhuisomgeving, wat ze vatbaarder maakt voor opportunistische pathogenen. Deze resultaten zijn mogelijk mede beïnvloed door antibioticagebruik van de moeder tijdens de bevalling.

Cranberry is in staat om aanhechting van E. coli-bacteriën aan lichaamscellen te verhinderen. Dat beweren onderzoekers die in dienst werken van een onderzoekscentrum dat door de cranberry-industrie gefinancierd wordt. De klinische studie telde twintig vrijwilligers die 's morgens een tablet met cranberry-extract of placebo namen. De urinestalen van de cranberrygroep, die de onderzoekers op verschillende tijdstippen hadden genomen, waren beter in staat om aanhechting van bacteriën te verijdelen.

Bekend is dat in landen met een laag welvaartsniveau ondervoeding relatief vaak voorkomt, maar onderzoek laat ook het omgekeerde zien. Mét de stijging van inkomen en de toegang tot ongezonde ultraprocessed foods zijn steeds meer mensen er overvoed – en daarin beginnen deze landen te lijken op welvarender gebieden. Een serie artikelen in The Lancet bevestigt dat, evenals een onderzoek in de regio Azië-Stille Oceaan.

Een supplement met extract van fenegriekzaad, bergamot en olijfblad heeft geen invloed op de glucoseregeling van patiënten met beginnende diabetes. Dat besluiten Griekse wetenschappers op basis van een zes maanden durende klinische studie met 100 deelnemers. Nuchtere glucosespegiel, de index voor insulineresistentie en HbA1c waren niet significant gewijzigd.

Vrouwen worden gemiddeld 3,5 jaar ouder dan mannen, maar ze brengen gemiddeld 5 jaar meer door in een slechte gezondheid. Zorguitgaven voor vrouwen zijn €9,2 miljard hoger dan voor mannen, extra zorgkosten tijdens zwangerschap en kraamperiode zijn daarbij niet meegeteld. Toch worden vrouwen vaak op dezelfde manier behandeld als mannen.

Iemand die zijn bloeddrukverlager vlak voor slapengaan neemt, heeft de helft minder kans om te overlijden aan een hartziekte dan iemand ze 's ochtends neemt. Dat is de opmerkelijke vaststelling van de Hygia Chronotherapy-studie waar bijna 20.000 deelnemers aan meededen. Volgens richtlijnen in het Verenigd Koninkrijk kunnen ze het beste in de ochtend genomen worden, omdat ze de ochtendlijke bloeddruk sterk verlagen. Bloeddrukverlager 's avonds nemen zorgt echter voor een betere bloeddrukbeheersing.

Trefwoorden

De laatste tijd krijgt het ontbijt in de media veel aandacht. In het verleden was het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Tegenwoordig draagt het overslaan van het ontbijt de naam ‘intermittent fasting’ en zou het een positief effect hebben op de gezondheid. Onderstaande meta-analyse toont een positief verband aan tussen niet ontbijten en de kans op overgewicht.

Het ontstekingsremmende kruid boswellia verlaagt de symptoomlast bij patiënten die aan het veel voorkomende prikkelbare darmsyndroom lijden. Dat wees Italiaans onderzoek uit in een zes maanden durende studie waaraan 35 PDS-patiënten deelnamen. De sleutelsymptomen presenteerden zich aan het einde van de studie bij slechts 23% van de patiënten, in de controlegroep was dat percentage nog 59%. Vijf patiënten die boswellia gebruikten, hadden nog medicatie nodig om symptomen te onderdrukken, in de controlegroep waren er dat 24 (71%).

Capsules met poeder van broccolikiemen lijken de overlevingskansen bij pancreaskankerpatiënten te verhogen, maar de meeste patiënten houden de behandeling niet vol. In een pilotstudie werd een verzocht om 15 capsules per dag slikken, terwijl ze ook nog chemo volgden. Volgens de Duits-Oostenrijkse onderzoeksgroep betekenen de resultaten wel dat onderzoek met beter inneembare preparaten ten stelligste aan de orde is.

Volgens onderzoek uit Iran helpt zoethoutextract de symptomen van de ziekte van Parkinson beter te beheersen. Twee dosissen extract per dag verminderen bij de patiënt symptoomscores volgens de UPDRS-schaal al vanaf week 6 en de verbeteringen zetten zich voort tot maand 6. De onderzoekers spreken van een groot effect, ondanks de kleine studiegroep.

Trefwoorden

Wanneer enzymen voor DNA-methylatie in de hypothalamus van muizen uitgeschakeld worden, dan gaan ze minder het loopwiel gebruiken. Tot deze verrassende conclusie kwamen onderzoekers van het Baylor College of Medicine. Verrassend, want ze hadden verwacht dat hun 'ingreep' de voedselinname van de muizen zou treffen. Beweegdrift wordt dus tijdens de zwangerschap epigenetisch geprogrammeerd, en dat heeft verregaande implicaties.

Trefwoorden

Uit een recente studie, gepubliceerd in JAMA blijkt dat zink en foliumzuursuppletie de kans op zwangerschap, het aantal zaadcellen en de spermakwaliteit niet verhoogt. Zink is essentieel voor spermaproductie en de natuurlijke vorm van foliumzuur is afhankelijk van zink voor de aanmaak van DNA in sperma. Voorgaande studies met deze nutriënten als behandeling voor mannelijke onvruchtbaarheid lieten tegenstrijdige resultaten zien.

Wellicht door de rijkdom aan een hele reeks microvoedingsstoffen blijkt er van zeewier een beschermende werking uit te gaan tegen hart- en vaataandoeningen. Specifiek tegen beroertes helpt het echter niet. Dat melden epidemiologen uit Japan, een van de Aziatische landen waar zeewier een veel bekender voedingsmiddel is dan in Europa.

Manukahoning kan de symptomen van blefaritis terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Nieuw-Zeelandse en Chileense wetenschappers bij 53 patiënten. Deelnemers moesten op een van hun oogleden honing aanbrengen vlak voor het slapengaan. Na dertig en negentig dagen leidde dit tot vermindering van uitdroging van de ogen, beter traanvocht, en daling van demodex-mijt en infectieuze bacteriën.

Trefwoorden

Pistachenoten zijn voedzaam en zetten niet aan tot gewichtstoename. Dat is het besluit van een Franse studie bij 60 gezonde jonge vrouwen, die gedurende 12 weken elke ochtend 44 gram pistachenoten aten. De vrouwen rapporteerden minder honger na de ochtendlijke snack en aten minder calorieën tijdens de daaropvolgende lunch. Vooral aan koolhydraten werd er ingeboet. 

Betere cognitieve prestaties en zelfs een verminderde kans op dementie: ze zijn gerelateerd aan een hogere inname van choline. Fins onderzoek toont het belang voor de hersenen van deze onderschatte voedingsstof, die vaak wordt gerekend tot de B-vitaminen. Eieren en vlees waren in de onderzoekspopulatie de belangrijkste leveranciers van choline.

Trefwoorden