januari 2024

Wetenschappers van het Rogel Cancer Center aan de Universiteit van Michigan hebben ontdekt dat vitamine D een eenvoudige optie is om perifere neuropathie als gevolg van chemotherapie te voorkomen of verminderen.

Een grootschalige studie illustreert de moeilijkheden om de impact van gezonde voedingsgewoonte zwart op wit te bewijzen. In eerste instantie had een interventie met mediterrane voeding geen invloed op terugkeer van borstkanker, maar verdere analyse gaf een ander beeld.

Wie zich achttien maanden lang toelegt op mediterrane voeding, zal 's ochtends opstaan met minder cortisol in het speeksel. Die daling in cortisol uit zich bovendien op een manier die gunstig is voor het metabolisme. Dat blijkt uit een analyse van de Israëlische DIRECT-PLUS-studie.

Op basis van een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Medicine, concluderen Indiase en Amerikaanse onderzoekers dat een gestandaardiseerd ashwagandha-extract stress en angst doelmatig kan verbeteren.

Het dagelijks toevoegen van een kop gekookte witte bonen aan je voeding gedurende acht weken kan de samenstelling en functie van de darmmicrobiota positief veranderen. Het ondersteunt gunstige bacteriën die geassocieerd zijn met verminderde ontsteking en een lager risico op kanker, zo blijkt uit een recente studie.

Orale toediening van Bacillus subtilis elimineert meer dan 95% van de totale Staphylococcus aureus-soort die het menselijk lichaam koloniseert zonder daarbij de bestaande microbiota te veranderen. Dit blijkt uit een recente klinische studie, waarvan de publicatie onlangs in The Lancet verscheen.

Een publicatie in het Journal of Herbal Medicine wijst op gunstige effecten van zoethoutwortel, honing en vitamine E op de mondgezondheid. De stoffen, met onder andere een antioxidante werking, verminderden plaquevorming en tandvleesontsteking.

Toediening van magnesium kan het optreden van hartritmestoornis voorkomen na een cardiovasculaire ingreep, maar voor andere, niet-cardiovasculaire ingrepen is het nut daarvan onbewezen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in PlosOne, die de respectieve studies verzamelden ter uitvoering van een meta-analyse. Het ging dan over postoperatieve boezemfibrilleren, een vorm van hartritmestoornis die erg vaak optreedt na een periode van intensive care.

De combinatie van nattokinase en extract van rodegistrijst verlaagt het cholesterolniveau bij gezonde mannen en vrouwen met dyslipidemie. Met name de niveaus voor totaal cholesterol, LDL-cholesterol en niet-HDL-cholesterol gingen significant omlaag. Op het triglycerideniveau had het supplement geen invloed.

In een Australische studie konden onderzoekers geen invloed van carnosine ontwaren bij 49 patiënten met type 2-diabetes of prediabetes. In evaluatie genomen werden: endotheeldisfunctie, soepelheid van de arteriën, lipideparameters, bloeddruk, hartritme, lever- en nierfunctie. Alle deelnemers hadden aan aanvang van de studie de glucosespiegel behoorlijk onder controle en hadden geen grote afwijkingen met betrekking tot bloeddruk of endotheelfunctie.

Magnesium kan de klachten van migraine sterk verminderen bij zwangere vrouwen. Welke meerwaarde riboflavine heeft, is minder duidelijk. Volgens de studie uit Los Angeles waren de verschillen bij aanvang van de studie te groot tussen de groep die alleen magnesium nam, en de groep die magnesium en riboflavine nam.

Wereldwijd bedraagt de kloof in levensverwachting tussen man en vrouw 5,2 jaren. In de VS is die kloof echter dieper geworden: van 4,8 jaren in 2010 naar 5,9 jaren tien jaar later. De laagste levensverwachting vind je bij de zwarte man. Commentatoren hebben het over een te grote maatschappelijke druk die op de man gelegd wordt en die hem tot wanhoop drijft.

Een supplement met citroenmelisse-extract helpt de symptomen van depressie, angst en slapeloosheid te verminderen. Dat blijkt uit een drie weken durende Pakistaanse studie met 100 deelnemers. Geen enkele deelnemer had last van bijwerkingen zoals die bij conventionele medicatie vaak wel optreden.

