december 2019

In deze meta-analyse werden data verzameld van drie Cochrane systematische reviews over de effectiviteit van interventies met voeding, medicatie en psychotherapie bij prikkelbare darm syndroom (PDS) bij kinderen. Conclusie is dat probiotica, cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie effectief lijken.

Een hoge dosis niacine kan op termijn risico op bloeding, diabetes en infectie verhogen. De bijwerkingen zijn alweer een reden om enige reserves te bewaren tegenover het gebruik van niacine om cholesterol te beheren. Eerdere studies hebben immers aangetoond dat niacine geen meerwaarde heeft als aanvulling van statinetherapie, hoewel het cholesterolprofiel wel verbeterde.

Jicht is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het doel van deze review is het kunnen definiëren van de beste voeding voor het aanpakken van zowel de ziekteactiviteit van jicht, als de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij patiënten met een overmaat aan urinezuur. Het lijkt erop dat een mediterrane voeding de meeste kans van slagen heeft.

Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie bij baarmoederhalskanker een beter behandelresultaat oplevert wanneer daar een hoge dosis vitamine A aan wordt toegevoegd. De studie, met dertig deelnemers klein van opzet, was gerandomiseerd en double blind. Ze werd uitgevoerd in Indonesië en gepubliceerd in de Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.

In een systematische review en meta-analyse is gepoogd enige duidelijkheid te scheppen over eventuele gezondheidsschade door het gebruik van marihuana. Amerikaanse onderzoekers spitsten dat toe op de vraag of de medische literatuur een verband laat zien met een verhoogde kans op kanker. Anders dan bij tabak lijkt die link erg zwak, zo die überhaupt kan worden aangetoond.

Trefwoorden

Een recente studie laat zien dat de poeder uit de aubergine de bloeddruk kan verlagen. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van de neurotransmitter acetylcholine. Tevens heeft het poeder een positieve invloed op het mentaal welbevinden. De resultaten zijn gebaseerd op een placebo-gecontroleerde, double blinde RCT uit Japan.

Binnen de reguliere geneeskunde lijkt de aandacht voor voeding toe te nemen, maar uit recent onderzoek blijkt dat weinig meer te zijn dan een eerste begin. Te weinig wordt nog beseft hoe ingrijpend de gezondheid wordt beïnvloed door de keuze van voedingsstoffen en voedingsmiddelen. Universitair-medische studenten worden er in het gros van de landen slecht op voorbereid.

Trefwoorden

Een studie uit Noord-Ierland weerlegt de idee dat diabetes iets te maken heeft met vitamine D-tekort. Een groep van 66 patiënten met prediabetes en met een niet-optimale vitamine D-status kreeg placebo of een dagelijkse dosis van 75 microgram vitamine D3. Ondanks de correctie van de vitamonie D-status die optrad, kwam er geen verbetering in insulineresistentie (whole body, perifeer, lever), euglycemic clamp-meetresultaten, glucosemetabolisme, plasma-glucose, serum-insuline, HbA1c of bètacelfunctie. 

Iemands serumconcentratie vitamine B12 blijkt van invloed op de kans migraine te krijgen. In een case-control-onderzoek vonden Iraanse wetenschappers dat de aandoening is geassocieerd met minder B12 en een daarmee corresponderend verhoogd niveau methylmalonzuur. De vraag naar een mogelijk causaal verband moet in vervolgonderzoek worden beantwoord.

Trefwoorden

Resultaten van twee recente onderzoeken uit Spanje geven een systematisch inzicht in de mogelijkheden om gezond oud te worden. Healthy aging, het motto van het Voedingsgeneeskunde-congres 2019, hangt onder meer samen met de snelheid waarmee ons genetisch materiaal veroudert. Om precies te zijn: met de telomeren. Simpel gezegd gaan we langer mee en hebben minder ziektes als deze chromosoomuiteinden langer zijn. Maar daarvoor moeten we wel goed eten.

Gevoelens van stress, angst of somberheid beïnvloeden metabole processen in het lichaam. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen vonden een verband tussen deze gevoelens en de samenstelling van de microbiota van moedermelk in de eerste maanden na de bevalling.

Neusdruppels zijn een alternatieve manier om vitamine B12-reserves van patiënten met chronische vermoeidheid (cvs) aan te vullen. Dat hebben Nederlandse artsen vastgesteld via een niet-gecontroleerde studie met 50 ME/cvs-patiënten. De methode verhoogt effectief serum-vitamine B12. Twee derde van de patiënten ondervond bovendien verbetering van de cvs-symptomen en ook de stappenteller bewees dat de patiënten actiever werden.

Pancreatitis is de meest voorkomende bijwerking van endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP). Melatonine als aanvulling op behandeling met ontstekingsremmer indomethacin kan het aantal gevallen van pancreatitis door ERCP verminderen. In een Iraanse studie met 411 patiënten daalde het percentage patiënten dat met pancreatitis te maken kreeg van 11-14% naar 9%. Daarnaast bleek uit meting van amylase en lipase in het bloed dat melatonine de pancreas beter beschermt tijdens de ingreep.

Een supplement met drie actieve bestanddelen is in staat om een aura in te dijken die vlak voor een migraineaanval opkomt. In een gecontroleerde studie moesten migrainepatiënten het supplement of placebo (enkel magnesium) nemen bij de aanvang van een aura. De combinatie verminderde de duur van een aura-episode en verminderde ook de overlast die een aura berokkende.