februari 2010

Een grote cross-sectionele studie op meer dan 42.000 Japanners (= of > dan 40 jaar) onderzocht het verband tussen groene theeconsumptie en psychologische sociale stress.

Europa telt 19 miljoen diabeten, dit is 4% van de totale bevolking. Tegen 2030 zouden dat er 26 miljoen zijn. Preventie is dus zeer belangrijk.

Dat de hedendaagse reguliere geneeskunde volledig verstrikt is in commerciële belangen, waarbij het welzijn van de patiënt uiteindelijk van ondergeschikt belang is, wordt nog eens bevestigd in een recent editoriaal van ‘The Lancet’.

Een prestigieus ziekenhuis in New York, Sloans Ketterings, heeft een analyse gepubliceerd over de waarde van alternatieve geneeskundige therapieën bij kankerpatiënten.

Trefwoorden

Het is ondertussen algemeen aanvaard dat omega 3-vetzuren beschermen tegen cardiovasculaire incidenten die verband houden met endotheeldysfunctie. Het waarom is echter nog niet helemaal opgehelderd.

Een studie gepubliceerd in de JAMA stelt een logisch, maar eenvoudig middel voor om de bloeddruk te verbeteren: 360 ml (zoutarm!) groentensap zou volstaan om matige hypertensie te corrigeren.

Over de oorzaken van dyslexie is nog veel discussie, maar vermoed wordt dat er een storing zou zijn in de cholinerge neurotransmissie. Ginkgo biloba heeft een gunstige invloed op het cholinerge systeem.

Uit een Zweedse studie blijkt dat toekomstige moeders die niet dagelijks groenten eten (3 tot 5 maal per week) het risico van hun kinderen op diabetes type I met 70 % verhogen. Diabetes type I is het gevolg van een autoimmuunreactie die de betacellen in de pancreas vernietigt. De studie testte bijna 6000 kinderen op autoimmuun-antilichamen.

Het is bekend dat epigenetische wijzigingen doorgegeven worden via de moeder aan het nageslacht, én dat ondervoeding of slechte voeding van de moeder de gezondheid van het kind op latere leeftijd belast. Maar nu is ook aangetoond dat stress op jonge leeftijd, (pre-, peri-, postnataal én in de eerste levensjaren) ook epigenetische veranderingen aanbrengt in het genoom, en dat dit blijvende gevolgen zal hebben op latere leeftijd.