april 2020

Over COVID-19, dat nog maar zo kort onder ons is, is toch al een groot aantal studies verschenen. Die moeten onder meer licht werpen op de factoren die zorgen voor een ernstig of dodelijk ziektebeeld na infectie met het virus SARS-CoV-2. Immers, meer dan driekwart van de geïnfecteerden komt er met lichte klachten van af of blijft zelfs symptoomloos. Hoe is het dan mogelijk dat anderen in levensgevaar komen? Overgewicht blijkt daarbij van onderschat belang te zijn.

Wie veel oplosbare vezels eet, heeft na de menopauze 8% minder kans om borstkanker te krijgen dan wie weinig vezels eet. De kans op borstkanker vóór de menopauze vermindert zelfs met 18% voor de mensen die een vezelrijk dieet volgen.

Trefwoorden

Het ketogeen dieet is een gevalideerde remedie tegen epilepsie, maar kan ook metabole acidose veroorzaken. Volgens Noorse artsen kan metabole acidose de kop ingedrukt worden met kaliumcitraat. Bij 22 kinderen die kaliumcitraat namen werd geen enkel geval van ketoacidose genoteerd, terwijl tien van de 29 kinderen die geen supplement namen, wel te maken hadden met ketoacidose. Kaliumcitraat zorgt er ook voor dat kinderen het ketogeen regime sneller kunnen volgen.

Onderzoekers van de Peking University hebben alle klinische studies rond ginkgo biloba (bladextract) en cognitie op een rijtje gezet. Met elf negatieve studies en 17 positieve studies is er op het eerste gezicht geen duidelijk beeld van de werkzaamheid van ginkgo. Als we kijken naar studieduur en patiëntgroepen, dan spreken de cijfers wel in het voordeel van ginkgo.

Trefwoorden

Finse onderzoekers konden geen effect zien van zuigtabletten met zink om sneller van een verkoudheid af te komen. Aan het onderzoek namen 253 vrijwilligers deel, 88 liepen tijdens de studieperiode een verkoudheid op. De zuigtabletten bevatten 13 mg elementair zink als zinkacetaat. De zinkgebruikers herstelden zelfs trager twee dagen na aanvang van de verkoudheid. De onderzoekers zoeken de verklaring voor dit negatief resultaat bij het type van tablet dat in deze studie gebruikt werd.

Trefwoorden

Wetenschappers van de University of New Mexico stellen vast dat hypnotherapie bijna zo goed werkt als medicatie om de klachten van aandrang-incontinentie bij vrouwen te verlichten. Na twee maanden was medicatie nog superieur aan hypnose, maar na zes en twaalf maanden verviel dat verschil.

Trefwoorden

In een van de langstdurende studies rond blauwe bosbes hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers vastgesteld dat bosbes de soepelheid van de bloedvaten verbetert. Bosbes verhoogt daarbij ook het HDL-cholesterolniveau, een effect dat vooral bij niet-statinegebruikerers sterk aanwezig was. Bloeddruk en insulinegevoeligheid van de spieren, lever en vetweefsel bleven echter onveranderd.

Studies met positieve uitkomsten van acupunctuur worden nogal eens afgeserveerd als ‘slechts een placebo-effect’. Chinese wetenschappers zetten nu een ander beeld neer in hun onderzoek naar de effectiviteit bij de preventie van migraine. Ze geven daarbij een uitvoerige methodologische verantwoording die moet aantonen dat de resultaten niet zijn gebaseerd op inbeelding, maar op feiten.

Trefwoorden

Uit een Tsjechisch-Slovaaks dubbelblind onderzoek blijkt dat propoplis koortsblaasjes sneller doet genezen dan aciclovir. Bij 200 deelnemers die een zalf met 0,5% GH2002-propolisextract op de blaasjes aanbrachten duurde het drie dagen vooraleer korstvorming en epithelisering van de blaasjes afgerond was, bij de 200 deelnemers die 5%-aciclovir-zalf namen duurde dat vier dagen. Iedereen moest de zalf vijf keer per dag aanbrengen.

Het belang van foliumzuur-inname vóór de conceptie tot 10 weken zwangerschap is algemeen bekend. Het verkleint de kans op neuraalbuisdefecten bij de baby. Nieuw Iers onderzoek laat zien dat het voortzetten van deze suppletie tot het einde van de zwangerschap kan leiden tot betere cognitieve prestaties bij het kind.

