april 2011

De nucleaire PPAR-γ (peroxisome proliferator activated receptor γ) is een transcriptiefactor met een kritische rol voor de insulinesensitiviteit en de vetceldifferentiatie. PPAR-γ is de essentiële mediator voor het onderhouden van de insulinesensiviteit in gans het lichaam, beschermt tevens niet-vetweefsels tegen overmatige vetoverload, dus de normale orgaanfunctie (bv. lever, spieren).

Trefwoorden

Zwangerschapsdiabetes is een welbekend verschijnsel, dat na de bevalling vanzelf weggaat. Naast een hoger risico voor latere diabetes 2 heeft dit ook gevolgen voor het kind. Een recente studie waarschuwt dat dit de baby ‘programmeert’ voor een hogere gevoeligheid voor het ontwikkelen van diabetes later.

Diabetes type 1 is te wijten aan een auto-immuunreactie die de eigen bètacellen van de pancreas vernietigt. Voeding werd tot nu toe niet in verband gebracht hiermee.

Oxidatieve stress speelt een belangrijke rol in het ontstaan van metabool syndroom en diabetes, evenals postprandiale oxidatieve stress (na de maaltijd). Een studie vergeleek de postprandiale oxidatieve stress bij iso-energetische maaltijden met verschillende soorten vetten, al of niet gecombineerd met complexe koolhydraten.