april 2023

Intraveneus toegediende vitamine C als monotherapie redt mogelijk levens bij kritisch zieke patiënten. Dat verdedigt een team van onderzoekers uit Maleisië, Canada, Singapore, China, de VS en Duitsland in de Annals of Intensive Care. Alleen is de zekerheid van die vaststelling laag en moet er dringend werk gemaakt worden van beter klinisch onderzoek.

Een Amerikaanse studie laat zien dat een adequate voorziening in folaat, B6 en B12 mogelijk het risico op de ontwikkeling van het metabool syndroom verkleint. De gevonden associatie gold zowel voor de inname als de serumconcentratie van de drie B-vitaminen. In dit prospectieve onderzoek over een periode van dertig jaar was het verband het sterkste voor folaat.

Een hydrogel met zoethoutextract vermindert ontsteking, brandend gevoel en pijn bij patiënten met een serieuze brandwond, en dit al vanaf de derde dag van de behandeling. Vanaf dag 6 was de roodheid minder dan bij met een controlegel behandelde personen. Op de 15e dag werd het uiterlijk van de wond beter beoordeeld bij deelnemers die de zoethoutgel hadden aangebracht.

Trefwoorden

Suppletie met resveratrol verbetert de belangrijkste indicatoren van nierfunctie in de algemene bevolking. Dat blijkt uit een meta-analyse van studies waar ook gezonde deelnemers aan hadden deelgenomen. Op albumine- en urinezuurniveau had resveratrol geen invloed.

Trefwoorden

Onderzoekers hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met een hoog vet- en suikergehalte het brein veranderen. Als we er regelmatig zelfs maar kleine hoeveelheden van eten, leren de hersenen om in de toekomst juist deze voedingsmiddelen te consumeren. 

Inname van alfacaroteen, vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium, zink, lycopeen, luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen en alfacaroteen lijkt te beschermen tegen longkanker als ze via de voeding genomen worden, maar niet via supplementen. Dat blijkt uit een analyse door Chinees-Canadese onderzoekers die met de Amerikaanse PLCO-trial aan de slag gingen. Magnesium had geen individueel effect maar was wel het tweede belangrijkste nutriënt in de 'topcombinatie'.

Uit een recent gepubliceerde studie die verscheen in het tijdschrift Nature Medicine blijkt dat een specifieke vorm van periodiek vasten kan helpen de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen.

Uit een nieuwe studie blijkt dat het gehalte aan DHA en vitamine B12 in de moedermelk van vegetarische en veganistische moeders laag is. In tegenstelling tot vitamine B12 is DHA-suppletie nog niet gebruikelijk bij vegetarische/veganistische lacterende vrouwen.

Inflammatie is bekend als risicofactor voor hart- en vaatziekten en recent onderzoek suggereert dat het daarvoor zelfs een betere voorspeller is dan het cholesterolniveau. Dat geeft opnieuw een onderbouwing voor de stelling dat ontstekingsprocessen ten grondslag liggen aan de belangrijkste chronische ziektes. In de studie, met meer dan dertigduizend deelnemers, werden de resultaten samengenomen van drie eerdere, gerandomiseerde onderzoeken.

Zowel tandverlies als diabetes kunnen leiden tot een versnelde cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen, in het bijzonder bij mensen van 65 tot 74 jaar. Dit blijkt uit nieuwe bevindingen naar aanleiding van een studie, waarvan recent een publicatie verscheen in Journal of Dental Research.

Nieuw onderzoek laat een verband zien tussen een verhoogde magnesiumconsumptie en een gezondere veroudering van de hersenen, in het bijzonder bij vrouwen. Een verhoging van de magnesiuminname met 41% is geassocieerd met minder hersenkrimp en kan helpen om het risico op dementie te verminderen.