Nederlandse onderzoekers van Wageningen University & Research en ziekenhuis Gelderse Vallei hebben mogelijk een interactie opgespoord tussen foliumzuur en het oncolyticum capecitabine. Capecitabine, een oraal chemotherapeutisch middel, staat bekend om zijn antitumoractiviteit door remming van thymidylaat-synthase, een enzym betrokken bij het foliumzuurmetabolisme. De combinatie leidt mogelijk tot een verhoogde toxiciteit en ontstaan van bijwerkingen. De interactie trad niet op tussen natuurlijk folaat en capecitabine.

Bij iemand die cranberry drinkt, kunnen dertien mogelijke cranberrystoffen in het bloed en 67 mogelijke cranberrystoffen in de urine verschijnen. Welke stoffen precies opduiken, hangt af van iemands metabotype. Italiaanse onderzoekers hebben in een studie drie cranberry-metabotypen onderscheiden.

Nanoplastics die aanwezig zijn in onze omgeving en voedselketen baren aanzienlijke zorgen voor dieren- en humane gezondheid. Een studie gepubliceerd in PLOS One wijst op de schadelijkheid van nanodeeltjes van polystyreen voor neuronale cellen.

Studies suggereren dat het bewustzijn van ondervoeding laag is bij ouderen. Nederlandse onderzoekers zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een vragenlijst, de Malnutrition Awareness Scale (MAS), om het bewustzijn van ondervoeding kwantitatief te beoordelen bij zelfstandig wonende ouderen van 60 jaar en ouder. Het onderzoek had tot doel een betrouwbaar instrument te creëren om ouderen met een risico op ondervoeding tijdig te identificeren, zodat passende zorg geleverd kan worden.

Een kleine hoeveelheid moerbeiblad verlaagt duidelijk de glykemische index van wit brood. Anderhalve gram extract doet de glykemische index van 100 gram wit brood dalen van 77 naar 43. Dat brood stilde de honger 50% sterker dan gewoon wit brood.

Vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en obesitas kunnen hun glucose-metabolisme verbeteren door dagelijks spinazie-extract te nemen. Dat blijkt uit een twaalf weken durende Iraanse studie met 48 deelnemers. Het extract in kwestie is rijk aan thylakoïde, de fractie die het groene bladpigment chlorofyl bevat. Ook de effecten in de darmen én de hersenen vielen op.

Een hoge dosis biotine vertraagt mogelijk het ziekteverloop bij patiënten met een zeldzame myelineaandoening. De primaire doelstelling van de niet-gecontroleerde studie werd niet gehaald, maar de Franse onderzoekers zagen wel beterschap in andere parameters.

Trefwoorden

Een studie gepubliceerd in Frontiers in Nutrition wijst op complexe interacties tussen chronotype, slaapkwaliteit, lichamelijke activiteit en voedingsinname. Mensen met een avondchronotype vertoonden een verhoogde neiging tot slechte slaapkwaliteit. Het chronotype blijkt tevens invloed te hebben op het niveau van lichamelijke activiteit en voedingsinname.

In een Canadese studie had de combinatie van vitamine C, vitamine D3, vitamine K2 en zinkacetaat geen effect op symptomen bij COVID-19-patiënten die gewoon thuis konden blijven. De studie werd voortijdig afgebroken.

Mexicaanse onderzoekers hebben het effect van vitamine C, vitamine E, N-acetylcysteïne of melatonine bestudeerd bij patiënten die in een septische shock zitten. De antioxidanten verlaagden ontstekingsmarkers, markers voor oxidatieve stress en de score voor orgaanfalen. De resultaten prikkelen onderzoekers om in de toekomst combinaties van deze antioxidanten te testen.

Extracten van amlafruit, walnootblad, olijfvrucht en rodegistrijst verbeteren het cholesterolprofiel in het bloed bij proefpersonen met hypercholesterolemie. Dat hebben Belgische wetenschappers aangetoond in een gecontroleerde studie met 221 deelnemers. Het effect werd klinisch relevant bevonden en het veiligheidsprofiel was goed.

Een onderzoek naar de gezondheid van aanstaande moeders in hoogontwikkelde landen heeft aangetoond dat 90% van hen een tekort had aan essentiële vitaminen. De publicatie verscheen onlangs in PLOS Medicine.