juli 2017

Een nieuwe studie van onderzoekers van Indiana University School of Medicine toont aan volgens welk neurologisch mechanisme een behandeling met electroacupunctuur kan bijdragen aan het herstel van weefsels en het verminderen van letsel geïnduceerde pijn. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cells, tonen aan dat electroacupunctuur de hersenen stimuleert om stamcellen vrij te laten. Dit levert nieuwe inzichten op over het herstellend vermogen van cellen.

Diabetespatiënt verliezen dubbel zo veel gewicht met een vegetarisch voedingspatroon dan met een conventioneel 'diabetesdieet'. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie met 74 deelnemers waarin twee diëten met gelijk aantal calorieën met elkaar werden vergeleken. De 'vegetarische proefpersonen' verloren gemiddeld 6,2 kg, dat was 3,0 kg meer dan in de andere groep.

Kaneel kan een nuttige aanvullende keuze zijn in de behandeling van diabetes type 2, maar kan de traditionele diabetesbehandeling niet vervangen, volgens een review gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition en Dietetics. Daarin is het bestaande onderzoek over de rol van kaneel in bloedsuikerreductie naast elkaar gelegd. Totdat er meer en beter onderzoek beschikbaar is, moeten bestaande richtlijnen voor voeding, levensstijl en bloedsuikermedicatie worden gevolgd.

Trefwoorden

Het is maag-darm-leverartsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg en Waalwijk gelukt om een patiënte met een ernstig verstoorde darmflora, veroorzaakt door de schadelijke bacterie Clostridium difficile, toch klachtenvrij te krijgen. Ze besloten haar darmen te spoelen met manukahoning, omdat ze op geen andere behandeling reageerde en al een jaar lang last had van chronische diarree. Ze is wereldwijd de eerste darmpatiënt die succesvol met honingspoelingen werd behandeld. Het experiment werd vastgelegd als casestudie en is vervolgens gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Antimicrobial Agents.

Australische onderzoekers hebben een 'slaapwekkend voedingssupplement' uitgetest bij volwassenen met milde slapeloosheid in een placebo-gecontroleerde studie. De combinatie die lactium™, jujube, hop, magnesium en vitamine B6 verbeterde de slaap niet beter dan placebo. Wel was de placebo-respons erg groot.

De zoetstof sucralose (E955) ontregelt de stofwisseling en zorgt ervoor dat het lichaam meer vet gaat aanmaken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers van de George Washington University. Op basis van hun onderzoekers zijn zij ervan overtuigd dat caloriearme zoetstoffen de vetproductie stimuleren, omdat de receptoren in de cellen meer glucose toelaten. De ontstekingsbelasting neemt daardoor toe, wat nog slechter uitpakt voor individuen met overgewicht. Mensen die kiezen voor caloriearme zoetstoffen in plaats van suiker en daardoor denken juist ′bewust′ met hun gezondheid bezig te zijn, komen dus bedrogen uit.

Een hoge dosis omega-3-vetzuren is belangrijk voor het herstel van het hart na een acuut myocardinfarct ofwel hartaanval. Dat blijkt uit een studie van de Harvard Medical School in Boston, die gepubliceerd is in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association. Dagelijkse inname gedurende zes maanden van een hoge dosis visolie na een hartaanval verbeterde de functie van het hart en verminderde littekenvorming in het onbeschadigd hartspierweefsel. Naast effectief bleken omega-3-vetzuren ook veilig inzetbaar.

Trefwoorden

Hoe meer porties groente je dagelijks eet, des te lager is het risico op stress, vooral bij vrouwen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek van de Universiteit van Sydney onder een grote populatie van 60.000 Australiërs van 45 jaar en ouder. De studie is onderdeel van ′45 and up′, het grootste longitudinale onderzoek op het zuidelijk halfrond onder 250.000 Australiërs naar gezond ouder worden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal Open.