september 2023

Volgens een Italiaanse studie verlaagt een extract met bergamot en kardoen het serumniveau van urinezuur bij deelnemers met niet-alcoholische leververvetting. Gemiddeld was de daling over de hele groep genomen beperkt, maar deelnemers met een hogere urinezuurwaarde aan de aanvang van de studie toonden een sterkere daling. De effecten op urinezuur waren ook duidelijker aanwezig bij patiënten met matige tot ernstige leververvetting.

Een extract van gefermenteerde zwarte knoflook verlaagt de bloeddruk met 1,8/1,5 mmHg (systole/diastole). Dat is op het eerste gezicht niet veel, want knoflooksupplementen halen doorgaans een bloeddrukverlaging van 9/6 mmHg. Toch verdedigen de Spaanse onderzoekers deze resultaten van hun gecontroleerde studie.

Trefwoorden

Volgens een recent onderzoek kan het wonen in een achterstandswijk invloed hebben op voedselkeuzes, gewichtstoename en zelfs de microstructuur van de hersenen.

Lactobacillus plantarum Lpla33  heeft een positief effect bij volwassenen met door diarree gedomineerd prikkelbare-darmsyndroom. Dat blijkt uit een studie die recent gepubliceerd werd in de World Journal of Gastroenterology.

Volgens de bevindingen van een pilotstudie van twee maanden is een supplement dat trehalose, spermidine, nicotinamide en polyfenolen bevat mogelijk gunstig voor mensen met hoge bloeddruk. Het kan de oxidatieve stress en de stijfheid van slagaders aanzienlijk verminderen.

Onderzoek uit Maastricht geeft aan dat suppletie van pyridoxamine het plasmaniveau van methylglyoxal en MG-H1 verlaagt, twee markers voor advanced glycation endproducts (AGE's). Veelbelovend is de daling van sVCAM1 en sICAM1 die hiermee gepaard gaat. Dat zijn stoffen die de bloedvaten 'kleverig' maken voor immuuncellen en dus duiden op ontsteking.

Met SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten zien hun symptomen sneller verdwijnen met een mondspray die zink en jodium bevat. Dat blijkt uit een Vietnamese studie waaraan 1200 deelnemers meededen. Vanaf dag vijf waren de meetresultaten significant beter dan de controlegroep.

Volgens een goed uitgevoerde studie uit Australië slaagt 2,7 gram N-acetylcysteïne (NAC) per dag er niet in om na twaalf weken de score voor een posttraumatische stressstoornis te verlagen. Aan de gecontroleerde studie namen 105 patiënten deel, die niet door reguliere therapie geholpen werden. De deelnemers werden een jaar lang opgevolgd.

Het adiponectine-niveau stijgt bij patiënten met diabetes type 2 die een supplement met fytinezuur nemen. Dat blijkt uit een Spaanse cross-overstudie waarbij elke deelnemer gedurende een periode van drie maanden een gecontroleerd voedingsplan volgde met of zonder suppletie van fytinezuur. De interventie verlaagde ook HbA1c.

Onderzoekers uit Bangladesh en Japan zien in alfaliponzuur een geschikte remedie tegen mondbrand. Ze hadden negen klinische studies verzameld waarin een dagdosis van 600 tot 800 mg liponzuur placebogecontroleerd getest werd. Volgens zes studies was het effect van liponzuur superieur ten opzichte van een placebo.

Trefwoorden

Een kruidenpreparaat met Oost-Indische kers en mierikswortel versnelt het herstel van acute bronchitis. Duitse onderzoekers hebben in een fase IV-studie met 384 patiënten vastgesteld dat het preparaat de brochitis­symptomen van hoest, slijm en borstpijn sneller doet verminderen dan placebo. Al vanaf dag 3 waren de verschillen significant.

Canadese onderzoekers hebben een erwt veredeld die van nature minder fytinezuur bevat. Bij vrouwelijke atleten verhoogt de consumptie van die erwt de ijzerstatus niet wanneer de vergelijking gedaan werd met gewone, fytaatrijke erwtjes. Ook op C-reactief proteïne en hemoglobine was er geen verschil te zien.

PEITC, de bioactieve stof uit waterkers, stabiliseert het ziekteverloop bij patiënten met geavanceerde mond- of keelkanker. Dat blijkt uit een Thaise studie met 72 patiënten die gedurende drie maanden bijna dagelijks een gelei namen met of zonder 20 mg PEITC. Verder zagen de onderzoekers een betere tumorrespons, betere levenskwaliteit en hogere serumwaarde voor het cellulair tumorantigeen p53.

Trefwoorden

Patiënten met colitis ulcerosa hebben minder te maken met ziekteopflakkeringen wanneer ze selenium als supplement nemen. Dat hebben Iraanse onderzoekers vastgesteld in een gecontroleerde studie met 100 patiënten. Selenium verlaagde de ziektescore, het IL17-niveau maar niet het IL10-niveau.

Trefwoorden

Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota vonden een verband tussen langdurig gebruik van aspartaam en sacharine, en een toename van vetopslag in de buik en het spierweefsel.

Een recente studie werpt twijfels op over de effectiviteit van een gastric bypass. Uit de resultaten blijkt dat de meest significante metabole veranderingen zich onmiddellijk na de operatie voordoen. Slechts één jaar na de ingreep is de concentratie van metabolieten en vetzuren al bijna teruggekeerd naar het niveau van vóór de operatie.