oktober 2016

We vermoeden al vijftig jaar dat het eten van haver de cholesterol kan verlagen. Pas recent werd het vermoeden dat haver de LDL-cholesterol verlaagt, gestaafd in een meta-analyse uit Canada. De meta-analyse onder leiding van dr. Vladimir Vuskan (St. Michaels, Canada) beperkte zich niet tot LDL: haver oefent ook een effect uit op non-HDL-cholesterol en apoB, en dat is van meer betekenis voor het hart.

Vitamine K2 zorgt voor een lagere kans op perifere atherosclerose volgens een publicatie in het tijdschrift Atherosclerosis. Nederlandse onderzoekers, werkzaam bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde (UMC Utrecht), het RIVM en het VUMC (Amsterdam), bekeken de invloed van vitamine K op het krijgen van atherosclerose in de beenslagaders ofwel perifeer vaatlijden. Dit wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd, waarbij mensen pijn ervaren bij het lopen door verkalking en vernauwing van de slagaders in de benen.

Promotie van alkalische voeding en basisch water voor de preventie en behandeling van kanker is niet gerechtvaardigd, omdat er bijna geen studies zijn die deze theorie dan wel bewijzen of weerleggen. Dat blijkt uit een Canadese studie van de universiteiten van Calgary en Alberta in een publicatie in BMJ Open. Alkalische supplementen en voeding blijken alleen de pH van de urine te verhogen en niet de systemische pH. Verantwoordelijk hiervoor zijn de nieren, die zeer effectief zijn in het uitscheiden van zuren en basen om de systemische pH in balans te houden.

Trefwoorden

Gemberpoeder, mirte fruitsiroop en granaatappelpoeder zijn effectieve natuurlijke therapieën die ingezet kunnen worden bij zwaar menstrueel bloedverlies zonder gynaecologische oorzaak. Dat blijkt uit een review van drie gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCT’s) van onderzoekers van de universiteiten van medische wetenschappen in Mashhad en Tehran in Iran. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research.

Folaat kan onafhankelijk van zijn rol als vitamine stamcelproliferatie stimuleren, volgens een gezamenlijke studie van de Universiteit van Georgia en Tufts University (Boston), die daarvoor een nieuw systeem van weefselkweek met modelorganisme (Caenorhabditis elegans) gebruikten. Het is de eerste studie die deze nieuwe functie van folaat aantoont en FOLR-1 als specifieke folaatreceptor identificeert voor de stimulatie van stamcelgroei.

Trefwoorden

Gingivitis ofwel ontstoken tandvlees en tandplak kan effectief behandeld worden met triphala mondspoelingen volgens onderzoekers van het Government Dental College and Research Institute Bangalore uit India in een publicatie in het Journal of Periodontology. Triphala (TRP) is een ayurvedische vrucht van de terminalia-soorten (o.a. Emblica officinalis) waaraan ontgiftende en anti-aging eigenschappen worden toegeschreven. Triphala betekent ′de drie zoete vruchten′, is rijk aan vitamine C en weerstandsverhogend.

Quercetine kan mogelijk hart- en vaatziekten helpen voorkomen door zijn bloeddrukverlagende en vaatverwijdende eigenschappen. Duitse onderzoekers van de Universiteit van Bonn onderzochten de effecten van flavonoïde quercetine op de bloeddruk bij 68 patiënten (34 man, 34 vrouw, 25-65 jr) met overgewicht (tailleomvang man ≥94 cm; vrouw ≥80 cm), pre-hypertensie (≥80–89; 120–139 mmHg) en stadium I hypertensie (≥90–99; ≥140–159 mmHg). Rijk aan quercetine zijn kappertjes, lavas, uien (vooral buitenste ringen), ongeschilde appels, bessen, boerenkool en thee (Camellia sinensis).

