februari 2017

Tai Chi is met zijn meditatieve langzame bewegingen even effectief als conventionele nekoefeningen in het verlichten van chronische nekpijn, volgens onderzoek van de Universiteit van Duisburg-Essen in The Journal of Pain, de peer-reviewed publicatie van de American Pain Society. Het is de eerste studie die de voordelen van Tai Chi aantoont bij het verzachten van chronische nekpijn.

Trefwoorden

Turkse wetenschappers van de Osmaniye Korkut Ata Universiteit hebben aan de lange lijst van toepassingen van appelazijn weer een nieuwe toegevoegd. Zij hebben ontdekt dat het smeren van appelazijn op spataderen de positieve effecten van een reguliere behandeling ondersteunt en de kwaliteit van leven verhoogt. Appelazijn vermindert significant de symptomen, pijn en sociale angst zonder bijwerkingen. Zij publiceerden daarover in het internationale tijdschrift voor Evidence-based complementary and alternative medicine (eCAM).

Het eten van volkoren granen stimuleert de spijsvertering en zou kunnen bijdragen aan verantwoord gewichtsverlies. Dat suggereren onderzoekers van Tufts University in Boston in een publicatie in het American Journal of Clinical Nutrition. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat volkoren, vezelrijke graanproducten beter zijn voor de gezondheid, omdat ze een lagere glycemische index hebben en de insulinegevoeligheid verbeteren.

Volgens Veerabhadran Ramanathan en Andy Haines - de een professor in volksgezondheid, de ander klimaatwetenschapper - moeten gezondheidsprofessionals zich meer inzetten om mensen bewust te maken van de gezondheidseffecten van de opwarming van de aarde. Klimaatverandering kan grote gevolgen met zich meebrengen voor de gezondheid. Door die gevolgen bij het grote publiek beter kenbaar te maken kunnen gezondheidsprofessionals mee druk uitoefenen op het beleid en de publieke opinie beïnvloeden.

Trefwoorden

Suppletie van vitamine B3 kan een gendefect compenseren die aan de basis ligt van de ziekte van Parkinson. Dat schrijven Britse onderzoekers die genetische experimenten deden op fruitvliegjes. Fruitvliegjes zijn een dankbaar onderzoeksmodel voor neurodegeneratieve ziekten: bepaalde gendefecten hebben dezelfde effecten op mitochondriën van fruitvliegjes als die van mensen.

Trefwoorden

Wedstrijdsporters zouden naast gezonde voeding elke dag een laag gedoseerde multivitamine (met 50 - 100 % ADH) moeten slikken om tekorten te voorkomen, volgens een promotieonderzoek van Wageningen University & Research naar voeding en supplementengebruik bij atleten uit de Nederlandse top en subtop. Tekorten verminderen de inspanningscapaciteit en kunnen het verschil maken tussen wel of geen medaille. Voor maximale prestaties en rendement van trainingen is voldoende brandstof nodig.

Het gedurende een korte periode stimuleren van gezond eetgedrag bij kinderen door middel van een beloning kan voor een blijvende gedragsverandering zorgen. Dat suggereren Amerikaanse onderzoekers van Carnegie Mellon University in een publicatie in het Journal of Health Economics. Zij vonden in een studie met 40 basisscholen met 8.000 kinderen (6-12 jaar, 51 % jongens) dat er twee keer zoveel kinderen tijdens de lunch op school fruit of groenten gingen eten als ze daar een beloning voor kregen.

De hersenen van mensen met overgewicht lijken sneller te verouderen dan de hersenen van iemand met een gezond gewicht. Op veertigjarige leeftijd blijken zij zelfs even grote hoeveelheden witte stof in hun hersenen te hebben als tien jaar oudere mensen met gezond gewicht, volgens Britse wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. Witte stof is hersenweefsel dat bestaat uit myeline en zenuwvezels en die de verschillende gebieden van de hersenen met elkaar verbindt en het leervermogen beïnvloedt.

Amerikaanse onderzoekers van California Institute of Technology claimen dat micro-organismen in de darmen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van parkinson. Voorafgaand aan beschadiging van de hersenen, leidend tot de karakteristieke symptomen zoals trillingen, stijfheid en moeilijk bewegen, zouden de darmen al beschadigd zijn. Uit eerder onderzoek is gebleken dat parkinsonpatiënten een andere darmflora hebben en vaak al jaren last hebben van hun darmen, vooral in de vorm van constipatie.

Trefwoorden

Complete medische voeding in sachetvorm zoals PheLNAA is geschikt voor levenslange behandeling van de ziekte fenylketonurie (PKU) en kan naleving van de strenge voedingsrichtlijnen voor patiënten verbeteren. Daarmee kan hersenschade bij patiënten worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek door een samenwerking van de Universiteit 'Magna Graecia' in Italië met de Universiteit van Texas in Amerika. Zij publiceerden hierover in het internationale tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition.

Duits onderzoek van de afdeling celfysiologie van Ruhr Universiteit Bochum heeft uitgewezen dat een stof uit chilipepers, capsaïcine, de groei van triple-negatieve borstkanker kan vertragen. Dit type borstkanker scoort negatief op de aanwezigheid van drie receptoren voor respectievelijk oestrogeen, progesteron en HER2, wat receptorgerichte behandeling uitsluit. Deze vaak bijzonder agressieve vorm van kanker is alleen met chemotherapie te behandelen.