Nu vrijwel de hele wereld wordt gegijzeld door het coronavirus COVID-19, komt opnieuw de vraag op naar de zin van vitamine C als behandeloptie. Voor geen enkel middel dat nu experimenteel wordt uitgeprobeerd, bestaat bewijs dat het virus erdoor verslagen wordt. Dat geldt dus ook voor vitamine C. Maar de nadrukkelijke beweringen dat het niet werkzaam is, zijn voorbarig. Zowel in de Chinese ‘stadstaat’ Shanghai als in New York probeert men er patiënten mee te redden. Enkele recente studies geven meer helderheid over de mogelijkheden. De belangrijkste daarvan wordt hier besproken.

In een review en meta-analyse tonen de onderzoekers aan dat het nemen van probiotica pro-inflammatoire biomarkers in het serum van volwassenen kan verlagen.  Daarmee zijn ze in staat symptomen waaraan een verhoogde ontstekingsgraad ten grondslag ligt te verlichten.

Trefwoorden

Als bij patiënten een tumor in de slokdarm wordt verwijderd, vertonen zij na de operatie tekorten aan enkele belangrijke voedingsstoffen. Dat laat Nederlands onderzoek zien onder mensen bij wie de slokdarm werd vervangen door een kunstmatige ‘buismaag’. De deficiënties hangen samen met deze ingrijpende verandering in het bovenste deel van het maag-darmstelsel.

Een suboptimale inname van eiwit draagt deels bij aan leeftijdgerelateerd verlies van spiermassa en spierfunctie (sarcopenie). Daarnaast wordt spieropbouw ook beïnvloed door factoren als dosis, timing, bron en verdeling van het eiwit over de dag. Uit een Engelse studie blijkt dat ouderen gebaat zouden zijn bij een eiwitinname-advies op maat. 

Postmenopauzale vrouwen die iets meer eiwit consumeren dan aanbevolen, hebben minder kans op het ontwikkelen van atriumfibrilleren (AFib); een hartritmestoornis die kan leiden tot beroerte en hartfalen. Dit is de conclusie uit een recent en nog niet gepubliceerd onderzoek.

Van omega-3-vetzuren wordt aangenomen dat ze positief kunnen uitwerken bij psoriasis, maar twee recente meta-analyses verschaffen daarover onvoldoende duidelijkheid. In de laatste daarvan, verschenen in januari 2020, wordt geconcludeerd dat de visolievetzuren niet alleen helpen bij de ziekte zelf, maar ook bij mogelijke comorbiditeit. Het jaar ervoor vonden onderzoekers geen effecten van betekenis.

Trefwoorden

Amerikaanse onderzoekers van de Yale University hebben een doorbraak geforceerd in de controverse rond suikervervangende zoetstoffen. De combinatie van sucralose en maltodextrine lokt neurologische en metabole veranderingen uit die zich met de afzonderlijke ingrediënten niet voordoen.

De mate waarin zwangere vrouwen voldoende voorzien zijn van luteïne en zeaxanthine is van invloed op het gezichtsvermogen van hun kinderen op jonge leeftijd. Dat laat een studie onder Aziatische moeder-kind paren zien. Uit de wetenschap was al duidelijk geworden hoe belangrijk de twee carotenoïden zijn voor de ogen. Om het indirecte verband van zwangeren naar kinderen preciezer te bepalen, is nog wel meer onderzoek nodig.

Als metadata aangeven dat oraal toegediende probiotica de impact van verkoudheid en griep kunnen helpen verminderen, vraagt menigeen zich wellicht af of ze ook iets kunnen betekenen bij het bestrijden van de coronaviruspandemie. Onderstaand een overdenking van Gregor Reid*, gepubliceerd op de website van Nature Research Microbiology Community.

Een hoge consumptie van frisdrank houdt verband met een sterkere neiging tot agressief gedrag. Deze conclusie valt te trekken uit bevindingen op basis van zelfrapportage door adolescenten in tientallen landen verspreid over de wereld. De associatie bestaat los van andere, sociaaldemografische en leefstijlfactoren.

Trefwoorden

Co-enzym Q10 verlaagt de DAS28-score van 5,01 naar 2,34 bij reumapatiënten die twee maanden lang een supplement hadden genomen. Ook daalde het serumniveau matrixmetalloproteïnase-3 (MMP3) in de coQ10-groep, terwijl die in de controlegroep toenam. Iraanse onderzoekers deden die vaststelling in een gecontroleerde studie met 54 reumapatiënten die 100 mg co-enzym Q10 per dag namen, of placebo.

Bekend is dat er een associatie bestaat tussen een hogere concentratie vitamine D en een lagere sterftekans bij darmkanker. Recent Nederlands onderzoek laat zien dat dit ook geldt voor magnesium. De combinatie van beide stoffen heeft bovendien een synergistische werking bij het verlagen van de mortaliteit. Met calcium werd geen verband gevonden.