Het is nooit te laat om je leefstijl te veranderen in de strijd tegen overgewicht. De leefstijl van een partner op latere leeftijd blijkt bepalender te zijn voor het ontstaan van overgewicht dan de leefstijl tijdens de opvoeding. Een partner heeft grote invloed op jouw leefstijl en is bepalend hoe actief je beweegt en hoe gezond je eet en leeft, volgens Engelse onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in een publicatie in PLoS Genetics.

Een supplement met omega-3 en 6-vetzuren kan de leesvaardigheid van schoolkinderen verbeteren, volgens een studie van de Sahlgrenska Academie aan de Universiteit van Göteborg (Zweden). Vooral kinderen met milde aandachtsproblemen kunnen baat hebben bij deze vetzuren. De onderzoekers zoeken de verklaring in het feit dat de celmembranen in de hersenen grotendeels bestaan uit meervoudig onverzadigde vetten. Eerdere studies hebben aangetoond dat vetzuren belangrijk zijn voor signaaloverdracht tussen zenuwcellen en de regulering van signaleringssystemen in de hersenen.

Om wereldwijd iedereen van genoeg drinkwater te voorzien is de mogelijkheid van ontzilting van zeewater een zegen, maar er moet ook rekening gehouden worden met de onbedoelde gevolgen. Ontzilting verwijdert mineralen uit het water zoals het essentiële micronutriënt jodium waardoor de jodiuminname daalt volgens onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem in Israël.

Trefwoorden

Het drinken van alle soorten koffie (met en zonder caffeïne, oploskoffie en espresso) helpt bij het verlagen van het risico op darmkanker. Bij het consumeren van één tot twee koppen koffie per dag zou de kans met 26 % afnemen, volgens een Amerikaanse studie van het Dana-Farber Cancer Institute gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Voordat koffieconsumptie als preventieve maatregel voor darmkanker beschouwd kan worden, is echter extra onderzoek nodig.

Diabetespatiënten die probiotica nemen, kunnen hun HbA1c- en insulineniveau doen dalen. Dat is bevestigd in een studie uit Maleisië, al zijn de resultaten eerder bescheiden. De probiotica hadden geen beduidende impact op andere gezondheidsparameters, zoals glucosespiegel, insulineresistentie, gewicht, hsCRP, bloeddruk of cholesterolwaarden. Dit in tegenstelling tot andere studies rond probiotica.

De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van het microbioom drastisch veranderen, volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht UMC in een publicatie in het vakblad Gut. Deze resultaten kunnen verklaren waarom mensen die deze maagzuurremmers slikken vaker darminfecties door bacteriën zoals Salmonella of Clostridium difficile hebben.

Canadese onderzoekers hebben gevonden dat suppletie van micronutriënten stress en angst kan indijken bij mannen en vrouwen getroffen door zware overstromingen. De overstromingen in kwestie vonden plaats in Zuid-Alberta, na hevige regenval op het moment dat de dooi in de bergen intrad. Getroffenen kregen na de ramp een supplement met vitamine D (controle), een B-complex of een multi. Twee psychologische tests vonden een daling van stress en angst, wat overeenkwam met de subjectieve ervaring van de studiedeelnemers.

L-carnitine gaat vermoeidheid tegen bij patiënten met hypothyroïdie die behandeld worden met schildklierhormoon. Van de patiënten die carnitine hadden ingenomen, ondervond 75 % verbetering in de fatigue severity scale, 54 % in de physical fatigue score en 50 % in de mental fatigue score. In de placebogroep bedroegen die percentages respectievelijk 20 %, 24 % en 24 %. Patiënten die jonger dan 50 waren of die een schildklieroperatie hadden ondergaan, hadden het meest baat bij carnitine.

Langdurig gebruik van antibiotica, waardoor darmbacteriën doodgaan, heeft mogelijk gevolgen voor de hersenfunctie. Het kan de groei remmen van nieuwe hersencellen (neurogenese) in de hippocampus, het deel van de hersenen geassocieerd met geheugen. Dat blijkt uit een muizenstudie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports. Probiotica en lichaamsbeweging als therapie kunnen de hersenplasticiteit en cognitieve functie weer terug in evenwicht brengen.