september 2019

Wie gezond leeft, heeft 75% minder kans op diabetes type 2 dan wie ongezond leeft. Dat concluderen Chinese onderzoekers nadat ze grootschalige studies hadden verzameld die een combinatie van minstens drie leefstijlfactoren behandelden. Deze leefstijlfactoren zijn roken, alcohol, beweging (en zitten), voeding, overgewicht en slaap.

Trefwoorden

Experimenten met honden tonen onderzoekers de weg naar een nutritionele behandeling van darmontstekingen, in het bijzonder voor kinderen met de ziekte van Crohn. Honden met chronische enteropathie die dankzij voedingstherapie herstellen, hebben meer clostridiumbacteriën die secundaire galzuren produceren. Het zijn deze galzuren die de ziekteactiviteit onderdrukken.

Trefwoorden

In een Braziliaanse studie kregen kinderen met astma curcuma naast hun reguliere medicatie. Kinderen die curcuma gebruikten, hadden meer grip op hun ziekte, gebruikten minder vaak medicatie en werden ’s nachts minder vaak wakker dan de kinderen die placebo namen.

Trefwoorden

Supplementen met immuunstimulerende stoffen zijn in staat de symptomen van oorontsteking bij kinderen te verminderen. Dat blijkt uit een Italiaanse klinische studie die bijna 200 kinderen van 1 tot 8 jaar telde, en die de combinatie van vlierbes, zink, lactobacillus, arabinogalactaan, vitamine D, vitamine E en vitamine C op de proef stelde. De behandeling verminderde de virale agressiviteit, verbeterde de immuunrespons en bespoedigde het herstel.

Een recente meta-analyse laat opnieuw zien dat ook aan preventie tegen longkanker kan worden gedaan door je gezond te voeden. Zoals bij veel ziektes lijken ook hier groente en fruit de belangrijkste voedingsmiddelen. Uitgezocht is hoe de consumptie daarvan uitpakt voor rokers, in vergelijking met ex-rokers en nooit-rokers. Bovendien is onderscheid gemaakt tussen de verschillen in effect van groente en fruit.

Bruin vet haalt, naast vetten en glucose, ook 'vertakte aminozuren' (branched chain amino acids, BCAA's) uit de bloedsomloop, wat bescherming tegen diabetes zou bieden. Onderzoekers uit San Francisco en Tokio hebben dit weten te achterhalen op basis van dierexperimenten en tests bij vrijwilligers. Daarmee openen ze een nieuw onderzoeksgebied: blootstelling aan frisse temperaturen als behandeling van diabetes.

Trefwoorden

Volgens sommige onderzoeken is atopisch eczeem gerelateerd aan een onvolwaardige vitamine D-status. Een recente meta-analyse bevestigt dat en sluit aan bij de resultaten van twee eerdere uit 2016. De correlatie tussen vitamine D en deze chronische ontsteking van de huid is er. En suppletie kan helpen, vooral bij kinderen.

Trefwoorden

De seleniumstatus blijkt een goede voorspeller te zijn van het risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Duitse en Zweedse wetenschappers vergeleken personen met verschillende concentraties selenium en ontdekten een sterk verband tussen een tekort aan het sporenelement en een verhoogd risico. Maar tegelijkertijd moet worden gewaakt voor een teveel aan selenium.

Trefwoorden

Kinderen hebben meer kans om coeliakie te ontwikkelen wanneer ze meer gluten te eten kregen. Dat toont een bevolkingsstudie waarbij gegevens van 6600 kinderen van hun geboorte tot hun vijfde levensjaar bijgehouden werd. Daarmee is het oorzakelijke verband tussen gluten en coeliakie nog niet bewezen, maar het is nu wel erg waarschijnlijk geworden.

Trefwoorden

Een voedingspatroon gericht op minder vetten kan sterfte na borstkankerdiagnose, insulineafhankelijke diabetes en 'primaire hartziekte' voorkomen bij vrouwen die 20 jaar geleden dat voedingspatroon begonnen te volgen. Dat heeft een team wetenschappers van het Fred Hutchinson Cancer Centrum (Seattle) kunnen afleiden uit gegevens van de ambitieuze WHI-DM-studie. De opzet van die studie was om deelnemers vetarm te laten eten. De deelnemers uit de interventie haalden bijna een kwart van hun energie uit vetten, bij de controlegroep was dat iets meer dan een derde van alle calorieën.

