november 2013

'De hele wereld beschouwt obesitas als een probleem in de energie­balans,' schrijft Gary Taubes in een essay verschenen in de British Medical Journal.

Trefwoorden

Het was allang een prangende onderzoeksvraag: is vitamine D-tekort een oorzaak van over­gewicht, of is het andersom?

Vitamine B2 kan de bloeddruk verlagen bij een specifieke groep van (gezonde) personen die een genetisch hoger risico hebben op hart- en vaatziekte en aan een te hoge bloeddruk lijden.

Het is al langer bekend dat beweging en een actieve leefstijl het borstkankerrisico verlagen.

Trefwoorden

De combinatie van inositol en liponzuur verlaagt insulineresistentie met 20 % bij vrouwen in de menopauze die een verhoogd risico op borstkanker hebben. Bij bijna 90 % van de vrouwen daalde het insulineniveau.

De concentratie van carotenoïden in de huid verhoogt dankzij een supplement met 4,45 mg carotenoïden, dat blijkt uit een test met 24 vrijwilligers. Tegelijk neemt de capaciteit tegen oxidatie stress in de huid toe, wat op twee manieren gemeten werd.

Gluten kunnen diabetes type 1 uitlokken bij bepaalde muizen, dat is meermaals aangetoond geweest. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben nu waargenomen dat gluten invloed hebben op het darmmicrobioom. Muizen die een glutenvrij dieet volgen, hebben duidelijk een rijkere samenstelling in de bacteriepopulaties van de darmen. Onder meer is er een verhoogde aanwezigheid van Akkermansia muciniphilia, een stam die in andere studies geassocieerd werd met bescherming tegen diabetes type 1.

Een supplement met ginkgo biloba kan de duur van aura bij migrainelijders inkorten. Een aura is de aankondiging van een migraineaanval, die migrainelijders beschrijven als veranderingen in de visuele en sensorische gewaarwording.

Dit blijkt toch uit diverse polls… en wordt bevestigd door dit nieuws.

Naast de dubieuze GMO-praktijken heeft Monsanto een nieuw speeltje gekocht van een farmabedrijf: de RNAi of RNA-interferentie-technologie.

Trefwoorden

Inuline kan op korte termijn de ontstekingsstatus van diabetici verbeteren. Tien gram inuline per dag verlaagt C-reactief proteïne (hsCRP), TNFα en lipopolysaccharide.

Twee carotenoïden zijn beter dan één. Een Chinese studie noteerde dat de combinatie van luteïne en lycopeen de dikte van de wand van de slagaders verkleinde. De combinatie was efficiënter dan luteïne alleen. De studie werd uitgevoerd met 144 vrijwilligers die subklinische arteriosclerose hadden, dit wil zeggen, ze hadden tekenen van aderverkalking maar geen hartaandoening. De supplementen bevatten 20 mg luteïne met/zonder 20 mg lycopeen.

Behandeling met silibinine(*) kan de belasting door het hepa­titis C-virus sterk terug­dringen bij patiënten die op de wachtlijst voor een levertransplantatie staan. Een behandeling vooraf was al erg succesvol: bij enkele patiënten daalde de virale last tot onder het detectieniveau.

Zenuwpijnen zoals carpale-tunnelsyndroom en lagerugpijn (lumbago, hernia of lumbaire kanaalstenosis), kunnen goed behandeld worden met een combinatie van liponzuur (400 mg) en curcumine (400 mg als fytosoom) waaraan 4 mg piperine is toegevoegd.

Resveratrol heeft een veelheid van gunstige effecten bij patiënten met diabetes type 2, met name: verlaging van lichaamsgewicht, bloeddruk, nuchtere glucosespiegel, hemoglobine A1c, insuline, insulineresistentie, triglyceriden, totaal cholesterol en LDL-cholesterol, en verhoging van de HDL-cholesterol. De lever- en niertest waren de enige analyses die geen verschil gaven.

Trefwoorden

Het belang van de biologische klok(ken) in het lichaam werd recent ook opgepikt door het Amerikaanse vakblad JAMA. Die publiceerde de resultaten van een studie die stelden dan een gedempte melatonine-uitscheiding een onafhankelijke risicofactor is voor diabetes type 2. Het risico ligt dubbel zo hoog bij vrouwen met de laagste verhouding van (6-sulfatoxy)melatonine versus creatinine in de urine.

Trefwoorden

Taurine verhoogt de prestaties van middellange-afstandslopers op een 3 km-looptest. Acht mannelijke lopers namen een eenmalige dosis van 1 gram taurine twee uur voordat ze aan de looptest begonnen: ze deden er significant minder lang over dan diegenen die een placebo hadden genomen.

Trefwoorden

Hersentumoren (gliomen) zijn een moeilijk te behandelen vorm van tumoren. Veelbelovend is het ketogeen dieet, maar doeltreffendheid ervan is enkel gebleken uit casestudies. Het ketogeen concept is eenvoudig: hersentumoren gedijen het liefst op glucose, dus wanneer we ze in de plaats daarvan ketonlichaampjes aanbieden, dan zullen ze afsterven.

Dr. Aseem Malhotra, een internationaal gerenommeerde hartspecialist, stelt dat recente onderzoek het verband tussen verzadigde vetten en hartziekten niet meer ondersteunt, hoewel de verzadigde vetten nog steeds - al sinds de jaren zeventig - gedemoniseerd worden.

Mensen die gebruikmaken van kunstmatig ochtendlicht als wekker, hebben minder last van ochtendhumeur, ook al hebben ze maar zes uur geslapen. Het kunstmatig ochtendlicht bootst het ochtendgloren na: het wekt juist die lichtfrequenties op die we zelfs met onze ogen toe waarnemen.

Een citrusextract heeft een heilzame werking op mannen en vrouwen met overgewicht. Na 12 weken nam het gewicht met bijna 3 kg af, het was vooral de vetmassa rond de buik die verminderde.

Alcohol is een risicofactor voor te hoge urinezuurwaarden in het bloed en voor jicht. Toch zou whisky urinezuur in het bloed verlagen. Japanse onderzoekers wijten dit aan stoffen die tijdens de fermentatie of rijping ontstaan. In een studie hebben ze een deel van het werkingsmechanisme kunnen ontrafelen.

Patiënten bij wie de bloedtoevoer helemaal geblokkeerd is in de benen (perifere arteriële aandoening of etalagebenen), worden geholpen met carnitine.

Yoga vermindert de symptomen van hartritmestoornissen, maar ook angst en depressie bij patiënten met voorkamerfibrilleren. Ook verlaagt yoga de bloeddruk en het hartritme. Voor de patiënt annex yogi(ni) leverde deze aangename ingreep een sterke verbetering van de levenskwaliteit op!

Trefwoorden

Vitamine C en zink zijn twee opperbelangrijke voedingsstoffen voor de immuniteit tegen infectieuze indringers. Bovendien zijn het twee belangrijke antioxidanten die het gevoelige redox-evenwicht in immuuncellen moeten bewaren. Immuuncellen moeten in barre omstandigheden werken: ze produceren vrije radicalen om de indringer te vernietigen, maar liefst gaan ze er zelf niet te snel aan ten onder. Tekorten aan zink en vitamine C zijn dan ook schadelijk voor de immuniteit op alle vlakken.

Japanse onderzoekers testten een extract van de Agaricus blazei Murill (ABM) uit bij kankerpatiënten die in remissie zijn. Het extract, twee keer per dag een, twee of drie verpakkingen gedurende zes maanden, verbeterde de levenskwaliteit zowel op mentaal als op fysiek vlak.

Trefwoorden