januari 2019

Er zijn diverse voedingssupplementen op de markt ter bevordering van spiergroei- en spierkracht.  Echter hun effectiviteit is niet altijd duidelijk. In deze review heeft een Spaans onderzoeksteam de bewijskracht vastgesteld van diverse populaire voedingssupplementen ter bevordering van spierkracht en spiermassa. 

Trefwoorden

Onder mannen is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte. Van vitamine K wordt aangenomen dat ze kan bijdragen aan preventie omdat ze in cellijnen een anti-kanker werking blijkt te hebben, ook bij prostaatkankercellen. Maar is dit verband er ook in humane studies? Een recent onderzoek concludeert van niet.

Magnesium controleert het plasmaniveau van 25(OH)D3, een niet-actieve vorm van vitamine D. Magnesiumsuppletie verlaagt bij volwassenen het 25(OH)D-niveau wanneer het basisniveau 25(OH)D hoog is. Wanneer het basaal 25(OH)D-niveau laag is, zal magnesium dit niveau verhogen. De interacties tussen magnesium en vitamine D werden afgeleid uit een eerder uitgevoerde Amerikaanse studie met 250 deelnemers, die een behandeling voor goedaardige darmgezwellen achter de rug hadden en die een gepersonaliseerde dagdosis magnesium voorgeschreven kregen.

Studies hebben laten zien dat verscheidene voedingsstoffen, zoals die in groente en fruit, positieve effecten hebben op de mondgezondheid. Zo kunnen ze mogelijk tandvleesontstekingen voorkomen. In recent onderzoek is dat preciezer onderzocht voor vijf van deze stoffen en hun verband met parodontitis, de vergevorderde ontsteking van tandvlees.

Gedroogd fruit verlaagt de glycemische index van wit brood wanneer je een deel van een broodmaaltijd met gedroogd fruit vervangt. Wanneer je gedroogd fruit bij wit brood eet, dan neemt de glycemische index van de maaltijd toe. Dat zijn de uitkomsten van een Canadese studie onder leiding van John Sievenpiper.

Een bevraging van 40.000 Amerikaanse mannen en vrouwen vond dat bijna een op vijf Amerikanen van zichzelf beweert aan een voedselallergie te lijden. Bij 10% van de ondervraagden, de helft van die groep dus, komen de symptomen goed overeen met een IgE-gemedieerde allergie en is er dus vermoedelijk echt sprake van een voedselallergie. Dan nog gaat het om 26 miljoen volwassenen.

De combinatie van vitamine C en vitamine E kan het verblijf op de afdeling intensive care verkorten bij patiënten die met een klaplong zijn binnengebracht. Dat blijkt uit een gecontroleerde studie waarin artsen 80 patiënten behandelden met 500 mg vitamine C, 1000 mg vitamine E, vitamine C en vitamine E, of placebo (telkenmaal intraveneus toegediend). Enkel de combinatie van vitamine C en vitamine E verminderde de verblijfsduur ‒ van 5,2 naar 3,5 dagen ‒ en verbeterde de pH, zuurstofdruk en CO2-druk in het bloed.

Mediterraan dieet, maar niet statinegebruik, is geassocieerd met een lager risico voor hartsterfte. Het nut van statines wordt wel duidelijk wanneer statinegebruikers een mediterraan voedingspatroon volgen: die combinatie is geassocieerd met een nog lager risico voor hartsterfte. Deze vaststellingen deden Italiaanse onderzoekers op basis van een bevolkingsstudie met 1000 volwassen hartpatiënten.

We weten het: de (meervoudig onverzadigde) omega-3-vetzuren bevorderen onze gezondheid in algemene zin. De gevolgen van een hogere inname verschillen echter per ziektebeeld. In een Amerikaans, langlopend onderzoek is geprobeerd recht te doen aan deze uiteenlopende effecten op de levenskwaliteit. Gevolgd werden ouderen met een bij aanvang goede gezondheid. Met een verwijzing naar het Voedingsgeneeskunde-congres van het aankomend jaar kan alvast deze voorlopige conclusie worden getrokken: per saldo bevorderen omega-3-vetzuren healthy ageing.

