april 2016

Dagelijkse consumptie van gedroogde pruimen kan verder verlies van de botmineraaldichtheid (BMD) in het hele lichaam bij oudere postmenopauzale vrouwen met osteopenie voorkomen. Een lagere dosis van 50 gram per dag is mogelijk even effectief als 100 gram. Dat concluderen onderzoekers van San Diego State University. Zij wijten dit aan het vermogen van gedroogde pruimen om botresorptie tegen te gaan, terwijl tegelijk botvorming wordt gehandhaafd.

Genetische variatie in componenten van de extracellulaire vetcelmatrix is van invloed op de kans om na afvallen weer aan te komen. Die componenten zijn bovendien verschillend voor mannen en vrouwen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers uit Maastricht, Kopenhagen en Lausanne als onderdeel van het DiOGenes-programma, waaraan acht Europese landen deelnamen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Genes & Nutrition.

Volgens een studie uit - uiteraard - Iran kan saffraangel problemen met de erectie verhelpen bij mannen met diabetes. Tijdens een gecontroleerde studie van een maand moesten vijftig mannen ouder dan veertig hun penis inwrijven met een gel dertig minuten voor geslachtsgemeenschap. De gel bevatte 1 % saffraan of een kleurstof (placebo). Terwijl de IIEF15-scores in de saffraangroep er significant op vooruit gingen, bleven ze ongewijzigd in de controlegroep.

Blootstelling aan hevige stress in de vroege jeugd laat sporen na in het DNA. Stress veroorzaakt moleculaire veranderingen met name op het KITLG-gen, waardoor de kwetsbaarheid voor stress op volwassen leeftijd vergroot wordt. Dat blijkt uit het Epistress onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met de afdeling Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut in München. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Het eten van rauwe noten is essentieel voor een gezond dieet en voor het behoud van een gezond gewicht. Volgens Canadese onderzoekers van McMaster University in Hamilton reduceert het eten van rauwe noten het risico op hartziektes. Welke componenten in de noten precies verantwoordelijk zijn voor deze gezondheidsvoordelen is niet duidelijk. De studie werd gepubliceerd in het Engelse tijdschrift British Journal of Nutrition.

Trefwoorden

Supplementen met gerijpt knoflookextract (aged garlic extract, AGE) zijn effectief gebleken in het verlagen van de centrale en decentrale bloeddruk bij veel patiënten met ongecontroleerde hypertensie en kan verbetering geven van de arteriële stijfheid, ontstekingswaarden en andere verhoogde cardiovasculaire markers. Daarnaast werd het gerijpt knoflookextract goed verdragen en kan daardoor veilig ingezet worden als enige of aanvullende therapie bij hypertensie.

Extract van broccoli heeft een helende werking op de lever van leverpatiënten. In een Japanse studie namen patiënten met niet-alcoholische leververvetting dagelijks een broccoli-extract dat geen al te hoge dosis van glucorafanine bevatte. Na twee maanden dit regime gevolgd te hebben, daalde de serumwaarden van drie leverenzymen: AST, ALT en γGTP. Ook een marker voor oxidatieve stress daalde.

Polyfarmacie (het gebruik van vijf of meer medicijnen) bij ouderen verhoogt het risico op een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen gepubliceerd in het European Journal of Clinical Pharmacology. Bij 873 thuiswonende Nederlandse ouderen, onder behandeling bij de polikliniek geriatrie van Ziekenhuis Gelderse Vallei, werd naar medicijngebruik en vitamine D-status gekeken. In deze groep gebruikte 65 % vijf of meer verschillende medicijnen en 22 % zelfs tien of meer verschillende medicijnen.

Aan het DNA van senioren die twee jaar lang een supplement met foliumzuur en vitamine B12 nemen, verandert iets. Het aantal methylgroepen neemt toe op het DNA van een aantal genen van witte bloedcellen. Het gaat om minimale veranderingen, maar het gaat ook om genen betrokken bij tumorgroei. Een aantal B-vitaminen speelt een bijzondere rol in DNA-methylatie.

Kinderen die op school lessen over gezond en duurzaam eten krijgen, laten volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen door hun verkregen kennis gezonder eetgedrag zien dan kinderen die geen voedingslessen hebben gehad. Een half jaar na de lessen is de kennis nog steeds overtuigend aanwezig. De kinderen zijn bereid meer verschillende en ook onbekende producten te proeven. Ook zijn ze vaker van plan om gezonder te gaan eten.

