oktober 2014

Artsen uit Londen hebben een casus gedocumenteerd waarbij ze een kind met een propionzuurstapelingsziekte konden behandelen dankzij suppletie met co-enzym Q10. Propionzuurstapeling is een ernstige metabole stoornis die tot ernstige hartspierproblemen leidt.

Trefwoorden

Gesuikerde frisdranken zijn niet enkel een calorieprobleem, mogelijk beïnvloeden ze elke cel van het lichaam. Volgens een studie van de universiteit van San Francisco hebben frisdrankliefhebbers kortere telomeren in de celkern van hun witte bloedcellen.

Mannen en vrouwen die mindful zijn ('dispositionele mindfulness'), staan gezonder in het leven. Deelnemers van een studie die een hoge mindfulscore hadden volgens vragenlijsten, kenden een 83 % betere hartgezondheid gemeten aan de hand van zeven hartparameters. Vier hartparameters toonden een significante relatie met mindfulness: BMI, lichaamsbeweging, nuchtere bloedglucose en het vermijden van tabaksrook.

Onderzoekers van het Salk Institute for Biological Studies hebben een nieuwe klasse van gezonde vetten ontdekt: branched fatty acid esters of hydroxy fatty acids (vereenvoudigd: vetzuur-hydroxyvetzuren). De suikerspiegel van diabetesmuizen die dit vetzuur nemen, krijgen veel gezondere waarden. Bij mannen en vrouwen met diabetes treffen de onderzoekers ook lagere waarden van dit vetzuur aan, al in een vroeg stadium van diabetes.

Trefwoorden

Waar is de tijd gebleven dat vetten en hartgezondheid antoniemen waren volgens experts? Onderzoekers uit Chicago hebben bij muizen aangetoond dat vetzuren uit olijfolie het hart herstellen. Het hart van ratten met een zwak hart, als model voor hartfalen, ging krachtiger pompen wanneer het gevoed werd met zuivere oliezuur. Met speciale meettechnieken konden ze aantonen dat deze vetten het verstoorde vetmetabolisme van het hart herstelden.

Fosfor is een essentiële voedingsstof, die zeer belangrijk is voor de botten. Maar aan fosfor is er geen gebrek: het zit voldoende in ons dieet: in vlees, granen en melkproducten. Fosforinname is in vele landen zelfs hoger dan aanbevolen en dat komt omdat fosforzouten aan voedingswaren toegevoegd worden. En dat zou de botten niet ten goede komen.

Het risico op alzheimer neemt toe bij mannen en vrouwen die in hun leven minstens 90 dagen benzodiazepinen hebben genomen. Vanaf 180 dagen blootstelling verdubbelt dat risico zelfs. Benzodiazepinen met een langere werkingsduur zijn gevaarlijker dan kortdurende benzodiazepines.

Duivelsklauw, kurkuma en bromelaïne zijn een doeltreffend trio om gewrichtspijn door artrose te remediëren. Franse artsen leverden hiervoor het bewijs door 42 patiënten gedurende twee maanden te behandelen met deze combinatie. De pijnvermindering was behoorlijk groot, alleen had de studie geen gebruik gemaakt van een controlegroep. De artsen geloven wel dat het effect voldoende sterk is om klinisch relevant te zijn. Ze leidden dit af uit de stijging van patiënten die de 'PASS' haalden, de patient acceptable symptom state. PASS is de graad van pijn die patiënten zelf aanvaardbaar vinden: ze hebben nog pijn, maar ze noemen zichzelf 'in goede doen'.

Artsen van het UCLA Mary S. Easton Center for Alzheimer's Disease Research en het Buck Institute for Research on Aging hebben de progressie van geheugenverlies doen keren. Ze behandelden tien patiënten van wie het geheugen er stelselmatig op achteruitging, in die mate dat ze zelfs hun job moesten opgeven. Negen patiënten konden na 6 tot 24 maanden hun werk hervatten, en ook na 2,5 jaar was hun geheugen niet meer verslechterd.