Trefwoorden

Hongaarse wetenschappers geloven dat galactomannanen de meest geschikte oplosbare voedingsvezels zijn voor patiënten met type 2-diabetes. Ze deden dit op basis van een netwerk-meta-analyse van 46 gecontroleerde studies die vezels als voedingsinterventie testten. Maar het is zeker niet de bedoeling om alle vezels te vervangen door galactomannanen, schrijven de wetenschappers in het American Journal of Clinical Nutrition.

Trefwoorden

Het beperken van gluten in de voeding kan helpen bij verschillende maag-darmaandoeningen door het verbeteren van de darmpermeabiliteit en het verminderen van ontstekingen in het darmkanaal.

Onderzoekers van de universiteit van Californië zagen drastische veranderingen in het profiel van metabolieten bij mannen en vrouwen die 36 uren lang gevast hadden. Zelfs macrofagen die 'gevoed' worden met het plasma van vastende deelnemers, gaan zich anti-inflammatoir gedragen. De onderzoekers identificeerden bovendien vier metabolieten die het leven van rondwormen sterk verlengden.

Met een geregistreerd cannabisextract slaagde Italiaanse onderzoekers erin om agitatie, apathie, prikkbelbaarheid, slaapproblemen en eetstoornissen bij alzheimerpatiënten te verbeteren. Bij bijna de helft van de patiënten was er sprake van minder verstandelijke stoornis na drie maanden behandeling. De pilotstudie omvatte echter geen controlegroep.

Trefwoorden

Mensen met een lage botdichtheid hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie in vergelijking met mensen met een hogere botdichtheid, volgens een studie die online gepubliceerd werd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Trefwoorden

Zinksuppletie kan de smaakzin verbeteren bij mannen en vrouwen met smaakverlies. Dat blijkt uit een meta-analyse gedaan door Saoedi-Arabische onderzoekers. Het opvallendste resultaat was de 27 keer betere kans op 'smaakwinst' bij patiënten met chronische nierziekte die zinkacetaat namen.

Trefwoorden

Co-enzym Q10 kan daarmee een belangrijke therapie zijn om tandverlies door parodontitis te voorkomen. De antioxidant kan helpen om vrije radicalen sneller onschadelijk te maken en zo de ontsteking in het gebit te remmen.

Trefwoorden

Een hoge homocysteïneconcentratie in het bloed is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Artroseklachten lijken ook te kunnen worden beïnvloed door de stof. Een hoog homocysteïnegehalte verergert artroseklachten, waaronder knie-artrose. Dit effect is groter bij vrouwen.

Overgewicht kan de samenstelling van het microbioom verstoren en zo klachten van atopische dermatitis verergeren. Gewichtsherstel en probiotica kunnen bijdragen aan herstel, maar ook PPARy-agonisten kunnen mogelijk een rol spelen.

Trefwoorden

Bij vrouwen met ijzertekort verhogen de prebiotica galacto-oligosacchariden (GOS) en fructo-oligosacchariden (FOS) de opname van ijzer uit een hooggedoseerd ijzersupplement (100 mg ijzer). Met acaciagom lukte dat niet. De prebiotica zorgden voor 10-12 mg extra ijzer in het lichaam, aldus de Zwitsere onderzoekers.

Trefwoorden

Volgens Japans onderzoek kan meting van magnesium in de urine helpen om magnesiumtekort te detecteren. Een betere marker is nodig omdat het serumniveau de magnesiumstatus van het lichaam niet goed weerspiegelt. Het lijkt erop dat veel mensen met een normaal serum-magnesium toch een tekort aan magnesium hebben.

Trefwoorden

Ouderen die tussen 2009 en 2012 aan een placebogecontroleerde studie rond lithium deelnamen, hebben 13 jaar later nog steeds een betere cognitieve score dankzij lithium. Dat hebben Braziliaanse onderzoekers vastgesteld na een follow-up bij bijna 60% deelnemers van de oorspronkelijke studiegroep. Deelnemers hadden amnestische cognitieve klachten.

Het consumeren van een traditionele mediterrane voeding, rijk aan zeevruchten, fruit en noten, kan het risico op dementie tot 23% helpen verminderen, zo blijkt uit een nieuwe studie.