Trefwoorden

Een supplement met goed opneembaar lycopeen kan cardiovasculaire parameters van hartpatiënten verbeteren, terwijl het lycopeen uit een 'normaal lycopeensupplement' weinig invloed heeft op de lycopeenstatus, laat staan op cardiovasculaire parameters. Dat stelden Zweedse en Russische onderzoekers vast in een klinische studie die gesponsord werd door de producent van het betreffende supplement. De meest opmerkelijke vaststellingen waren een sterke daling in geoxideerd LDL-cholesterol, serum-IgG voor Chlamydia p. en een maat voor inflamatoir-oxidatieve schade.

Twee wetenschappers hebben in Frontiers in pediatrics de hypothese verdedigd dat 'bacterieel transglutaminase' (mTg) medeoorzaak is van coeliakie. Dat enzym is niet alleen een bacterieel product dat in het darmkanaal voorkomt, maar ook als voedseladditief aan de voeding wordt toegevoegd. Transglutaminase kan gluten enzymatisch bewerken en de reactiviteit ervan verhogen, betogen de twee onderzoekers.

Jarenlang is men ervan uitgegaan dat hoge doseringen visolie een bloed verdunnend effect hebben. Patiënten die een operatie ondergaan krijgen dan ook het advies om tijdig te stoppen met het gebruik ervan. De resultaten van een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation laten zien dat dit advies wellicht ongefundeerd is.

Te grote porties in restaurants zijn geen typisch westers probleem: 94% van alle restaurants wereldwijd biedt maaltijden aan die meer dan 600 kcal bevatten. Fastfoodrestaurants scoren zelfs beter dan gemiddeld: fastfoodmaaltijden bevatten 33% minder calorieën dan maaltijden die restaurants met bediening voorschotelen.

Pasgeborenen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op de diagnose ‘schizofrenie’ op latere leeftijd, zo blijkt uit een recent onderzoek. Het vroeg behandelen van dit vitamine D-tekort kan helpen om deze aandoening op volwassen leeftijd te voorkomen. 

Drie wetenschappers van het Linus Pauling Institute zien in vitamine C een cruciale schakel om metabool syndroom in bedwang te houden. Vitamine C kan de toename in oxidatieve stress indijken die veroorzaakt wordt door een verstoorde darmmicrobiota, een aangetaste darmbarrière en een toegenomen ontstekingsniveau. Al die facetten van het metabool syndroom zouden de basis leggen voor diabetes en andere gezondheidsperikelen.

Laaggedoseerde lithiumtherapie kan het IQ van kinderen verhogen zonder ernstige bijwerkingen uit te lokken. Dat is de conclusie van een groep Chinese en Zweedse wetenschappers die 124 laagintelligente kinderen een lage dosis lithium of placebo lieten innemen. Lithium staat bekend voor zijn doeltreffendheid tegen bipolaire stoornis, maar wetenschappers geloven dat het toepassingsbereik veel breder is dan dat.

Trefwoorden

Kinderen die anders gevoed worden dan via de moederborst, lopen een veel hoger risico op astma dan degenen die wel moedermelk krijgen. Dat kon worden vastgesteld bij kinderen van drie jaar door wetenschappers uit Australië, een land met een hoge prevalentie van kinderastma. Voor deze in het welvarende deel van de wereld meest voorkomende chronische kinderziekte is vroege preventie aangewezen.

Trefwoorden

Door spinazie te mixen tot een smoothie en er melk, room of yoghurt eraan toe te voegen, haal je de meeste luteïne uit spinazie. Wil je spinazie opwarmen, dan doe je dat zo kort mogelijk. Kort gekookte spinazie kan vervolgens terug opgewarmd worden in de magnetron, dat verhoogt weer de hoeveelheid luteïne beschikbaar voor opname.