Melatonine kan de behandeling van delirium bij gehospitaliseerde senioren ondersteunen. Preventie van delirium behoort ook tot de mogelijkheden, vooral bij hoogrisicopatiënten (hoge leeftijd) en in hoogrisicosituaties (chirurgische ingrepen, medicatie). Echter is nog niet aangetoond dat melatonine de ernst van een delirische aanval vermindert. Tot nog toe zijn slechts twee klinische studies met melatonine gedaan, en één studie met een melatonine-agonist (ramelteon).

Kinderen kunnen allergisch worden voor pindanoten nog voordat pindanoten gegeten hebben. Ook blootstelling via de huid kan bijdragen tot vroege sensitizatie, het proces waarop het lichaam reactief wordt voor een allergen. Dat schrijven onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine (New York).

Trefwoorden

Het vitamine D-niveau bij epilepsiepatiënten kan behoorlijk laag zijn. Nieuwe metingen bij bijna 600 Amerikaanse epileptici toont dat 45 % een vitamine D-waarde heeft lager dan 20 ng/ml. De frequentie van vitamine D-tekort is bij de algemene bevolking 32 %.

Vitamine D-tekort is een belangrijke bekommernis bij epilepsie, want patiënten hebben een twee tot zes keer verhoogd risico op botfracturen. Gebruik van bepaalde medicatie is daar een mogelijke oorzaak van: al na een jaar anti-epilepsiemedicatie is de daling van botdichtheid meetbaar.

Trefwoorden

Amerikaanse wetenschappers geloven een merkwaardige remedie te hebben gevonden tegen coeliakie. Ze behandelden 12 coeliakiepatiënten met een parasitaire rondworm. Vier patiënten haakten voortijdig af, maar de overige acht waren op het einde van de studie in staat een behoorlijke portie spaghetti te verorberen.

In het experiment gaven de wetenschappers aan 12 volwassenen met coeliakie een portie larven van de rondworm Necator americanus. Tegelijkertijd gaven ze ook stelselmatig gluten aan de deelnemers: de eerste weken begonnen ze met een dosis van 10 à 50 mg gluten per dag, later werd de dosis opgevoerd naar drie gram.

Vitamine B6 kan misselijkheid onderdrukken, al werkt het iets minder goed dan het medicament dimenhydrinaat. Artsen van de Iraanse universiteit van Shiraz gaven aan 140 zwangere vrouwen een tablet met 50 mg vitamine B6 of 50 mg dimenhydrinaat. De artsen lieten de studie 7 dagen duren om de misselijkheid de kans te geven helemaal te verdwijnen.

Depressie en/of het gebruik van antidepressiva worden in verband gebracht met diabetes. Een van de meest gebruikte antidepressiva, Prozac® (fluoxetine), belast inderdaad de bètacellen van de pancreas. Ze blokkeren de werking van de mitochondriën, zodat ze een bron van oxidatieve stress worden, in plaats van een cellulaire bron voor energie.

Foliumzuur geeft geen meerwaarde aan antidepressiva, zegt een Britse studie gedaan met 475 patiënten. De 12 weken durende FolATED-studie testte 5 mg foliumzuur uit bij patiënten met matige tot ernstige depressie, die foliumzuur- noch vitamine B12-deficiënt waren. Een klein lichtpuntje: bij patiënten met een lage foliumzuurwaarde leek foliumzuur wel een beetje effectief te worden.

Trefwoorden

Colleen Huber, hoofd van de naturopathische NatureWorksBest Cancer Clinic (Arizona), analyseerde gegevens van 317 kankerpatiënten die sinds 2006 in haar kliniek werden behandeld. Volgens die gegevens lag de kankerremissie een stuk hoger bij de patiënten die geen suiker meer aten. Van de patiënten die alle voedingsaanbevelingen van de kliniek volgden, waren er nog 83 % in remissie. Bij patiënten die de naturopathische behandelingen volgden, maar het suikerverbod genegeerd hadden, was dat percentage slechts 17 %.

Spaanse onderzoekers hebben gegevens van de PREDIMED-studie verder geanalyseerd. Studiedeelnemers die hun inname van vitamine K verhoogd zagen, kenden een lager risico op kanker en sterfte tijdens een studieperiode van bijna vijf jaar (zie tabel).