maart 2024

Het verbeteren van de darmgezondheid van de moeder tijdens zwangerschap en lactatie is een mogelijke strategie om de immuun- en metabole gezondheid van het nageslacht te verbeteren, zo blijkt uit een recente studie.

Uit een recente review blijkt dat het beïnvloeden van de darmmicrobiota een veelbelovende strategie kan zijn om gewichtstoename door medicatie bij patiënten met ernstige psychische aandoeningen te verminderen.

Een probioticum met meerdere bacteriestammen verlicht maag-darmklachten bij patiënten met type 2-diabetes en metformine-intolerantie.

De Nederlandse hoogleraar neurologie Bas Bloem en de Amerikaanse professor in de neurologie Ray Dorsey, publiceerden onlangs een indrukwekkend artikel in The Journal of Parkinson’s Disease. Het is een uitgebreid en overtuigend overzicht van alle onderbouwing  voor de stelling dat de ziekte van Parkinson grotendeels een door het milieu veroorzaakte aandoening is.

Onderzoekers uit India hebben een 'verborgen opname-route' van vitamine B12 ontdekt, waaruit zou blijken dat de werkelijke vitamine B12-behoefte lager is dan de huidige schattingen. Negen uren na inname van vitamine B12 vindt namelijk nog steeds opname plaats in de dikke darm, goed voor ongeveer 7% van de ingenomen hoeveelheid vitamine B12.

Een publicatie in Frontiers in Nutrition wijst naar een mogelijke relatie tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en het ontstaan van autisme. Uit de analyse van de onderzoekers blijkt tevens dat een aantal voedingsmiddelen beschermend zouden kunnen werken tegen de ontwikkeling van de aandoening.

Trefwoorden

Uit preklinisch onderzoek blijkt dat microplastics een mogelijke risicofactor zijn voor hart– en vaatziekten. In het gerenommeerde The New England Journal of Medicine hebben wetenschappers onlangs gepubliceerd over de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in atherosclerotische plaques bij mensen.

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism blijkt dat een ketogeen voedingspatroon craving bij mensen met een alcoholverslaving kan verminderen.

Een recente studie heeft een mogelijk verband aan het licht gebracht tussen het huidmicrobioom en tekenen van huidveroudering. Het baanbrekende onderzoek verscheen in het tijdschrift Frontiers in Aging.

Trefwoorden

Volgens een meta-analyse van acht studies hebben probiotica geen noemenswaardige werking op de functie van de schildklier. Dat gold voor de schildklierhormonen vrij tri-joodthyronine, vrij thyroxine en thyroïd-stimulerend hormoon (TSH). Het niveau voor het antilichaam tegen de TSH-receptor daalde wel significant bij patiënten met de ziekte van Graves.

Lithium doet het niet slechter dan medicijnen die bij de ziekte van Alzheimer ingezet worden. Dat blijkt uit een Japanse meta-analyse waarin lithium vergeleken werd met drie farmaca. De resultaten blijven ietwat verwarrend, mogelijk omdat lithium zowel in microdosissen als in therapeutische dosissen voorgeschreven kan worden.

Trefwoorden

Een nieuwe studie onthult dat de darmcommensaal Adlercreutzia equolifaciens anti-inflammatoire eigenschappen heeft en verminderd aanwezig is bij patiënten met metabole leverziekten. 

Het metabool syndroom (MetS) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een combinatie van risicofactoren zoals obesitas, insulineresistentie, hypertensie en afwijkingen in het lipidengehalte. Onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Nutrition wijst op een rol voor het microbioom. Microbiota-afgeleide metabolieten, zoals trimethylamine N-oxide (TMAO) en kynurenine (KYN), verhogen het risico op MetS.

Onderzoekers van de University College London hebben de effecten van kortdurende suppletie van chlorella op de sportprestaties van jonge, gezonde volwassenen onderzocht. De alg kon na twee dagen suppletie de lactaatvorming tijdens het sporten significant verminderen, wat wijst op verminderde vermoeidheid.

Slapen is een essentieel onderdeel van onze gezondheid, waarbij een goede kwaliteit van slaap een positieve invloed heeft op cognitieve functie, stemming, mentale gezondheid en stofwisseling. Echter, naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van onze slaap af. Een studie gepubliceerd in Clinical Nutrition heeft zich gericht op de mogelijke rol van 5-hydroxytryptofaan (5HTP) bij het verbeteren van de slaapkwaliteit bij oudere volwassenen.

Extract van het blad van Chinese meidoorn en de schil van satsuma kan de BMI verlagen bij volwassenen met overgewicht maar zonder obesitas. In dezelfde studie daalde ook het vetpercentage en had de interventie een gunstige invloed op bloedvetten en leptine. De extracten zouden dus een goed alternatief zijn voor farmaca tegen obesitas wanneer medicatie niet aan de orde is of wanneer de bijwerkingen ervan ondraaglijk zijn.

Een Koreaans kruidenmengsel bekend onder de naam mecasine kan de progressie van amyotrofe laterale sclerose (ALS) vertragen. Dat schrijven Koreaanse onderzoekers in het Journal of Ethnopharmacology nadat ze een gecontroleerde studie van twaalf weken bij dertig patiënten uitgevoerd hadden.

De discussie rond zout lijkt eindeloos te zijn. De ene instantie beweert dat we massaal hart- en vaatsterfte kunnen terugdringen als we de inname beperken tot drie gram NaCl per dag. Tegenstanders houden vol dat we ons van zout weinig moeten aantrekken. Twee onderzoekers benaderen in Hypertension het probleem via een ander nutriënt: kalium.

Om onze gezondheid en onze wereld te beschermen, moet sucralose wereldwijd verboden worden, schrijft Jan M.C. Geuns, onderzoeker aan de KU Leuven in een alarmerend review. Sucralose is niet zo veilig als de industrie (en de E.U.) ons wilt doen geloven. Ondertussen zijn ook de Noorse fjorden besmet geraakt met deze zoetstof.

Volgens Egyptische en Saoedi-Arabische onderzoekers zijn omega-3 en manukahoning kostenefficiënte behandelopties bij bèta-thalassemie bij kinderen. De combinatie helpt namelijk oxidatieve stress ten gevolge van dat syndroom te beteugelen. Verschillende biomarkers werden in rekening gebracht.

Trefwoorden

Volgens een umbrella review van epidemiologische meta-analysen verhoogt de consumptie van ultrabewerkte voeding het risico op hart- en vaatsterfte met 50%, het type 2-diabetesrisico met 40% en het risico op mentale stoornissen met 50%. Hoewel het 'slechts' om associaties bekomen uit bevolkingsstudies gaat, maken onderzoekers zich ernstige zorgen.

Volgens klinisch onderzoek uit China is het kruidenmengsel ma xing shi gan een welgekome aanvulling op standaardtherapie om longontsteking bij kinderen te behandelen. Ma xing shi gan verhoogt het percentage van kinderen dat zich na tien dagen hersteld voelt (22% versus 11%). Uit een vervolgstudie bleek verder dat de gebruikelijke dosis van het mengsel in de buurt van het optimum zit.

Een mediterrane voedingsinterventie beïnvloedt de genexpressie bij patiënten met een genetische vorm van darmkanker. Voor enkele genen lijkt het erop dat mediterrane voeding de expressie van kankerbevorderende genen normaliseert. Dat blijkt uit niet-gecontroleerd onderzoek van de universiteiten van Milaan en Turijn.