juni 2020

Onderzoekers uit Texas hebben isoflavonen bij premenopauzale vrouwen uitgetest en kwamen uit op een bloeddrukverlagend effect bij deelnemers bij wie de isoflavonen in de urine meetbaar aanwezig waren. De systolische bloeddruk daalde bij vrouwen met een hoge serum-calcium, maar steeg bij vrouwen met een lage serum-calcium. De diastolische bloeddruk daalde onafhankelijk van serum-calcium.

Een negen maanden durend leefstijlprogramma heeft veel meer succes bij deelnemers van wie de hersenen insulinegevoelig zijn dan bij deelnemers met insulineresistente hersenen. Dat is de conclusie van een Duitse analyse van de TULIP Lifestyle Intervention. Deelnemers met insulinegevoelige hersenen verloren meer gewicht na negen maanden, bleven 24 maanden lang gewicht verliezen en waren nauwelijks bijgekomen gedurende een periode van negen jaar na de leefstijlinterventie.

Italiaanse wetenschappers hebben de effecten van acupunctuur vergeleken met die van een voedingssupplement met zeven voedingsstoffen bij fibromyalgiepatiënten. Beide behandelingen konden na drie maanden de pijnscore doen verminderen. Patiënten die met acupunctuur behandeld werden, ondervonden nog steeds minder pijn drie maanden na stopzetting van de behandeling, in de supplementgroep was dat niet het geval.

Gezien de neurologische functie van thiamine is de vraag belangrijk hoe het gesteld is met de status van deze B-vitamine bij mensen die door een beroerte zijn getroffen. In een Amerikaans onderzoek wordt geconcludeerd dat velen van hen een deficiëntie hebben. Duidelijk iets om rekening mee te houden bij het beoogde herstel.

Trefwoorden

Capsules met gerijpte knoflook helpen de voortgang van aderverkalking te vertragen bij patiënten met een hoog hartrisico. Dat blijkt uit een Zweedse studie waarin bijna 100 patiënten een jaar lang vier capsules met 600 mg knoflookextract namen, of placebo. In de placebogroep nam de calciumscore met 28% toe, in de knoflookgroep met 20%.

Twee Duitse onderzoekers hebben in een overzichtsstudie de metabole eigenschappen van oesterzwam op een rijtje gezet. De studies die ze vonden melden een betere bloedsuikercontrole bij deelnemers die een of andere vorm van oesterzwam tot zich nemen. Ook rond serumniveau van triglyceriden waren er veel positieve resultaten. Voor wat cholesterol en bloeddruk betrof waren de effecten minder eensluidend.

Veranderingen in het darmslijmvlies spelen wellicht een rol bij dysbiose in de darm en zouden symptomen van autisme, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en multiple sclerose (MS) kunnen verergeren, zo blijkt uit een recent gepubliceerde review in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Volgens onderzoek uit Singapore heeft vitamine E-suppletie geen duidelijk effect op de soepelheid van de bloedvaten en andere cardiovasculaire markers. In een zes maanden durende studie met 187 diabetici die placebo of 400 I.E. alfatocoferol namen, viel geen effect te noteren op carotide-wanddikte, ontsteking, oxidatieve stress, HDL-cholesterol en HbA1c.

Een toename in LDL-cholesterol ging wel gepaard met een afname in geoxideerde LDL-cholesterol en de nierfunctie ging erop vooruit. De onderzoekers speurden naar interacties tussen genetische varianten van haptoglobine en vitamine E, maar ze ontdekten er maar weinig.

Zijn er voedingsfactoren die een infectie met de hoogrisico typen van het humaan papillomavirus (HPV) kunnen tegengaan en daarmee indirect de ontwikkeling van baarmoederhalskanker kunnen afremmen? In een recente Italiaanse studie wordt daarop een bevestigend antwoord gegeven voor een aantal antioxidanten. Vooral zink is van belang.

Neusdruppels met resveratrol lijken baby's beter te beschermen tegen de symptomen van een verkoudheid. Italiaanse onderzoekers hebben neusdruppels met of zonder resveratrol getest bij 90 baby's met neusloop, verstopte neus of hoest. Hoest en niezen waren na een week een weinig gedaald in de resveratrolgroep, maar sterk gestegen in de placebogroep. Na een maand meldden 15% van de ouders van baby's uit de resveratrolgroep een tweede verkoudheid, vergeleken met 30% uit de placebogroep (echter niet-significant).

Het ene volkorenbrood is het andere niet. Wanneer graan te fijn vermalen wordt, dan verdwijnen ten dele de gezondheidseigenschappen van vezels. Volgens onderzoek uit Nieuw-Zeeland dragen minimaal verwerkte volkorenproducten beter bij tot een stabiele bloedsuikerspiegel dan fijnvermalen volkorenproducten. Er was verder geen verschil in nutriëntprofiel. Toch zagen onderzoekers een afname in lichaamsgewicht dankzij de minimaal verwerkte granen.

Probiotica kunnen helpen het risico op antibiotica-geassocieerde diarree (AAD) in verpleeghuizen te verkleinen, zo blijkt uit een participatieve evaluatie in drie Nederlandse verpleeghuizen.

Vermoedelijk zijn mensen die mindful eten minder vatbaar voor voedingsgerelateerde prikkels uit de omgeving. Hierdoor hebben ze een lagere energie-inname, waardoor ze minder depressieve symptomen hebben. 

Voor een grote groep mensen zijn voedingssupplementen een vanzelfsprekende aanvulling op de voeding, maar welke worden het meest gekozen? En welke verschuivingen zijn daarin te bespeuren over de laatste vijftien jaar? Een onderzoeksgroep uit Polen zocht dit uit via Google Trends, waarmee aan de hand van zoektermen de ontwikkeling in populariteit kan worden gemeten.

Kennis omtrent voeding doen kinderen niet alleen op via hun ouders, maar ze verkrijgen die ook via de media. Deze laatste hebben volgens een onderzoek op Oostenrijkse scholen enorme invloed en houden kinderen weg van gezonde voeding. Ouderlijke correcties veranderen daar weinig aan.

Het is een veel gehoorde veronderstelling: door het eten van chocolade bevorderen daarvoor gevoelige personen een aanval van migraine. Een recente studie uit Polen weerspreekt dat en gaat in tegen conclusies uit andere onderzoeken. Dat deze laatste in grote meerderheid niet double blind waren opgezet, lijkt het verschil te verklaren.

Trefwoorden

Visolie-suppletie heeft positieve effectenheeft op het gebied van cognitie, hart en bloedvaten, spierherstel en immuunsysteem volgens onderzoekers onder leiding van Nathan Lewis van het Engelse Institute of Sport aan de Universiteit van Bath in Groot Brittannië. Voor deze review doorzochten zij elektronische databases (PubMed, Embase, Web of Science, Google Scholar) tot aan april 2019.

In de loop van het leven gaan geur en smaak achteruit, maar een tekort aan vitamine D versnelt dit proces. Dat concludeert een Amerikaanse wetenschapper op basis van gegevens uit 2013-2014, ontleend aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Minder goed kunnen ruiken doet zich vaak relatief vroeg voor, verminderde smaak komt meestal later.

Trefwoorden