Een lage vitamine B12-status tijdens de zwangerschap zorgt voor een 21 % verhoogd risico op vroegtijdige geboorte (<37 weken) van de baby volgens een review van wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology. Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke voedingsmiddelen, waardoor vooral zwangere vrouwen met een vegetarische levensstijl moeten oppassen. Zwangeren die weinig tot geen vlees, melk of eieren consumeren en geen aanvullend B12-supplement slikken, lopen een hoger risico op een vroeggeboorte volgens de publicatie in het American Journal of Epidemiology.

Het hersenvolume van senioren blijft beter bewaard naarmate ze strikter een mediterraan voedingspatroon erop nahouden. Dit constateerden Schotse wetenschappers die hun verhaal in Neurology deden. Tot het mediterraan voedingspatronen rekenden de wetenschappers in de eerste plaats fruit, groenten, olijfolie, bonen en volkorengranen. Vis, zuivel en wijn mocht met mate, maar rood vlees en kip waren slechts in beperkte mate toegelaten.

Cholinesuppletie kan de cholinestatus normaliseren bij kinderen met cystische fibrose (CF, taaislijmziekte). CF-patiënten hebben een lage status omdat ze vetten en vetoplosbare voedingsstoffen slecht kunnen absorberen. Amerikaanse wetenschappers hebben een experiment gedaan met een supplement dat lysofosfatidylcholine bevat (uit sojalecithine) in combinatie met monoglyceriden en vetzuren. Lysofosfatidylcholine heeft geen lipase nodig voor vertering of opname en stimuleert tegelijk de opname van vetten.

Salie-extract kan de suikerspiegel en cholesterolwaarden verder verlagen bij hypercholesterolemische diabetespatiënten, zelfs als die al glyburide, metformine en atorvastatine als medicatie gebruiken. Iraanse onderzoekers hadden een extract bij 100 patiënten uitgetest in een twee maand durende studie. Meer bepaald daalde nuchtere bloedglucose, bloedglucose gemeten twee uur na een maaltijd, HbA1c, totaal cholesterol, LDL-choesterol en triglycerideniveau. De waarde voor HDL-cholesterol ging omhoog.

Panax ginseng en Ophiopogon japonicus maken het
hart beter bij patiënten die aan chronisch hartfalen lijden. In
een Chinees onderzoek kregen 240 hartpatiënten een injectie (100
ml/d) van het kruidenpreparaat of een placebo. Na een week
behandeling was er verbetering volgens de NYHA-score ten opzichte
van de placebogroep, terwijl er geen bijwerkingen opgemerkt
konden worden.

Consumptie van een drank met gelatine en vitamine C vlak voor
een korte intense inspanning verhoogt de aanmaak van collageen.
Australische wetenschappers hebben het effect getest van
drie dosissen gelatine (0, 5, 15 gram) op bloedparameters
van gezonde jonge mannen en op een in-vitrostudiemodel van
bindweefsel. De drank verhoogde glycine, proline, hydroxyproline
en hydroxylysine in het serum, dat zijn de belangrijkste
aminozuren nodig voor de aanmaak van collageen in het lichaam. De
groep die 15 gram gelatine innam, kende ook een sterke toename
van PINP, een marker voor collageensynthese.

Een Chinese meta-analyse bevestigt het potentieel van fenegriek om diabetes te behandelen. Fenegriek verlaagt de nuchtere bloedsuikerspiegel, de 2-uursbloedsuikerspiegel, HbA1c, het triglycerideniveau en de totaal-cholesterol. Deze meta-analyse beperkte zich tot studies met prediabetes- en diabetespatiënten. In het totaal vonden de Chinese onderzoekers 12 studies waar een totaal van bijna 1200 patiënten aan deelnam.

Vrouwen die tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap een hoge dosis visolie slikken, verkleinen daarmee de kans dat hun kinderen op latere leeftijd astma ontwikkelen volgens een publicatie in The New England Journal of Medicine. Aan de studie van de Universiteit van Kopenhagen deden 736 Deense vrouwen deden mee, die 22 à 26 weken zwanger waren. De helft van hen slikte gedurende de rest van de zwangerschapsduur een hoge dosis visolie (2,4 gr/dag) en de andere helft dagelijks een placebo (olijfolie). Een kwart van deze vrouwen had zelf ook astma.

Eten in het donker zorgt ervoor dat je minder eet, terwijl je denkt dat je meer gegeten hebt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Konstanz in Duitsland gepubliceerd in het tijdschrift Food Quality and Preference. Het wegnemen van de visuele waarneming veroorzaakt een duidelijk verschil tussen de werkelijke en veronderstelde inname van voeding.

Vrij verkoop van rode gistrijst als voedingssupplement ligt onder vuur. In de VS is het verboden en ook in België gaan er stemmen op om de verkoop enkel via de apotheek te laten gebeuren (zoals dat nu al het geval is in de VS).1 De Radar-uitzending (AVROTROS) van 30 januari kaartte deze kwestie ook aan.2 Rode gistrijst zou gevaarlijk kunnen zijn en mogelijke complicaties kunnen leveren.

Tomaten hebben een beperkte mogelijkheid om de opmars van PSA in het bloed te stuiten. Die vaststelling deden artsen uit Oslo bij ongeveer 80 patiënten met prostaatkanker. Het verschil tussen tomaat- en lycopeengroep was niet significant, maar bij patiënten met hoge lycopeenwaarde in het bloed was er wel een daling van PSA meetbaar. Ook patiënten bij wie prostaatkanker nog niet ver gevorderd was, stelden de artsen een PSA-daling vast.