mei 2013

Van groene thee wordt dikwijls verondersteld dat het de verbranding van vetten bevordert, en op die manier gewichtstoename tegengaat. Een aantal experimenten wijzen inderdaad in die richting, maar Zuid-Koreaanse onderzoekers denken dat hier een belangrijker werkingsmechanisme achter schuilt.

Bij onderzoek met muizen met een genetische predispositie voor prostaatkanker kwam aan het licht dat de combinatie van tomaat en soja de ontwikkeling van prostaatkanker sterk onderdrukt. Deze muizen krijgen gegarandeerd prostaatkanker met een normaal dieet.

Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een ernstige, niet te behandelen spierziekte waarbij de spieren progressief verlamd geraken. Een trial van The Italian ALS Study Group boekte gunstige resultaten met carnitine bij 42 ALS-patiënten (3 g/d).

Trefwoorden

Olie van zaden van zwarte komijn is in staat om de bloeddruk te verlagen, dat blijkt uit een studie met 70 deelnemers. De systolische bloeddruk daalde gemiddeld met 8 %, de diastolische met 12 %.

Een voedingssupplement met vetzuren kan het aantal opflakkeringen van multple sclerose (ms) drastisch verminderen. De Neurology Clinic van Cyprus startte een studie op waarbij ms-patiënten gedurende 30 maanden een supplement kregen met onder meer 1,6 g EPA, 4,6 g DHA, 2 g GLA, vitamine A en vitamine E (760 mg gamma-tocoferol).

Een dubbelblind uitgevoerde studie bewijst dat mariadistel ijzeropstapeling kan verminderen bij patiënten met β-thalassemie major. Een groep van vijftig patiënten kreeg silymarine, een polyfenol uit mariadistel (Silybum marianum); een tweede groep kreeg een placebo.

Trimethylamine-N-oxide (TMAO) kan wel eens een nieuwe speler worden in het cardiovasculaire veld. TMAO wordt door de darmmicrobiota aangemaakt uit o.a. (fosfatidyl)choline en carnitine, en wordt snel in het bloed opgenomen. TMAO is een op zichzelf staande, cardiovasculaire risicofactor, dat bleek uit een bevolkingsstudie bestaande uit 4.000 personen.

Een voedingssupplement met cafeïne, carnitine, extract van groene thee en yerba mate verhoogt de rustenergie bij 12 vrijwilligers. Aan het gebruik van dit supplement waren geen bijwerkingen verbonden, zoals verhoging van bloeddruk, hartritme, angst en stemmingswisselingen.

Indiase artsen onderzochten de meerwaarde van een fenegrieksupplement bij de standaardbehandeling van de ziekte van Parkinson. Met een extract van 300 mg (tweemaal per dag) gedurende 6 maanden konden ze de progressie van parkinsonsymptomen minimaliseren (toename UPDRS-score van 0,098 % versus toename van 13 % in de placebogroep).

Trefwoorden

Omdat we voor vitamine D van de zon afhankelijk zijn, moeten we vooral beroep doen op supplementen met vitamine D, tenminste wanneer we te weinig in de zon rondlopen. Voeding levert maar weinig vitamine D op, zo wordt altijd beweerd. Paddenstoelen zijn een van de weinige voedingsbronnen met vitamine D, met name vitamine D2, waarvan beargumenteerd wordt dat die minder actief is dan vitamine D3.

Trefwoorden

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) lijkt op alcoholische leveraandoeningen, maar het treedt op in afwezigheid van alcoholconsumptie. In de VS is het zeer frequent, 30 % van de Amerikaanse bevolking heeft in enige mate NAFLD! Dat heeft alles te maken met de epidemie van obesitas en diabetes type 2 die er aan de gang is.