juli 2023

Griekse onderzoekers besluiten dat suppletie van vitamine D en E verlichting van dysmenorroe kan geven. Ze hadden naar alle publicaties gezocht waarin naar het effect van vitaminen op menstruatie gekeken werd. De resultaten waren schaars en ongelijkmatig en toch beschouwen ze die twee vitaminen als een therapeutische optie.

Een drievuldige kruidenformule vermindert menstruatiepijn twaalf tot twintig keer beter dan een placebo zes uren na inname. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij zestig vrouwen met primaire dysmenorroe. De formule bevatte extracten van kurkuma, boswellia en sesam.

Een hopextract aangevuld met vitamine D en calcium verhoogt de totale lichaamsbotdensiteit bij vrouwen met osteopenie of beginnende osteoporose. Bij hen werd ook een stijging van de score voor levenskwaliteit vastgesteld ten opzichte van placebo. Daarnaast peilden de onderzoekers veranderingen in de darmmicrobiota.

Probiotica hebben een gunstige invloed op darmmetabolieten bij kinderen met een genetische aanleg voor coeliakie. Deze resultaten wijzen op een preventief effect. Dat concluderen onderzoekers naar aanleiding van een zes maanden durend klinisch onderzoek bij kinderen in de leeftijd van twee tot elf jaar.

Trefwoorden

Meer dan een uur matige tot intense lichaamsbeweging per dag leidt tot een 74% lager risico op type 2-diabetes. Dit concludeerden Australische onderzoekers, die onlangs hun onderzoek publiceerden in het British Journal of Sports Medicine.

Trefwoorden

Volgens een Chinese meta-analyse geeft natriumferulaat aan hartpatiënten betere resultaten dan een placebo wanneer het toegediend wordt in combinatie met conventionele therapie. Voor zes uitkomsten bleek dat redelijk het geval te zijn. Voor zes andere uitkomsten waren de resultaten eerder suggestief en voor zes uitkomsten was er redelijk duidelijk geen effect.

Chinese geneeskrachtige kruiden verhogen de overleving bij patiënten met borstkanker die in het vierde stadium ingedeeld worden. Dat hebben onderzoekers waargenomen in een observationele studie met 2000 patiënten die voor opvolging in aanmerking kwamen. Uiteraard werden de kruiden gebruikt in combinatie met de gangbare therapieën.

Een recente studie uitgevoerd door  Imperial College London, Karolinska Institutet en Wageningen University & Research onthulde verschillen in het darmmicrobioom en metabolieten bij jonge kinderen met en zonder familiegeschiedenis van Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Trefwoorden

Smaakreceptoren voor bittere stoffen bevinden zich ook buiten de mondholte. Een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat endogene smaakreceptoren kunnen dienen als interne sensoren voor (bittere) galzuren. Dat betekent dat bij de gezondheidseffecten van voedingsbestanddelen ook endogene smaaksensoren betrokken zijn.

Trefwoorden

Een hoge dosis vitamine D gedurende vijf jaar verlaagt het risico op atriumfibrillatie bij oudere mannen en vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland.

Trefwoorden

Mediterrane voeding aangevuld met polyfenolrijke groene thee en groene mankai heeft een grote impact op iemands 'epigenoom'. Het epigenoom is het geheel van niet-genetische veranderingen van processen die wel nauw betrokken zijn met het DNA. In deze studie ging het om DNA-methylatie.

Een interventie met een mix van zestien voedingsstoffen heeft geen invloed op tauproteïne en gliaal fibrillairzuurproteïne (GFAP). Dat bleek uit de Franse Nolan-studie, die een jaar duurde en waar 289 senioren aan deelnamen die allen gewoon thuis woonden.

Trefwoorden

Mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) die meer voedsel consumeren dat rijk is aan alfalinoleenzuur ervaren mogelijk een langzamere progressie van hun ziekte en leven iets langer. Dit blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in Neurology.

Trefwoorden

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een stof gevonden die op de hersen-darm-as ligt: indool-3-propionzuur, een metaboliet van tryptofaan. Bij senioren zagen ze dat suppletie van probiotica invloed had op die metaboliet. De metaboliet bleek de productie van een ontstekingsfactor te verlagen en die van een hersengroeistof te verhogen.

Bij gezonde oudere mannen die een multi-vitamine-mineraalsupplement (multi) nemen, verbetert de nutritionele status voor sommige voedingsstoffen en blijft het zuurstofverbruik door bloedcellen behouden. In de placebogroep ging de voedingsstatus en zuurstofverbruik erop achteruit. Dat hebben onderzoekers van het Linus Pauling Institute vastgesteld bij 35 gezonde 67-plussers in een placebogecontroleerde studie die een half jaar duurde.

Een elektronische neus (eNose) die uitgeademde lucht kan analyseren, biedt mogelijkheden voor vroegtijdige detectie van longkanker bij COPD-patiënten. Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Chest.

Trefwoorden