oktober 2023

Een prepaat met extract uit de schil van sinaasappel en granaatappelconcentraat verlaagt het niveau van α-dicarbonyls, die in het lichaam tot vorming van advanced glycation endproducts (AGE's) leiden. Na vier weken behandeling daalde dat niveau met bijna 10% bij een groep van 36 senioren.

Poeptransplantatie kan de symptomen van de ziekte van Alzheimer overdragen naar een gezond jong organisme, zo blijkt uit een recente studie. Dit bevestigt de oorzakelijke rol van het darmmicrobioom bij de ziekte van Alzheimer.

Trefwoorden

Gezonde proefpersonen krijgen een beter cardiovasculair risicoprofiel als ze een deel van hun rood en bewerkt vlees uit hun voeding vervangen door mycoproteïne ofwel schimmeleiwit. Van rood en bewerkt vlees gaan de onderzoekers ervan uit dat minder beter is voor hart en vaten. Mycoproteïne zou bijzondere troeven bezitten voor het metabolisme.

Adolescente migrainelijders die zich bijkomend laten behandelen met liponzuur, hebben minder migraineaanvallen en tellen minder dagen met migraine. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij 60 patiënten die al behandeld werden met flunarazine. De studie was open-label, dus elke deelnemer wist wat hij of zij kreeg.

Trefwoorden

Vasculaire calcificatie voorspelt onafhankelijk morbiditeit en mortaliteit in ziekten zoals hart- en vaatziekten en chronische nierziekten. Vasculaire calcificatie leidt onder andere tot atherosclerotische plaque-rupturen en trombose. Vitamine K-suppletie biedt een kosteneffectieve, veilige behandelingsoptie voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verminderen van vasculaire calcificatie.

Meer patiënten herstellen goed van een beroerte als ze ook behandeld worden met ginkgo-diterpeenlacton-meglumine. Dat blijkt uit een Chinese, placebo-gecontroleerde studie die in het JAMA Network Open verscheen. Bijna 3500 patiënten namen eraan deel.

Trefwoorden

In een Chinese studie werd nogmaals aangetoond dat suppletie van B-vitaminen het homocysteïneniveau naar omlaag brengt. Nieuw aan deze studie was dat het supplement relatief lage dosissen bevatte, dat er betaïne aan toegevoegd werd en dat alle deelnemers relatief gezond waren. Allen hadden wel een te hoge bloedwaarde voor homocysteïne.

Uit een recent onderzoek blijkt dat suppletie met gember-extract kan helpen bij het beheersen van ontstekingen bij mensen met auto-immuunziekten. Ook zijn er aanwijzingen voor het werkingsmechanisme achter de ontstekingsremmende eigenschappen van gember.

Trefwoorden

Vitamine K2 verlaagt het nuchtere glucose-, insuline- en Hb1Ac-niveau bij patiënten met type 2-diabetes. De interventie geeft ook verschuivingen in de samenstelling van de darmmicrobiota, iets wat de onderzoekers verder onderzochten bij muizen. Bij die diertjes hangt de antidiabetische werking van vitamine K2 af van de microbiota.

Volgens de NutriTech-studie kunnen metingen na een 'challenge' ons meer vertellen dan nuchtere meetwaarden. Onderzoekers hadden 40 deelnemers met overgewicht op dieet gezet en intensief naar het metabolisme gepeild. De klassieke 'nuchtere markers' waren niet veranderd, maar het metabolisme zag er wel degelijk anders uit dan die van 32 deelnemers met overgewicht die aan 'gewichtsbehoud' deden.

Suppletie met α-liponzuur zorgt ervoor dat tinnitus minder beperkingen oplegt op de dagelijkse bezigheden van de tinnituslijder. Daarbij verbetert het ook het emotionele welzijn. Dat vonden Italiaanse onderzoekers in een gecontroleerde studie met 60 tinnituspatiënten.

Een meta-analyse van 49 Europese klinische onderzoeken die de 25-hydroxyvitamine D-respons op vitamine D-suppletie bij gezonde volwassenen karakteriseren, laat zien dat de huidige aanbevelingen voor vitamine D te laag zijn. Suppletie met 25 mcg vitamine D per dag is voor gezonde volwassenen noodzakelijk voor een goede bloedwaarde.

Trefwoorden

Het opzetten van onderwijskeukens en culinaire tuinen, ook wel culinaire geneeskunde genoemd, is een opkomend vakgebied in de Verenigde Staten. Het concept heeft het potentieel om de manier waarop gezondheidszorgsystemen met hun gemeenschappen omgaan te veranderen en kan een belangrijke bijdrage leveren aan preventieve geneeskunde.

Trefwoorden

Recent onderzoek in muismodellen laat zien dat darmbacteriën zich rechtstreeks naar de hersenen kunnen verplaatsen. De nervus vagus lijkt een belangrijk kanaal voor deze verplaatsing.

Neurowetenschappers van het Radboudumc toonden aan dat tegenspoed het functioneren van de hersenen blijvend verandert. Een afwijkende reactie van de hersenen op tegenslagen houdt bovendien verband met angstklachten.

Wie 2500 tot 4000 stappen per dag zet, loopt een lager risico om te overlijden aan resp. hart- en vaatziekten en overlijden in het algemeen. Hoe meer stappen, hoe lager het risico. Dit blijkt uit een recente meta-analyse van 17 studies.

Trefwoorden

Het meten en vergelijken van verschillende bloedmarkers tijdens het leven kan van waarde zijn voor het in kaart brengen van verouderingsprocessen. Onderzoekers hebben een groep mensen gedurende 35 jaar gevolgd en gekeken naar de stofwisselingsgezondheid middels bloedonderzoek. Een aantal van deze mensen zijn inmiddels honderd jaar en deze honderdjaren blijken opvallende verschillen in het bloedprofiel te vertonen.

Trefwoorden

Een gram olie geperst uit de zaden van Nigella sativa (zwarte komijn) per dag verandert niets aan het gehoorverlies, tinnitus en vertigo van patiënten met de ziekte van Menière. Dat blijkt uit een Iraanse placebogecontroleerde studie met veertig patiënten. Die volgden de nigella-interventie gedurende drie maanden.

Er is veel aandacht voor de rol van het darmmicrobioom bij depressie. Via de hersen-darmas communiceren hoofd en buik met elkaar. Nieuwe ontwikkelingen laten echter zien dat het microbioom wordt gereguleerd door de mitochondriën in darmepitheelcellen. De energiefabriekjes in het darmepitheel lijken dan ook van invloed te zijn op het functioneren van de hersen-darmas.

Een recente online-publicatie in het tijdschrift BMJ Evidence-Based Medicine levert onderbouwing voor de behandeling van functionele dyspepsie met kurkuma-extract. Het extract leek even effectief als omeprazol.

Voedselantigenen lijken een cruciale rol te spelen bij het ontstaan en de instandhouding van de ziekte van Crohn (CD). Onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen voedingspecifieke IgG-antilichamen en het bestaan van ontsteking van de dunne darm bij mensen met de inflammatoire darmaandoening.

Vrouwen die zich gelukkiger voelen, hoopvol zijn en vaardigheden hebben in het reguleren van positieve emoties, hebben hogere niveaus van specifieke bacteriesoorten in hun darm dan vrouwen met negatieve emoties.

Verhuizen naar een andere woning of zorginstelling na een acuut myocardinfarct (AMI) verhoogt het risico op overlijden, zo blijkt uit een recent onderzoek. Elke verhuizing is geassocieerd met een 12% hoger sterftecijfer.

Trefwoorden