oktober 2022

Het heet een Quxie Capsule en is volgens een recente studie1 perspectiefvol om ingezet te worden bij uitgezaaide darmkanker. Quxie is een aangepaste versie van de al duizenden jaren geleden ontwikkelde kruidenformule Yinyanggongji uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Met het middel is ervaring opgedaan in het Xiyuan-hospitaal in Peking, als behandeling naast conventionele therapie.

Uit een recente studie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, blijkt dat lichaamsbeweging net zo goed is voor de behandeling van depressie als antidepressiva. Dit geldt voor mensen met milde of matige symptomen. Het nemen van antidepressiva verhoogde de effectiviteit niet.

Trefwoorden

Het inzetten van complementaire middelen wordt doorgaans geassocieerd met chronische aandoeningen, maar recent onderzoek laat een voorbeeld zien dat deze ook in spoed­eisende gevallen van nut zijn. Uit een cohortstudie vanuit de Medische Universiteit van Wenen wordt geconcludeerd dat het tegelijkertijd toedienen van kalium en magnesium een afwijkend hartritme kan normaliseren. Daardoor vermindert mogelijk de noodzaak van een therapie tegen hart­ritme­stoornissen, welke met bijkomende gezondheidsrisico’s gepaard gaat.

De vervanging van suiker door kunstmatige zoetstoffen kan ongezond uitpakken, zo leren twee cohortstudies uit het Franse onderzoeksprogramma NutriNet-Santé. Er werd, gecontroleerd voor een groot aantal andere relevante factoren, een reeks associaties gevonden met een verhoogd risico op zowel kanker als hart- en vaatziekten. Voor een causaal verband werd geen bewijs geleverd.

Infuus getrokken van citroenmelisse kan het aantal onregelmatige hartslagen verminderen en het hartritme verlagen. Dat schrijven Iraanse onderzoekers in een 60 deelnemers tellende RCT. Citroenmelisse zorgde ook voor betere metabole markers.

Patiënten met diabetes type 2 lijken weinig baat te hebben met fikse doses thiamine (vitamine B1). Dat blijkt uit een Indiase en Australische review verschenen in de BMJ Open. Op niveau van bloedsuiker en HbA1c konden de onderzoekers geen invloed vaststellen. Wel waren er effecten op HDL-cholesterol en triglyceriden.

Trefwoorden

Een extract van Citrus poonensis is rijk aan nobelitine verbetert de verstandelijke vermogens bij gezonde Japanse ouderen wanneer het extract samen met perillaolie genomen wordt. De verbetering ging gepaard met een toename in brain-derived neurotropic factor, de antioxidantcapaciteit en de DHA-concentratie van rode bloedcellen.

Olijfolie, die als restproduct nog uit het afval van geperste olijven gehaald wordt, is beter voor de gezondheid dan zonnebloempitolie en oliezuurrijke zonnebloempitolie. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van meting van cholesterolparameters en andere gezondheidsmarkers. De restolijfolie zou bovendien beter geschikt zijn als bakolie dan vierge olijfolie.

Volgens recent onderzoek kunnen mensen met gewrichtsproblemen baat hebben bij een combinatie van zes niet-essentiële aminozuren. Bekend is dat deze de belangrijkste bijdrage leveren aan de vorming van collageen, dat in belangrijke mate de conditie van het gewrichtskraakbeen bepaalt. Studies zijn vooral gedaan naar het effect van glycine, dat in hoge concentratie in collageen voorkomt. Maar ook de andere vijf blijken bij te dragen.

Trefwoorden

Zelfs een kleine hoeveelheid omega-3-vetzuren in rode bloedcellen is geassocieerd met een betere hersenstructuur en cognitieve functie bij gezonde vrijwilligers van 40 tot 50 jaar, volgens onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Trefwoorden

Suppletie met een multistrain-probioticum in combinatie met omega-3-vetzuren stimuleert de anti-inflammatoire activiteit, die mogelijk laaggradige ontsteking bij ouderen (inflammaging) kan verminderen.

Chinese onderzoekers maakten een stand van zaken op rond het gebruik van magnesium bij een zeldzame vorm van hersenbloeding, subarachnoïdale bloeding. Volgens hun meta-analyse voorkomt toediening van magnesium vaatspasmen en uitgestelde ischemie in de hersenen. Intracraniale toediening van magnesium gecombineerd met intraveneuze toediening van waterstof zou het herstel van zo'n bloeding bespoedigen.

Kan de gezondheid van voormalige rokers weer worden hersteld? Op deze vraag geven Amerikaanse wetenschappers een bevestigend antwoord in een recent verschenen, prospectief onderzoek in het kader van de National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. Voor hen zijn dezelfde leefstijlaanbevelingen van toepassing die voor nooit-rokers gelden. Volgen zij die, dan heeft dat een gunstige invloed op hun overlijdenskans.

Hoge doses zink verlagen het kopergehalte van de lever. Onderzoekers hebben vier zinkregimes met elkaar vergeleken: een dagelijkse dosis van 150 mg zinkacetaat of zinkgluconaat, of een driedagelijkse dosis van 50 mg zinkacetaat of zinkgluconaat. Enkel de driedagelijkse dosis van zinkgluconaat had geen invloed op het kopergehalte van de lever.

Trefwoorden

Volgens een Italiaans onderzoek is de maag van GERD-patiënten beter bestand tegen koffiebonen ontdaan van hun waslaag. Aan het onderzoek namen veertig patiënten deel die gewone koffie of ontwaste koffie dronken, maximum vier kopjes per dag. Gedurende vier weken noteerden ze nauwgezet de symptomen van reflux in een dagboek.

Lycopeen, het rode carotenoïde uit tomaten, verhoogt de activiteit van een antioxidantenzym in HDL-partikels. Dat schrijven Britse onderzoekers in Frontiers of Nutrition op basis van wat ze zelf de eerste, veelomvattende studie noemen waarin de invloed van een voedingsstof op de HDL-functie aangetoond wordt. Deze waarneming zou het gunstige verband tussen consumptie van tomaten en hartziekte kunnen verklaren.

Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening die jaarlijks een op de acht mannen treft, vooral jongvolwassenen. Een mediterrane voeding zou gunstig kunnen zijn bij de behandeling.

Volgens een grote prospectieve cohortstudie kan langdurige consumptie van paddenstoelen en algen een positieve rol spelen bij het terugdringen van sterfte door alle oorzaken. Regelmatige consumptie van paddenstoelen en algen vanaf middelbare leeftijd tot in het late leven toonde het sterkste voordeel tegen sterfte.

Op de vraag 'kan myo-inositol zwanger­schaps­diabetes voorkomen?' konden de onderzoekers geen antwoord bieden, maar in hun pilotstudie zagen ze wel een daling in insulineresistentie. Bijna 200 vrouwen met risico op zwanger­schaps­diabetes namen deel aan de pilot, die als haalbaarheids­studie diende.

Trefwoorden

Wanneer in een maaltijd niet wordt gekozen voor rundvlees maar voor een vleesvervanger, gaat de concentratie aminozuren in het plasma naar beneden. Dat volgt uit een dubbelblinde, gerandomiseerde studie naar de postprandiale reactie van de spijsvertering op een maaltijd met grasgevoerd-lamsvlees, grasgevoerd-rundvlees, graangevoerd-rundvlees of het vleesgelijkende alternatief ‘Beyond burger’.