Trefwoorden

Een neusspray met oxytocine vermindert voedselinname bij tien
mannen bij obesitas of overgewicht. Dat suggereert een
pilotstudie aan de Harvard Medical School. Het effect van
oxytocine is niet nieuw, maar deze studie werpt wel nieuw licht
op het mechanisme. Oxytocine verbetert namelijk zelfcontrole.

Trefwoorden

Chronisch hartfalen (CHF) is geassocieerd aan een sterk
verhoogde aanwezigheid van grote hoeveelheden pathogene bacteriën
en schimmels in de darm (intestinal overgrowth), gepaard
met verhoogde darmpermeabiliteit en inflammatie. Er is steeds
meer bewijs dat translocatie van de pathogene darmflora én
toxines van het darmlumen naar de bloedstroom, trigger is van
systemische inflammatie en aantasting van het hart.

Trefwoorden

Chronische pijn – pijn die langer aanhoudt dan zes maanden –
is een zeer belangrijke handicaperende factor en heeft zware
impact op de levenskwaliteit. Behandeling is moeilijk en dikwijls
ineffectief. Perifere zenuwschade gaat vaak gepaard met
persisterende functionele en morfologische reorganisatie in de
hersenen, vooral in de prefrontale cortex, zowel wat betreft de
affectieve als sensorische componenten van chronische pijn.

Premenstrueel syndroom (PMS) plaagt vele vrouwen met
psychische en lichamelijke klachten tijdens de luteale fase van
de menstruatiecyclus. Een Iraans onderzoek evalueerde de
mogelijkheden van curcumine ter vervanging van de pijnstillers –
NSAID – en zelfs antidepressiva die nu vaak voorgeschreven worden
bij PMS.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt
gekarakteriseerd door atrofie van hersenneuronen. Onderzoekers
van het Karolinski instituut (Zweden) konden door het bestuderen
van families waar veel alzheimer voorkomt, de veranderingen
bestuderen die veel vroeger voorkomen dan de eerste symptomen en
de bekende vorming van amyloïdplaques en afwijkende
tauproteïnen.

Vetzuren spelen een essentiële rol in ontwikkeling, werking en
gezondheid van de hersenen. Maar niet alle mechanismen en
pathways zijn al tot op moleculair niveau ontrafeld en
beschreven. Enkele zeer recente studies besteden aandacht aan de
rol van vetzuren (EPA en vooral DHA, maar ook AA) in neurale
ontwikkeling en neurodegeneratie, van genesis tot
senescence. Vetzuren zijn niet alleen belangrijk als
bouwstoffen (membraancomponenten/-integriteit), maar ook als
signaalmolecules, die neuro-immune-, apoptotische en andere
signaalpathways moduleren. En hun rol als precursoren van
(anti)-inflammatoire mediatoren maakt hun aanwezigheid cruciaal
in het bepalen van gezondheid en pathologie, ook in hersenen en
zenuwstelsel.

‘Early Life Stress’ (ELS) is een risicofactor voor vele
psychiatrische stoornissen: van angststoornissen tot depressie.
Kinderen die meerdere keren (of chronisch) ELS ervaren, lopen een
(zeven maal) hoger risico op het ontwikkelen van een psychose(n)
later. Maar ook op neurosen, angst, emotionele instabiliteit.

Thuis gefermenteerd wortelsap bevat een grote variatie aan melkzuurbacteriën die nuttig zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waarbij veertig vrijwilligers thuis wortelsap fermenteerden. De vrijwilligers persten wortels tot sap, om dit vervolgens met zout in afgesloten potten te laten fermenteren. Na één, drie en dertig dagen namen zij monsters die op de universiteit werden getest op aantal en soort micro-organismen. De wetenschappers publiceerden erover in het populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos.

Hogere serumwaarden voor magnesium kunnen het risico op hypertensie met 50 % en het risico op aderverkalking met 42 % verlagen. Dat blijkt uit een Mexicaanse studie. Elke 0.17 mg/dl verhoging van serumwaarden magnesium bleek voor een reductie van aderverkalking van 16 % te zorgen. Deelnemers aan dit onderzoek waren geselecteerd uit de Genetics of Atherosclerotic Disease (GEA) studie en kwamen allen uit Mexico-City. Onderzoekers concludeerden dat het een indirecte relatie betreft, aangezien magnesium voor een betere endotheelfunctie zorgt en ontstekingen remt. Magnesium staat erom bekend nodig te zijn voor meer dan 300 biochemische reacties in ons lichaam.

