december 2020

Een zeer omvangrijke RCT laat zien dat suppletie van vitamine D bijdraagt aan preventie van voortgeschreden kanker. Daarbij gaat het om de invloed op metastasering en fatale afloop. Complicerende factor is dat na correctie voor de factor overgewicht het effect er alleen was voor degenen met een gezond BMI.

Nederlanders eten relatief veel gefermenteerde voedingsmiddelen. Ongeveer een vijfde van de voeding is gefermenteerd. Voedingsmiddelen die het meest geconsumeerd worden zijn koffie, yoghurt, bier, volkorenbrood, wijn en kaas.

Trefwoorden

Een histamine-intolerantie en een stijging van de histamineconcentratie in plasma kunnen astmatische klachten verergeren. Een histaminearm mediterraan voedingspatroon kan mogelijk astmasymptomen bij kinderen verminderen.

Trefwoorden

Een nieuwe landelijke cohortstudie laat het verband zien tussen de inflammatoire score van voeding en de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. Hoe hoger de inflammatoire score, hoe groter de kans op deze darmaandoening.

In een recente studie hebben onderzoekers voor het eerst in rode bloedcellen van zwangere vrouwen normaalwaarden voor omega-3-vetzuren kunnen vaststellen. De onderzoekers vonden een directe relatie tussen de omega-3-vetzuren in de rode bloedcellen (RBC's) en de inname van vis en omega-3-voedingssupplementen.

Overgewicht is als risicofactor gekoppeld aan veel ziektes, waaronder ook jicht. Een recent Amerikaans onderzoek geeft echter aan dat deze reumatische ontsteking in een groot aantal gevallen vermijdbaar is, althans bij mannen. Gewichtsbeheersing en voedingsmaatregelen spelen daarbij een belangrijke rol.

Trefwoorden

Gebruik van kaneel kan de ernst en frequentie van migraine verminderen en de productie van verschillende stoffen die geassocieerd zijn met de hoofdpijnklachten remmen.

Trefwoorden

Suppletie met melatonine kan chronische dyspepsieklachten verminderen bij postmenopauzale vrouwen met een Helicobacter pylori-infectie.

Een multidisciplinair team van het kankercentrum Memorial Sloan Kettering (MSK) heeft voor het eerst bij mensen aangetoond dat de darmmicrobiota direct het immuunsysteem moduleert. Hun onderzoek liet zien dat de concentratie van verschillende types immuuncellen in het bloed veranderde in reactie op de aanwezigheid van verschillende bacteriestammen in de darm.

Makaakvrouwtjes die jarenlang een mediterraan-achtig voedingspatroon volgen, worden stressbestendiger dan makaken die een westers voedingspatroon volgen. Dat blijkt uit resultaten van een ambitieuze dierstudie uitgevoerd door wetenschappers van de Wake Forest School of Medicine, VS. De wetenschappers dringen aan om voedingspatronen geïnspireerd op het mediterane voedingspatroon bij de bevolking aan te moedigen.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol hebben gekeken naar de invloed van verschillende, veelgebruikte antibioticumsoorten op de darmmicrobiota. Hiervoor hebben zij 31 verschillende studies geïncludeerd in een systematische review.

Via een reeks gesofisticeerde tests hebben onderzoekers van de universiteiten van Illinois (VS) en Birmingham (UK) de effecten van cacaoflavanolen op de hersenen preciezer in kaart gebracht. Dankzij een portie cacaoflavanolen gaan de hersenen sneller zuurstof krijgen na kortstondige inademing van lucht met 5% CO2.

Oostenrijkse en Duitse onderzoekers hebben vastgesteld dat sucrose (tafelsuiker, glucose-fructose-verbinding) de calorie-inname van een daaropvolgende maaltijd beperkt en dat dit gebeurt via een smaakreceptor voor zoet. Glucose heeft dat effect niet.

Iraanse artsen hebben in een gecontroleerde studie de combinatie van een Bacillus coagulans-stam en inuline getest bij patiënten met de niet-alcoholische vorm leververvetting. Na 12 weken behandeling zagen de artsen een daling van de leverenzymen ALT en GGT, van de ontstekingsfactor TNFα en van de NFκB-activiteit.

De bewustzijnsveranderende stof psilocybine, bekend van recreatief gebruik als ingrediënt van paddenstoelen (paddo’s), is opvallend effectief bij depressieve stoornissen. Een klein onderzoek toont dat aan. Studies als deze passen in de trend naar herontdekking van ‘drugs’ als therapeutisch wapen, zoals dat ook te zien is bij cannabis, MDMA (extasy) of ketamine.