november 2015

Iraanse artsen boekten bescheiden resultaten door patiënten met colitis ulcerosa te behandelen met extract van de schil van granaatappel. Na vier weken was er een betere klinische uitkomst dankzij het extract. Er was ook een verbetering merkbaar van fecale incontinentie, medicatie tegen diarree, rectumbloeding en algemeen welzijn.

Trefwoorden

Liefst 47 % van de zeevangst die in de VS verdeeld wordt, gaat verloren, in de eerste plaats door de consument zelf. Een schokkende vaststelling, nu dat steeds meer dramatische cijfers vrijkomen rond overbevissing. Het leven in de oceanen staat niet alleen door overbevissing onder zware druk, ook klimaatverandering, vervuiling en vernieling van ecosystemen ondermijnen de leefbaarheid van de zee.

Trefwoorden

Een Duitse bevolkingsstudie vond verrassend genoeg dat het transvetgehalte in bloedcellen geen verband hield met ziekte of sterfte. Voor hartsterfte vonden de onderzoekers op het eerste gezicht zelfs een beschermende rol. Resultaten die in scherp contrast staan met bevindingen uit de VS.

Artsen uit Mexico konden ondervinden dat gezonde voeding nuttig is voor patiënten met hartfalen. Op het Mexicaanse congres voor cardiologie (21 - 25 november) presenteerden ze de resultaten van een studie met 80 hartpatiënten, die anders moesten eten en meer moesten bewegen. Meer bepaald moesten ze minder koolhydraten en meer vetten (40 - 50 % KH, 30 - 40 % proteïne, 20 % vet) eten. Na vier maanden daalde de bloeddruk en het totaal aan lichaamsvocht.

Kokosvet zou de aanwezigheid van candida in de darm met 90 % verminderen. Dat hebben microbiologen van de universiteit van Tuft (VS) bekendgemaakt. Die hadden drie types olie uitgetest bij muizen: sojaolie, rundvet en koskosvet. De muizen moesten wel grote hoeveelheden vet binnenspelen: 12 tot 30 % kokosvet in gewicht (of 41 tot 57 % in calorieën). De microbiologen maken zich toch sterk dat 3,5 eetlepels kokosvet (22 % calorieën) ook tot een daling van candida in de darmen kan leiden.

Trefwoorden

Acht weken behandeling met een formule waarin nigella-olie en honing verwerkt is, kan maagklachten verlichten. Een Iraanse gecontroleerde studie vond dat de symptoomscore bijna halveerde en dat de levenskwaliteit erop vooruitging dankzij de formule. Ook het aantal infecties met helicobacter pylori daalde.

Trefwoorden

Wetenschappers beginnen de enorme impact van de darmflora op het lichaam steeds beter te begrijpen. Met alle eigenaardige vaststellingen die erbij horen. Zo stelden Zwitserse wetenschappers vast dat muizen zonder darmflora geen last hebben van obesitas, al krijgen ze vetrijke voeder. De muizen waren al vanaf de geboorte steriel of hadden later een doorgedreven antibioticumkuur gekregen.

Koffie zou levensverlengend werken. Uit gegevens van drie grootschalige bevolkingsstudies - een bestand met totaal 200.000 deelnemers - konden onderzoekers afleiden dat 3 tot 5 kopjes per dag optimaal is. Meer dan vijf kopjes koffie per dag verlaagt noch verhoogt de kans op sterfte, wanneer de vergelijking gedaan wordt met koffie-onthouders.

Trefwoorden

De VS staan voor een raadsel. Het sterftecijfer is bij blanke vijftigers (45 - 55 j) gestegen tussen 1999 en 2013. Die trend wordt niet waargenomen in andere westerse landen en ook niet bij Amerikaanse zwarten of hispanics. In het totaal zou het om bijna een half miljoen extra overlijdens gaan, moesten de VS dezelfde trend als Europese landen aangehouden hebben. Ook opvallend: de trend is in elke Amerikaanse staat zichtbaar.

Suppletie met MSM zou houdveroudering tegengaan. Volgens een Canadese studie met 20 vrouwen traden na 16 weken verbeteringen op door drie gram MSM per dag te nemen. De verbeteringen werden aangetoond op basis van drie meetmethoden: expertanalyse, fotospectrometrie en subjectieve inschatting van de deelnemer zelf. De onderzoekers keken naar aantal, lengte en diepte van rimpels in het gezicht.

Trefwoorden

In Groot-Brittannië is wat ophef ontstaan nadat een hospitaal in Epping besloten had om een reikitherapeute in te huren. 'Zijn ze daar nu helemaal gek geworden?' werd er door een aantal ontstelde waarnemers getwitterd. Voor Jo Marchant, freelance-wetenschapsjournaliste, vormde dit wel een aanleiding om een opiniestuk in Nature te mogen schrijven.

Olijfolie verlaagt het ontstekingsniveau bij hiv-patiënten. In een studie uit Kroatië kregen 39 hiv-patiënten dagelijks 50 ml van twee mogelijke types olijfolie: extra vierge of geraffineerd. De extra vierge olijfolie zorgde voor een daling van de ontstekings&hy;marker hsCRP (C-reactief proteïne), die het duidelijkst was bij patiënten die opinavir/ritonavir namen.

Slovaakse kinderen van drie tot zes jaar zijn beter beschermd tegen infecties aan de luchtwegen wanneer ze probiotica en vitamine C nemen. Suppletie verlaagt het risico op infectie, het aantal dagen met symptomen, het aantal dagen afwezig op school en het gebruik van medicatie. Voor een aantal immunologische bloedparameters konden de onderzoekers geen grote verschillen met de placebogroep meten.

Pompoenpitolie kan haargroei stimuleren bij mannen met mild haarverlies. Een studie uit Korea liet dat zien aan de hand van meerdere parameters. Mannen die de pompoenpitolie namen, waren na behandeling meer tevreden over hun haarvolume dan mannen die placebo namen. Uit ruwe schattingen van foto's en fotografische haartelling bleek dat het supplement inderdaad geholpen had. Haartelling was met name met 40 % toegenomen.

Trefwoorden

Patiënten die getrouwd zijn, herstellen beter na een chirurgische ingreep. Een onderzoek dat in de VS gedaan werd, kwam tot deze bevinding door gegevens van 1500 geopereerde hartpatiënten te analyseren. Pas geopereerde patiënten die er thuis alleen voor staan, hebben een 40 % grotere kans op overlijden of op een nieuwe handicap.

Trefwoorden