december 2017

Een Iraanse meta-analyse heeft een tussenstand berekend voor alle klinische studies rond chlorella en hart- en vaatziekten. Chlorella verlaagt totaal cholesterol, LDL-cholesterol, bloeddruk (systole en diastole), en nuchtere bloedglucose. De impact op triglyceriden, HDL-cholesterol en body mass index lijkt dan weer nil. De meta-analyse omvatte 19 studies met bijna 800 deelnemers.

Suikergezoete drankjes verhogen de kans op metabool syndroom, een aandoening die op zijn beurt het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 verhoogt. Het wordt gekenmerkt door een grote tailleomvang, hoge triglycerideniveaus, lage niveaus van HDL-cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een review met 36 studies van de afgelopen tien jaar van de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika), gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the Endocrine Society.

Britse wetenschappers hebben de resultaten van de DiRECT-studie bekendgemaakt waarin diabetespatiënten met succes behandeld werden met een caloriearm dieet. De resultaten zijn een bevestiging van eerdere trials: patiënten met type 2-diabetes kunnen 'genezen' door aanpassing van hun voeding. In DiRECT slaagde 45 % van de deelnemers die een intensief caloriearm dieet voorgeschreven kregen, erin om na drie tot vijf maanden hun medicatie stop te zetten. De resultaten verschenen in The Lancet.

Kinderen aanmoedigen om tijdens de lunch op school gewoon water te drinken in plaats van met suiker gezoete drankjes, kan het ontwikkelen van overgewicht voorkomen en op de lange termijn kosten besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois onder 1200 basis- en middelbare scholen in New York City tussen 2009 en 2013. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Obesity.

Het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit, en het matigen van suiker en koolhydraten heeft positieve effecten op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten, die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dat blijkt uit voedingsonderzoek van onderzoekers van het Louis Bolk Instituut bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten, waaronder voornamelijk vrouwen met een gemiddelde leeftijd 48 (MS) en 57 (reuma) jaar. Het onderzoek evalueerde de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft bij reuma- en MS-patiënten.

Gefermenteerde knoflook ondersteunt de lever bij volwassen mannen en vrouwen met milde leverschade. Koreaanse onderzoekers hadden voor een studie 80 vrijwilligers gevonden die een verhoogd GGT-niveau hadden, maar zonder ernstige leveraandoening. Een specifiek knoflooksupplement, bekend als aged garlic extract, verlaagde bij hen het GGT-niveau van 90 naar 80 (eenheden per liter), terwijl het niveau in de placebogroep toenam. Ook het ALT- en ASP-niveau daalde, maar enkel voor ALT was die daling significant. De onderzoekers vonden ook een lichte verbetering van vermoeidheid.

Hyperthermie vermindert depressieve symptomen en verbetert de slaapkwaliteit bij depressieve patiënten. Dat hebben Duitse onderzoekers van de Universiteit van Freiburg aangetoond in een gerandomiseerde placebogecontroleerde pilotstudie. Een derde van de depressieve patiënten reageert niet op een conventionele behandeling met antidepressiva. Ook is er behoefte aan effectieve behandelingen met minder bijwerkingen. Bij hyperthermie wordt de lichaamstemperatuur van een patiënt verhoogd. Dat zorgt voor activatie van delen van de nuclei raphes (serotonerge hersenstamkernen), betrokken bij de stemmingsregulatie en geassocieerd met positieve emoties.

Trefwoorden

Cinnamaldehyde, een essentiële olie die de smaak van kaneel bepaalt, verbetert de metabolische gezondheid door direct in te werken op vetcellen (adipocyten), die worden aangespoord om energie te verbranden door middel van thermogenese. Dat blijkt uit een onderzoek van het Life Sciences Instituut van de Universiteit van Michigan naar de onderliggende mechanismen van het effect van kaneel op het lipidemetabolisme. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism.

Trefwoorden

Uit een Canadese studie van de Universiteit van Calgary is gebleken dat een fecale transplantatie (in de volksmond ook wel poeptransplantatie genoemd) voor de behandeling van Clostridium difficile in de darmen voor 96 % effectief is, ongeacht of dit gebeurt door colonoscopie via de anus of door een capsule via de mond. Orale inname via capsules biedt echter grote voordelen: capsules zijn niet-invasief, minder duur en kunnen zonder verdoving worden toegediend in een spreekkamer. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Mensen die een zogenaamd ‘blended’ levensstijlprogramma volgen waarin e-health, online games en persoonlijke coaching worden gecombineerd, gaan gezonder leven, verliezen gewicht en worden mentaal fitter. Dat blijkt uit het promotieonderzoek ‘PerfectFit @Work’ van het Erasmus MC in Rotterdam. Medewerkers met overgewicht van Erasmus MC, de Nationale Politie en Defensie hadden gedurende zes maanden toegang tot een virtuele omgeving, waarmee ze met elkaar konden communiceren en een game spelen.

Onderzoekers van de universiteit van Californië (San Francisco) hebben uit interne documenten afgeleid dat de suikerindustrie al in de jaren zestig weet had van schadelijke effecten door suiker (sucrose). De Sugar Research Foundation financierde tussen 1967 en 1971 een reeks studies onder de naam Project 259, waarbij de effecten van een sucroserijk dieet vergeleken werden met die van een zetmeelrijk dieet of normaal voer, soms bij kiemvrije ratten. De stekker voor dat onderzoek werd voortijdig uitgetrokken, de resultaten ervan werden nooit bekendgemaakt.

Capsules met gember verminderen keelpijn na een tonsillectomie, het operatief verwijderen van de keelamandelen. Dat blijft uit Turks onderzoek waarin 23 patiënten tweemaal per dag 500 mg gember namen, samen met een NSAID-pijnstiller en antibiotica. Zeven dagen na de operatie was een betere genezing van de wonde zichtbaar en kon de patiënt sneller gewoon eten dankzij gember. De controlegroep nam enkel de pijnstiller en de antibiotica.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat groene thee goed voor de hersenen is. De antioxidatieve en ontgiftende eigenschappen van groene thee zouden fatale ziekten zoals alzheimer kunnen helpen voorkomen. Onderzoek van de McMaster University brengt nieuw licht op de onderliggende mechanismen voor het ontstaan van alzheimer. Preklinisch bewijs geeft aan dat de groene­thee­verbinding die bekend staat als epigallo­catechine­gallaat (EGCG), de vorming van giftige oligomeren (β-amyloïdpeptide) - de belangrijke veroorzaker van alzheimer - tegengaat.