Volg een week een ketogeen dieet en je bloedvaten gaan erop achteruit. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld bij negen jonge gezonde mannen in een verkennende studie. De proefpersonen volgden een vetrijk (70%) en koolhydraatarm (10%) voedingspatroon, en op de achtste dag namen ze een testdosis glucose in. De bloedvaten reageerden op deze testdosis alsof ze van personen kwamen met een lamentabele cardiovasculaire gezondheid.

Volgens onderzoekers van de University at Buffalo vermindert een aangepast dieet vermoeidheid bij MS-patiënten. Ze lieten 18 patiënten het Wahls protocol-dieet volgen gedurende een jaar. De vermindering in vermoeidheid die de patiënten ervoeren, schrijven de onderzoekers toe aan een toename in HDL-cholesterol en het eten van groenten.

Hepatische encefalopathie (HE), een aantasting van de hersenfunctie door het disfunctioneren van de lever, kan mogelijk behandeld worden met een gecombineerde inzet van BCAA’s en synbiotica. Dat blijkt uit een kleine RCT van Australische wetenschappers. De ziekte, soms kortweg aangeduid als ‘verwardheid’, kan leiden tot een groot aantal milde én ernstige klachten maar is potentieel omkeerbaar.

Het consumeren van noten in het eerste trimester van de zwangerschap is gunstig voor de neurale ontwikkeling van het kind. In een recente cohortstudie is gekeken naar de invloed hiervan op cognitieve functies, concentratievermogen en het langetermijngeheugen. De gunstige effecten werden vastgesteld bij kinderen van moeders die per week gemiddeld drie keer een portie noten tot 30 gram consumeerden.

NAFLD is een afkorting van non-alcoholic fatty liver disease ofwel niet-alcoholische leververvetting. Het is vaak een gevolg van een ongezonde leefstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding. Toch krijgen slanke mensen deze ziekte ook. In recent onderzoek ontrafelden onderzoekers hoe de ziekte zich ontwikkelt bij slanke mensen.  

Britse onderzoekers hebben bij muizen vastgesteld dat CT-scans een genetische impact hebben op slokdarmcellen. CT-straling verhoogt het aantal cellen met een p53-mutatie en dat kan het risico op kankercelvorming vergroten. Het antioxidant N-acetylcysteïne kan cellen beschermen tegen straling.

Volgens een grootschalige studie, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA, kun je door regelmatig te bewegen, gezond te eten, niet te roken en matig alcohol te drinken de kans op dementie verlagen, ongeacht genetische aanleg. Dit is de eerste studie die analyseert of je met een gezonde levensstijl een genetisch risico op dementie kunt verlagen. 

Trefwoorden

De kans op plaveiselcelcarcinoom, verantwoordelijk voor ongeveer 15% van alle gevallen van huidkanker, is kleiner bij voldoende vitamine A. Dat laten de gegevens zien van een deelonderzoek van de bekende Nurses' Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Een hogere inname van vitamine A als geheel en van sommige carotenoïden gaat samen met een verlaagd risico.

Trefwoorden

Aan de controverse rond fluoridering van het drinkwater hebben Canadese onderzoekers een nieuw hoofdstuk toegevoegd, althans als het gaat om zwangere vrouwen. Blootgesteld aan een te hoge dosis lopen hun kinderen risico op een achterblijvend IQ. De conclusies sluiten aan bij die van een eerder, kleiner onderzoek in Mexico City (2017) dat hun neurocognitieve ontwikkeling kan worden geschaad. Maar deze veronderstelde neurotoxiciteit blijft omstreden.

Deskundigen van de International Atherosclerosis Society en de International Chair on Cardiometabolic Risk Working Group on Visceral Obesity hebben een gezamenlijke position paper (stellingname) opgesteld. Het betreft een overzicht van de onderbouwing voor viscerale adipositas en ectopisch vet als opkomende risicofactoren voor diabetes type 2, atherosclerose en hart- en vaatziekten. Hierbij richten ze zich op praktische aanbevelingen voor gezondheidsprofessionals, onderzoek en de klinische praktijk.