januari 2014

Paracetamol (chemische benaming N-acetyl-4-aminofenol of NA4AF) en aspirine worden het massaalst gebruikt als pijnstiller en zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Onderzoekers van de Duitse universiteit van Bochum vonden dat de stof NA4AF bijna alomtegenwoordig aanwezig is in de urine van de Duitse bevolking. Zorgwekkend, want er bestaan sterke vermoedens dat NA4AF een risicofactor is voor mannelijke ontwikkelingsstoornissen.

Screeningsprogramma's hebben hun doel niet bereikt. Kanker wordt wel steeds in een vroeger stadium gedetecteerd, maar tot een vermindering van het aantal gevorderde kankers heeft dit niet geleid. Dat was immers aanvankelijk de opzet: een tumor zo vroeg mogelijk ontmaskeren, zodat de progressie naar een letaal stadium vermeden kan worden.

Trefwoorden

Dat omega-3-vetzuren de klachten van droge ogen kunnen verminderen, bleek ditmaal uit een wat grootser opgezette studie met 250 mannen en vrouwen. De helft van de groep kreeg tweemaal 325 mg EPA en 175 mg DHA per dag gedurende drie maanden. Dankzij dit regime hadden dubbel zo veel personen minder klachten aan hun ogen dan de placebogroep.

Trefwoorden

Wie veel melatonine produceert, heeft minder kans op prostaatkanker. Het risico op gevorderde prostaatkanker daalt dan zelfs met 75 %. Dit verband tussen melatonine en prostaatkanker is opmerkelijk, want we kennen melatonine vooral als hormoon dat de dag-nachtcyclus van het lichaam regelt.

Lichaamsbeweging is een efficiënt middel om kanker te voorkomen, niet in het minst prostaatkanker. Dat werd duidelijk na een onderzoekje bij mannen met verdacht prostaatweefsel. Mannen die een snel tred hebben, blijken namelijk beter gevormde bloedvaten in de tumoren te hebben in vergelijking met mannen die een langzame tred hebben.

Beleidsmakers durven wel eens te suggereren om een 'vettaks' in te voeren, maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu berekend dat een 'suikertaks' doeltreffender zal zijn.

Trefwoorden

Groene thee bevordert de genezing van periodontitis, dit is ontsteking aan het vlies rond de tandwortel. Artsen namen dit waar door groene thee via stripjes rond de tanden aan te brengen. De stripjes geven langzaam groene thee af op de plek van de ontsteking, wat hun werking beduidend verlengt.

Trefwoorden

Een Iraanse studie bij 68 studentes heeft bewezen dat een supplement met venkelextract en vitamine E menustratiepijn beter verlichten dan de pijnstiller ibuprofen. Venkel is in Arabische landen populair als remedie tegen menstruatieproblemen. Traditioneel wordt het er beschouwd als een digestief, vochtafdrijvend, antispastisch, borstvoeding-bevorderend en laxatief middel. Een belangrijke actieve stof is anethol, dat de werking van dopamine versterkt. Ook vitamine E staat ondertussen bekend om menstruatiepijnen te verhelpen, vermoedelijk omdat het de productie van prostaglandinen (ontstekingsfactoren) kan onderdrukken.

De leefstijl van de vader kan de gezondheid van zijn kinderen beïnvloeden op het moment van de bevruchting. Onderzoek op diabetische ratten toonde dat een ongezond vetrijk dieet van het mannetje het risico op zwaarlijvigheid bij de nakomelingen verhoogt.

Trefwoorden

Chlorella maakt de bloedvaten soepeler, zelfs bij gezonde actieve twintigers die niet roken. Ze namen hiervoor dagelijks 30 tabletten (bijna 250 mg chlorella per tablet) gedurende vier weken. De soepelheid van de bloedvaten werd gemeten aan de hand van de snelheid waarmee een hartpulsgolven de arteriën in de arm bereiken.

Trefwoorden

Wetenschappers hebben een belangrijke receptor in de darmen bestudeerd die inflammatie en tumorvorming onderdrukt. De receptor wordt geactiveerd door boterzuur (uit vezels) en niacine (vitamine B3). Onder meer om de bijwerkingen van antibioticagebruik te beperken, zouden supplementen met vezels en B3 nuttig kunnen zijn.