Snacks die pinda's of pindakaas bevatten, zouden kunnen bijdragen aan een betere beheersing van het gewicht door adolescenten. Onderzoekers van de Universiteit van Houston deden een proef van twaalf weken met scholieren die al dan niet pinda- of pindakaasbevattende tussendoortjes kregen. De scholieren die snacks met pinda’s of pindakaas hadden gegeten, hadden na de periode een lagere BMI dan hun medescholieren die deze niet kregen.

Vrouwen die zwanger zijn moeten vooral in het tweede trimester (maand 4-6) zorgen voor blootstelling aan zonlicht, om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Volgens gezondheidseconomen van de Universiteit van Kansas reduceert blootstelling aan vitamine D de kans op de ontwikkeling van astma bij het kind. Door simpelweg elke dag tien minuten in de zon te zijn, kan een vrouw de kans op astma voor haar kind verkleinen.

Wetenschappers van de Universiteit van Cornell hebben een genvariant ontdekt die vaker voorkomt bij volkeren die een sterk vegetarisch voedingspatroon volgen. De variant verhoogt de efficiëntie van de omzetting van omega-3- en omega-6-vetzuren naar stoffen essentieel voor de hersenen en regeling van ontstekingen. Tegelijkertijd zorgt de variant er ook voor dat een ongunstige omega-6/omega-3-verhouding van de westerse voeding nóg ongezonder wordt.

Het nuttigen van een portie peulvruchten - bonen, erwten, kikkererwten of linzen - per dag kan helpen bij het blijvend verliezen van gewicht. Uit een Canadese meta-analyse van het Li Ka Shing Knowledge Institute in Toronto bleek dat het dagelijks eten van 130 gram peulvruchten in zes weken tijd leidde tot het verliezen van 340 gram lichaamsgewicht. Deze resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Vegetariërs komen vaker voedingsstoffen tekort als gevolg van hun dieet met minder eiwitten (geen vlees en vis), fruit, wortelgroenten en noten dan niet-vegetariërs. Eerdere studies toonden ook al aan dat geen enkel vegetarisch dieet hetzelfde is. In een studie van de Universiteit van Oost-Finland concludeerde een team onderzoekers dat vegetariërs baat zouden hebben bij voorlichting en adviezen over gebalanceerd en gevarieerd vegetarisch eten. Daarnaast is voor hen het gebruik van verrijkte producten en supplementen essentieel om tekorten te voorkomen.

Depressie wordt nog vaak beschouwd als een psychische stoornis die alleen invloed heeft op de geest. Uit een publicatie in het tijdschrift Clinical Psychiatry blijkt echter dat depressie eerder een systemische ziekte is van het hele lichaam. Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Granada konden met deze studie door waarden van specifieke indicatoren voor het eerst aantonen dat depressie voor oxidatieve stress in de lichaamscellen zorgt.

Trefwoorden

Jongvolwassenen met overgewicht hebben mogelijk een slechter episodisch geheugen - recente gebeurtenissen kunnen onthouden - dan hun leeftijdsgenoten met normaal gewicht, volgens een publicatie in The Quarterly Journal of Experimental Psychology. Het blijkt dat hoe goed we onze vorige maaltijd kunnen herinneren, bepaalt hoeveel trek we hebben. Is die herinnering slecht, dan is de kans groter dat je meer eet dan nodig is en overgewicht krijgt. Kunnen herinneren wat je eerder gegeten hebt, helpt ons mogelijk met het reguleren van onze consumptie.

Onderzoekers hebben een nieuwe reden ontdekt om veel groene bladgroenten, zoals spinazie, sla en andijvie te eten. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Chemical Biology, blijkt dat groene bladgroenten kleine suikerachtige moleculen bevatten die gunstige bacteriën in onze darmen kunnen voeden. Dit suiker sulfoquinovosidase (SQ) wordt geproduceerd door organismen die in staat zijn tot fotosynthese. Goede darmbacteriën zetten SQ vervolgens om naar koolstof en zwavel.

Trefwoorden