juni 2009

Dr Chen kwam bij zijn studie op telomeren tot een opmerkelijke conclusie: wie een multivitaminensupplement neemt, beschermt zijn telomeren, en blijft dus langer jong. (Sister Study, 586 vrouwen tussen 35 en 74 jaar)

Trefwoorden

Vrouwen die een B-complex nemen (inclusief B9 2,5 mg/d, B6 50 mg/d en B12 1 mg/d) verlagen hun risico op maculadegeneratie (34-40%), de voornaamste oorzaak van blindheid op latere leeftijd.

Op basis van de hypothese dat astma getriggerd wordt door intra-uterine factoren en dat omega 3-vetzuren immuunmodulerend werken, onderzocht een Deense studie het effect van suppletie met omega 3 gedurende de laatste zwangerschapstrimester. 533 vrouwen werden verdeeld in drie groepen: 2,7 gram omega 3, olijfoliecapsules en geen suppletie.

Trefwoorden

Hogere inname van calcium -via voeding en suppletie- zou zowel bij mannen als vrouwen het risico op colorectale en andere gastro-intestinale tumoren verlagen. (AARP Diet and Health Study, op bijna een half miljoen mannen en vrouwen, 50-71 jaar, 7 jaar follow up) Personen uit de hoogste innamegroep hadden een 16%, resp 23% lager risico dan diegenen uit de laagste groep.

Trefwoorden

Gebaseerd op observationele studies lanceert William Grant, PhD (SUNARC) de hypothese dat lage vitamine D-niveau’s geassocieerd zijn aan het risico op dementie en Alzheimer, dit naar analogie met andere ziektebeelden die een sterke relatie met beide vertonen (vasculaire en metabole ziekten, diabetes, depressie, osteoporose, periodontale problemen).

Het vitamine D-niveau in het bloed is negatief gecorreleeerd aan de incidentie van infecties van de bovenste luchtwegen. Dit blijkt uit een secundaire analyse van de gegevens van NHANES-3.

Allergische moeders geven vaak hun allergie door aan hun kinderen, vooral via de borstvoeding.

Trefwoorden

Een recente review brengt verontrustend nieuws: de onderzoekers zijn er op basis van literatuurstudie (3200 personen) van overtuigd dat de zwaar in de media gepromootte mondwaters het risico op mondkanker sterk kunnen verhogen. Bij rokers en drinkers zou het risico zelfs negen maal hoger liggen.