Een supplement vervaardigd met stoffen uit melk kan ons beschermen tegen verkoudheid. Twee Australische universiteiten voerden een onderzoek rond een supplement met lactoferrine en weiproteïne, die ze aan 45 proefpersonen gaven. Die personen liepen minder vaak een verkoudheid op dan de groep die een placebo had genomen.

Hoe minder antioxidanten er in de gewrichtsvloeistof aanwezig zijn, hoe ernstiger de symptomen van artrose. Thaise onderzoekers ontdekten dat verband bij patiënten met knieartrose. Het verband gold vooral voor vitamine E maar niet voor glutathion.

Trefwoorden

Vezels zijn van onschatbare (gezondheids)waarde. In een Zwitsers onderzoek toonden wetenschappers aan dat een tekort aan vezels de weg vrijmaakt voor ontwikkeling van astma bij muizen. Het aandeel van vezels dat deze muizen kregen, was vergelijkbaar met het aandeel van vezels in een ongezonde westerse maaltijd!

Trefwoorden

Antioxidant- en fytonutriënten verlagen oxidatieve stress zonder dat ze de 'redoxbalansen' in het lichaam verstoren. Hun belang is het duidelijkst bij mensen die weinig groenten of fruit eten. Wanneer zij een supplement nemen met diverse micro- en fytonutriënten, welke de aanbevolen hoeveelheden zelfs niet overschrijden, dan neemt hun weerstand tegen oxidatieve stress toe. Zowel het DNA als de LDL-cholesterol zijn dan beter bestendig tegen oxidatie.

John PA Ioannidis is een bekende naam in de nutritionele onderzoekswereld. De uiterst veelbelovende resultaten van de recente PREDIMED-studie (primary prevention of cardiovascular disease with a mediterrranean diet) neemt hij echter op de korrel. Deze trial berekende het effect van een mediterraan dieet (rijk aan olijfolie of rijk aan noten) op cardiovasculaire voorvallen en kwam uit op een reductie van 30 %. 'Waarschijnlijk zijn deze resultaten sterk overdreven', schrijft Ioannidis in een editorial van BMJ. 'Bovendien werden er fouten gemaakt in de studieopzet.'

Zoethoutextract en polyfenolen uit blauwe bes helpen de symptomen van 'brandend maagzuur' te onderdrukken. In een experiment namen patiënten die last hadden van niet-erosieve refluxziekte, een supplement met alginaat (2x 500 mg), glycyrrhetinezuur (2x 25 mg) en anthocyanosiden (2x 20 mg), samen met een maagzuurremmer (pantoprazole, 2x 20 mg). Na enkele weken hadden deze patiënten minder last van borstpijn, zuurbrand en buikpijn dan patiënten die enkel een maagzuurremmer hadden genomen. Ook heesheid, zure oprispingen en hoest waren verminderd na acht weken.

Trefwoorden

Suppletie met omega-3 en liponzuur heeft potentie om de vooruitgang van de ziekte van Alzheimer af te remmen. Hoewel na een jaar geen effect waargenomen werd op een marker voor oxidatieve stress (F2-isoprostaan), zagen artsen op basis van geheugentests wel een tragere progressie van de ziekte. Patiënten namen 675 mg DHA, 975 mg EPA en 600 mg alfaliponzuur per dag, of een placebo.

Technologieën om longtumoren op te sporen worden steeds beter, maar ze leiden ook tot overdreven diagnosestellingen. Een studie wees uit dat van de 2000 gevallen van de met 'low dose computer tomography' gedetecteerde longkankers, 18 % vermoedelijk slapende tumoren waren.

Trefwoorden

Modderbaden zijn heilzaam voor patiënten met artrose aan de knie. Chinese analisten hebben zes studies gevonden die de effecten van 'balneotherapie' op gecontroleerde wijze onderzochten. Er is zeker sprake van pijnverlichting, maar studies zijn niet krachtig genoeg om specifieke effecten te meten.

Trefwoorden

'De meeste grootschalige klinische studies rond nutriënten hebben ernstige methodologische tekortkomingen en leiden tot conclusies die weinig wetenschappelijke waarde hebben.' Dat schrijft Balz Frei in een overzichtsartikel dat in het vakblad Nutrients verscheen. Balz Frei is directeur en professor aan het Linus Pauling Institute (Oregon State University) en internationaal expert op gebied van vitamine C en antioxidanten.

Trefwoorden